Pompiliu Popescu, fost medic al naţionalei României, trage un semnal de alarmă privind impactul pe care COVID-19 îl poate avea în rândul celor care fac sport de performanţă.
Întreaga Românie e în aşteptarea relaxării măsurilor restrictive, iar fotbalul, de exemplu, și-a făcut deja calendarul, programând revenirea oficială a Ligii 1 în prima săptămână din iunie. Riscul de a avea, la un moment dat, sportivi infectați cu COVID-19 rămâne însă în picioare.
Ce riscuri își asumă fotbaliștii, sportivii în general, la reluarea competițiilor? Sunt mai puţin expuşi din moment ce sunt tineri, bine pregătiţi fizic şi se află sub o strictă și constantă supraveghere medicală, comparativ cu cineva care nu face sport? Sau vor fi la fel de vulnerabili după o întrerupere de două luni a antrenamentelor? Gazeta a abordat aceste dileme într-un dialog cu Pompiliu Popescu.
Pompiliu Popescu: „Coronavirusul poate provoca decese subite şi în cazul sportivilor"
- Domnule doctor, discutând strict medical, e suficientă o perioadă de 3 săptămâni de pregătire pentru ca fotbaliștii să poată juca din nou?
- Această întrerupere atât de lungă și de atipică reclamă o pregătire care trebuie făcută de la zero, dar chiar şi aşa, eu cred că ar fi suficiente 3-4 săptămâni pentru a fi pregătiţi. Reluarea antrenamentelor pe 15 mai şi startul pe 6-7 iunie ar fi OK. Nu aici e problema!
„De ce această disperare de a se relua campionatul?"
- Atunci, unde e?
- Meciurile se vor relua, da? Fără spectatori, OK?
- Fără spectatori, normal!
- Bun, dar dacă apare un caz de infectare cu coronavirus la o echipă, sau chiar mai multe cazuri!, atunci ce facem?
- Probabil că se va întrerupe campionatul.
- Păi, şi atunci? De ce această disperare de a se relua campionatul? Pot să înţeleg că sunt bani mulţi la mijloc, însă dacă apare un focar la o echipă, atunci trebuie oprit tot.
- Păi, pe acest principiu nu se va mai juca deloc fotbal!
- Doar o perioadă de câteva luni. Trebuie ca şi fotbalul să se adapteze la această nenorocire pe care o traversăm! În plus, putem ajunge să ne imunizăm. Totuși, şi în acest caz apare o mare întrebare.
„Un sportiv vindecat nu va rămâne cu sechele"
- Care?
- Corpul dezvoltă anticorpi după ce ai făcut coronavius. Problema e pentru cât timp? Încă n-am văzut o cercetare cu un răspuns clar. Poate fi pe viaţă, cum e, de exemplu, în cazul scarlatinei. Sau poate fi ca la gripă, pentru doar un sezon, după care e posibil să o faci iarăşi, după 3-6-9 luni. Nu se știe încă.
- Dacă un fotbalist sau sportiv se îmbolnăvește din cauza coronavirusului și-apoi se vindecă, el rămâne cu sechele din perspectiva capacităţii lui de a mai face sport de performanţă?
- Nu, acest virus nu produce sechele. Mai ales pentru nişte oameni care sunt antrenaţi şi biologic, dar deţin şi un sistem imunitar bun. Chiar e zero risc, nu lasă urme!
- Unii au susținut și încă susțin că virusul COVID-19 nu e ceva ieșit din comun, ci e doar o gripă. Dumneavoastră ce spuneți?
- Am văzut şi eu părerile celor care susţin, de exemplu, că oamenii aflați într-un stadiu terminal al unei alte boli n-ar trebui declaraţi decedaţi din cauza coronavirusului. Dar e greşit, fiindcă ultima afecțiune, ultimul brânci care îi cauzează moartea e acest COVID-19. Virusul acesta chiar e fatal pentru cei cu comorbidităţi.
„Acestui virus îi place cel mai mult dulcele din sânge”
- Care boli asociate sunt cele care agravează cel mai mult starea unui om dacă se infectează cu coronavirus?
