Hristos a Înviat! Orașele României au vibrat în noaptea de Înviere de cântece religioase, dar pe o altă tonalitate decât am fost obișnuiți.
Orașe frumoase și colorate de la flăcările candelor, chiar dacă nu zgomotoase, de o tristețe optimistă pentru un viitor de care să știm să ne bucurăm. Un Paște liniștit, ca-n urările pe care le făceam - sau le mai facem ca un automatism wi-fi - cu ocazia sărbătorilor.
Un Paște pe care-l trăim în pandemie de coronavirus, în exilul (auto)impus al acestor vremuri incerte, dar care a fost luminat în noaptea de Înviere.
Fiecare casă a fost o biserică
Aparatul fotoreporterului Gazetei, Raed Krishan, a surprins câteva imagini de la împărțirea Sfintei Lumini și din preajma bisericilor unde s-a oficiat slujba.
Ordonanțele Militare, revizuite și pararevizuite, nu i-au ținut pe oameni în case, nu i-au legat de niște sloganuri imperative, în fața tentației de a-și urma sufletul și a participa, cumva, la cea mai importantă sărbătoare a creștinătății.
Cu hainele de sărbătoare pe ei, fie că au ieșit la geam, la balcoane, în fața străzii ori s-au strecurat cu foaia în buzunar până aproape de biserică, românii au vrut să-și arate lor înșiși că au credință și că speră într-un viitor mai luminos.
Trecând peste niște discursuri spuse mecanic, de la centru, românii au trăit noaptea de Înviere așa cum au simțit. Cântând, sperând, rugându-se în propria biserică, privind spre blocul de vizavi, spre locul de unde se mai vedea o altă flacără pâlpâind, spre luminița de la capătul coronavirusului. Adevărat a Înviat!
„Da, acest Paște este diferit! Este un altfel de moment care reuşeşte, poate, ceea ce nu au reuşit celelalte. De această dată, ne rugăm pentru acelaşi scop şi ne unim în rugăciune ca să cerem sănătate şi zilele care ne lipsesc atât de mult. Nu a fost şi nu este uşor, dar lucrurile măreţe nu au fost niciodată uşor de realizat" - Marcel Vela, ministru de Interne
{{text}}