Constantina Diță, 50 de ani, campioană olimpică la maraton în 2008, păstrează cea mai prețioasă distincție a carierei sub cifru, iar acum petrece mai mult timp în România decât în Statele Unite ale Americii
Cariera Constantinei Diță s-a schimbat complet acum doisprezece ani, atunci când, cu brațele întinse, a rupt panglica de la sosirea maratonului olimpic de la Beijing. Prima victorie tricoloră în proba care te pune față în față cu limitele propriului corp. O cursă în care a luat o decizie nebună, s-a rupt de pluton la kilometrul 20 și a condus până la final. „Parcă a fost ieri, îmi aduc aminte fiecare amănunt din timpul cursei, de la sosire. Cred că nu o să le uit niciodată", a spus cu entuziasm în glas fosta atletă, care a petrecut Paștele în Spahii, satul natal.
Mai mult timp acasă
Pentru a se antrena cât mai mult la altitudine, pe când era atletă, Constantina Diță s-a mutat în Erie, Boulder în statul Colorado. Dacă atunci ajungea mai rar în România, acum raportul de timp petrecut în țară s-a inversat, cam 7-8 luni pe an. Și în această perioadă avea programată o ședere mai lungă, ea ajungând pe 7 martie și având biletul de întoarcere pe 1 iulie. Pe 26 aprilie urma să aibă loc cursa de 10 km pe care a inițiat-o în urmă cu patru ani, dar care s-a amânat pentru septembrie din cauza pandemiei de coronavirus.
Medalia de aur de la Beijing o are în SUA, deși când spune acasă se referă mereu la satul Spahii din comuna Turburea, locul unde a început să alerge și de unde a pornit povestea sa de film. Una în care a devenit cea mai în vârstă învingătoare în proba de maraton din toată istoria olimpică. „Pușa", așa cum i se spune, avea 38 de ani când a triumfat, o etate la care multe sportive erau deja retrase.
2h26:44 este timpulcu care a câștigat Constantina Diță cursa de la Beijing
Un moment care pentru Diță a venit în 2014, pe când avea 44 de ani. Cât de des se întoarce la cercul suflat cu aur? „Medalia o pot vedea aproape în fiecare zi pentru că o țin în seif alături de bijuterii. Cred că e mai sigur așa", a spus Constantina.
„Au trecut foarte repede"
O simplă atingere poate declanșa multe amintiri și senzații. Sunt doar șase grame de aur, dar pentru a le câștiga a fost nevoie de efort titanic, de rigoare, de renunțări și de știință. Dacă momentul Beijing e bine fixat în mintea campioanei, cu detalii și emoții, cei doisprezece ani care au trecut de atunci par o clipire. Cum i s-au părut? „Oh, Gosh!", a exclamat cu accent american. Apoi a continuat: „Au trecut foarte repede. În 2018, am sărbătorit trecerea a zece ani, poate nu mi-am dat seama cum au trecut anii pentru că am fost foarte ocupată. Până în 2014, când m-am retras, am fost invitată la foarte multe competiții ca ambasador și am călătorit în foarte multe locuri".
„Nu mi-a fost greu să renunț la cariera de sportivă de performanță, deja aveam în spate douăzeci și ceva de ani de sport. Într-adevăr nu mai faci programul pe care-l aveai în fiecare zi și trebuie să găsești altceva, dar m-am acomodat foarte repede la cealaltă viață"-Constantina Diță
3 maratoane olimpicea alergat Constantina Diță în carieră, la Atena, Beijing și Londra
Anul 2020 a venit și el cu o petrecere deosebită. Pe 23 ianuarie, Constantina Diță a împlinit 50 de ani. Nu este apăsată de această vârstă. „Viața e frumoasă, sunt doar niște numere, trebuie să gândim pozitiv, să mergem mai departe, să nu ne gândim că avem o vârstă, trebuie să ne simțim fericiți că suntem sănătoși. Eu spun că dacă sunt sănătoasă nu contează câți ani am", a subliniat ea.
Planuri date peste cap
Totuși alergatul încă face parte din viața sa, iar unul dintre obiectivele pe termen scurt este să obțină medalia care se acordă persoanelor care aleargă la toate cele șase mari maratoane: Tokyo, Boston, Londra, Berlin, Chicago și New York. „Pe 1 martie era programat să alerg la Tokyo și apoi de Paște trebuia să fiu la Boston. M-am pregătit toată iarna, nu cum făceam înainte: schi la final de săptămână, două-trei zile de alergare, nu foarte mulți kilometri, ci cât să mă țină să termin maratonul, nu conta timpul. Am făcut și două ore alergare, dar mai rar", creionează fosta atletă planul său de antrenament.
