Dacă 16 aprilie e ziua capodoperelor în fotbalul românesc, vezi Steaua - Anderlecht 3-0 sau România - Italia 1-0, 20 aprilie e ziua marilor regrete. Regrete provocate, culmea!, de aceeași echipă, Benfica.
Cea dintâi dramă s-a consemnat pe 20 aprilie 1983, când Craiova a disputat returul semifinalei Cupei UEFA contra formației din Lisabona.
Ilie Balaci și iluzia calificării
Pe un "Central" sufocat de suporteri, Știința pleca de la acel 0-0 consemnat pe "Da Luz", iar golul rapid al lui Balaci (16') părea să simplifice ecuația calificării în prima finală continentală pentru o echipă din România.
Imediat după pauză însă, Filipovici a egalat (53'), iar lusitanii s-au calificat în ultimul act grație golului marcat în deplasare. La final, oltenii au dat vina pe oboseală și pe ghinion.
Ghinion invocat în două faze. Mai întâi, la 1-0, Cămătaru (30') a scăpat singur cu Bento, dar Humberto Coelho l-a blocat în ultima clipă. Apoi, spre finalul partidei (73'), Crișan a lovit transversala porții adverse.
„Nea Nicu, nu știu ce am, nu pot...”
În privința oboselii, fostul secund al alb-albaștrilor, Nicolae Ivan, l-a scos țap ispășitor pe Mircea Lucescu. Cu 4 zile mai devreme, România învinsese Italia, 1-0, în preliminariile CE '84, iar pe gazon s-au aflat nu mai puțin de 6 fotbaliști din Bănie: Ștefănescu, Ungureanu, Balaci, Geolgău, Cârțu și Cămătaru. Alți doi, Lung și Negrilă, au fost rezerve neutilizate.
În cartea "Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima", Ivan a făcut acuze extrem de dure: "Ca să aibă o șansă împotriva campioanei mondiale, Lucescu i-a vitaminizat în exces pe "tricolori"! Cu Italia, vitaminele și-au făcut efectul, dar după 4 zile, jucătorii noștri au avut o cădere din punct de vedere fizic, o moliciune. Unul dintre cei care evoluaseră și la națională mi s-a plâns: «Nea Nicu, nu știu ce am, nu pot...». Meciul cu Italia a distrus Universitatea!".
Cârțu: „Trebuie spus adevărul”
În același volum, scris de jurnalistul craiovean Ion Jianu, Sorin Cârțu a venit în sprijinul fostului său tehnician: "Trebuie spus adevărul: la acel joc cu Italia a fost făcută o supervitaminizare. Îți dau un exemplu: antrenamentul premergător întâlnirii cu Italia a fost întrerupt de Lucescu după o jumătate de oră. Se speriase de modul cum participau jucătorii, i-a fost frică de epuizarea resurselor în acel antrenament. Cert e că după acea superbă victorie a urmat o cădere. Vitaminele au și efecte secundare. Lipsa de prospețime a fost principala cauză a ratării calificării în finală".
"Da, știu varianta că bara pe care a lovit-o Crișan ar fi fost mai jos cu 4-5 centimetri, dar e legendă, ascultați-mă pe mine! A aruncat-o Tilihoi la caterincă... Credeam că asemenea povești pot fi crezute doar de copii!"
Aurică Beldeanu
Balaci: „Scuze penibile!”
Părerile lui Ivan și Cârțu au fost contestate în "Frumoșii nebuni..." de liderul Craiovei din acele vremuri, regretatul Ilie Balaci: "Nu pot fi de acord cu așa ceva. Dacă Lucescu ne dopa, nu ne-ar fi dopat și cu alte prilejuri?! De ce n-au existat căderi ale internaționalilor Universității și după alte meciuri?! Îmi pare rău, dar sunt scuze penibile pentru a justifica eliminarea. Dacă vrem vinovați, trebuie să-i căutăm în curtea proprie".
"N-am bătut Benfica pentru că, după succesul cu Italia, în loc să rămânem la București, conducerea ne-a pus pe drumuri. Și ne-a urcat într-o rablă de autocar care s-a defectat pe drum. Și uite așa, în loc să ne odihnim după o partidă extenuantă cu campioana mondială, noi am pierdut o noapte aiurea"
Ilie Balaci
Il Luce: „Zvonuri, răutăți”
La rândul său, cel pus la zid, Mircea Lucescu, a reacționat sec: "Nu pot să comentez niște zvonuri, niște răutăți. Eu am iubit întotdeauna Craiova. Poate alții i-au vrut răul, eu în niciun caz".
"Și vă mai dau un motiv pentru care n-am bătut Benfica: chiar în ziua returului, pe la prânz, colegii mei alergau pe la Universitate să le ducă profesorilor bilete la meci! Vă dați seama? Mai erau câteva ore până la cel mai important joc din istoria acestei echipe, iar domnii profesori nu-și puteau mișca și ei curul să vină după bilete, așteptau să le fie aduse sub nas!"
Ilie Balaci
"Absența suspendatului Negrilă, reprofilarea neinspirată a lui Geolgău și accidentarea lui Donose din primul minut au bulversat angrenajul tactic al alb-albaștrilor. Totuși, să nu ne lăsăm copleșiți de tristețe. Întreaga Românie plânge pe umărul Universității, întreaga Românie trebuie să-i mulțumească pentru parcursul de până acum!"
Gheorghe Nicolaescu, în "Sportul" din aprilie 1983
Semifinale Cupa UEFA, 20.04.1983
U Craiova - Benfica 1-1 (în tur 0-0)
Au marcat: Balaci (16') / Filipovici (53')
U Craiova: S. Lung - Geolgău, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu - Țicleanu, Donose (2' Beldeanu), Balaci, Irimescu - Crișan, Cămătaru (61' Cârțu). Antrenori: Constantin Oțet și Nicolae Ivan
Benfica: Bento - Pietra, Humberto Coelho, Bastos Lopes I, Álvaro - Sheu, Strömberg (70' Bastos Lopes II), Diamantino, Chalana - Nene (50' Jose Luis), Filipovici. Antrenor: Sven-Göran Eriksson
Stadion: "Central". Spectatori: 50.000. Arbitru: Robert Valentine (Scoția)
După 5 ani, Benfica - Steaua 2-0: "A greșit Popescu!"
Tot într-o zi de 20 aprilie, dar în 1988, gruparea din Lisabona i-a refuzat și Stelei o finală. De astă-dată, finala Cupei Campionilor Europeni. După 0-0 în Ghencea, roș-albaștrii au cedat în retur cu 0-2.
Golurile au fost înscrise de Rui Águas, un atacant micuț de înălțime, 1,78 metri. La ambele reușite, Rui Águas a lovit mingea cu capul de lângă Gică Popescu, care era mai înalt cu 10 centimetri! "Îl pierduserăm pe Bölöni și asta s-a simțit. La închidere juca Popescu, iar Gică, din păcate, a greșit atunci", rememora Adrian Bumbescu.
Formația aliniată de Anghel Iordănescu la Lisabona: Liliac - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu - Balint (60' L. Bălan), Gh. Popescu (72' Majearu), T. Stoica, Hagi - Lăcătuș, Pițurcă.
{{text}}