New York cu unele probleme
Când a alergat ultimul maraton? „La New York, toamna trecută. Am scos 3h30, pentru că am fost puțin bolnavă, alergasem cu o lună înainte la Berlin, unde am avut 3h07 în septembrie. Apoi am plecat din România foarte bolnavă, medicul mi-a spus să nu alerg, dar am zis să văd cum mă simt în dimineața concursului", a povestit ea.
Chiar și așa l-a dus până la capăt. „A fost important să-l termin. Am zis că dacă mi-e rău în timpul cursei mă opresc, dacă nu vreau să ajung la final. Am mai și mers, nu trebuia să fac efort foarte mare, am vrut să-l termin, dacă tot eram la New York, deși am foarte amețită în timpul cursei, dar se mai întâmplă, se mai îmbolnăvește omul".
O nouă luptă
Pentru că viața îi este împărțită între două țări și pentru că e din ce în ce mai mult acasă, unde se vede campioana olimpică în viitor?"Cred că în România. Da, chiar aș vrea să candidez din nou la funcția de președinte al federației de atletism în 2021".
În 2017, campioana olimpică a primit 27 de voturi din 195 posibile, ieșind din primul tur al alegerilor pe care le-a câștigat Florin Florea. Dezamăgirea de atunci încă se simte. „Mă așteptam la altceva din partea oamenilor, dar asta este, am încercat să-i cunosc, să-i ascult. Eu am venit cu altă mentalitate din SUA, dar trebuie să te aștepți la orice din partea oamenilor", a detaliat Diță.
Campioana olimpică spune că sunt persoane care o îndeamnă să candideze din nou pentru că ar putea să facă multe pentru atletismul românesc aflat într-o situație dificilă.„Nu zic că eu o să reușesc sută la sută, dar o să încerc exact cum am luptat în cariera mea de atletă", încheie Constantina Diță. Sportul a învățat-o că niciodată nu e prea târziu, iar medalia cu șase grame de aur din seif îi aduce aminte mereu de acest lucru.
„În ultima perioadă am călătorit mai mult, organizez competiția la București de 10k din București mai merg la Big Build pentru a construi case pentru familiile nevoiașe, nu am timp să mă gândesc cum trec ani"-Constantina Diță
Una dintre cauzele decăderii
România avea calificați la Tokyo cinci atleți înainte de anunțul de amânare pentru 2021. O cifră mică dup părerea Constantinei Diță. „Față de câți mergeam noi în trecut la Jocurile Olimpice sunt puțini, mi-aș dori să ne întoarcem la acele numere. Sunt mulți copii cărora le place atletismul și vor să vină, dar nu știu ce se întâmplă când trec de la juniori II, III, mai sus, la tineret, deja dispar. Ceva se întâmplă de nu merg mai departe", a spus campioana olimpică. Ea crede și că tehnologia poate fi una dintre cauze. „Probabil este și din cauza acestei nebunii cu telefoanele. Am văzut în America cum părinții își duc copiii de la 3-4 ani la cât mai multe sporturi, nu doar atletism, așa le găsesc ocupație, decât să stea în fața televizorului sau pe telefon".
Grijă pentru fiul său
Situația din SUA cauzată de pandemia de COVID-19 o îngrijorează pe Constantina Diță, mai ales că fiul său Rafael, 25 de ani, stă în statul New York, unul dintre cele mai afectate. „Este singura greutate pe care o am acum. Vorbesc cu el în fiecare zi. Era manager la o firmă de catering în New York. Deocamdată e bine, nu mai lucrează, a mers cu un prieten la o cabană în Pennsylvania pe perioada aceasta", a povestit Diță.
S-a mutat într-o casă mai mică
Anul trecut Constantina Diță a făcut un pas important, a ales să-și schimbe casa din Erie. „Mi-am luat ceva mai mic pentru că sunt singură, copilul a plecat, era greu să stau într-o casă cu trei niveluri, nu prea avea rost. E mai mic locul și e frumos, am vedere spre un teren de golf", a spus ea. Însă a ales tot orășelul Erie de la marginea lui Boulder. „E în aceeași zonă pentru că îmi place mult acolo și nu vreau să o schimb".
„Înainte de Paști am făcut curățenie la cupe și medalii și am zis, Doamne, câte am, nici nu știu unde să le mai pun, jumătate le am în SUA"-Constantina Diță
2004 este anulîn care Constatina Diță s-a impus la Maratonul de la Chicago, unul dintre cele șase mari maratoane
{{text}}