- De departe, chiar şi pentru un fotbalist sau sportiv de performanţă, e diabetul.
- De ce diabetul?
- Creşterea zahărului în sânge provoacă rapid multiplicarea coronavirusului. Spre deosebire de alte virusuri, acestui COVID-19 îi place cel mai mult dulcele din sânge. Se duce apoi direct la plămân, unde afectează membrana acestui organ, o inflamează, ea nu mai rămâne permeabilă şi nu mai lasă persoana respectivă să respire. Nu mai respiri, nu mai trimiţi oxigen în sânge.
„Poţi avea diabet şi la 27 de ani, fără să ştii"
- Sunt expuşi doar cei care au forme avansate de diabet?
- Nu! Toţi cei care au şi forme uşoare. Diabet poţi să ai şi la 27 de ani şi să nici nu ai habar de el.
- Şi cine e declarat diabetic, chiar şi cu formă uşoară?
- Dacă ai glicemia peste 126 timp de 3 zile la rând.
- Şi spuneţi că inclusiv fotbaliştii pot avea?
- Vă şi dau un exemplu celebru, Edgar Davids. Din cauza acestei boli, el a dezvoltat şi complicaţii oftalmologice, tocmai din acest motiv a şi evoluat cu ochelari.
„Sunt în pericol şi cei care merg la sală şi sunt pachete de muşchi"
- Aţi spus că diabetul e comorbiditatea numărul 1 pentru decesul celor cu coronavirus. Celelalte boli asociate cum le-aţi clasifica?
- Pe locul 2 astmul bronşic, pe 3 bolile cardiovasculare şi pe 4 cei care fac chimioterapie postcancer. Şi, atenție!, tot sportivilor mă adresez acum: mai sunt expuşi şi cei cu hipertrofie cardiacă. În această categorie intră mai ales cei care merg des la sală şi lucrează în exces la aparate, care iau prafuri etc. Aceştia dezvoltă o deteriorare a muşchilor cardiaci, chiar dacă ei par un pachet de muşchi, iar în cazul în care se infectează cu o viroză puternică, pot chiar şi avea parte de o moarte subită. Hîldan, Foe, Feher sunt doar câteva exemple în acest sens! Repet, acest virus nu lasă sechele pentru sportivi, însă îi poate ataca letal şi pe ei.
- Spuneţi că am putea asista în rândul sportivilor chiar la decese provocate de coronavirus.
- Păi, eu vă spun ceva: am fi avut parte de aşa ceva şi în această perioadă, dar competiţiile au fost suspendate. Nu se mai joacă nimic, nicăieri. Dacă s-ar fi continuat, să zicem, în acelaşi ritm, riscul unor decese din cauza acestui virus, asociat cu ce v-am spus mai devreme, era unul foarte mare.
„Jucătorii nu-s preocupaţi de sănătate, ci doar de bani"
- Dumneavoastră ce faceţi, cum vă feriţi de acest virus?
- Fac bine, am oprit activitatea la clinică şi m-am dedicat în această perioadă studiului ştiinţific. Citesc, mă documentez. Am o listă foarte lungă a pacienţilor, probabil că peste 2-3 săptămâni o să reiau activitatea. Oricum, de când am decis să renunţ definitiv la fotbal, să nu mai fiu implicat cu absolut nimic, doar să-l urmăresc ca iubitor al acestui sport, îmi trăiesc perfect viaţa şi libertatea!
- O ultimă întrebare. V-au sunat mulţi fotbalişti ca să vă întrebe ce riscuri sunt cu acest virus, cum să se protejeze după ce îşi reiau activitatea sau lucruri în acest sens?
- Nu, nu m-a sunat niciun jucător! Ei sunt preocupaţi doar de conturile din bănci, nimic altceva nu-i interesează.
26 de ania fost Pompiliu Popescu medicul echipei naţionale a României, cu care a participat la 3 Mondiale şi 3 Europene
„Văd că se doreşte reluarea fotbalului cu orice preţ şi că se vor testa jucătorii des. E o prostie! OK, îl testezi azi, e negativ, dar diseară se duce în market şi se infectează, ce faci apoi? Testarea zilnică e imposibil de făcut fiindcă doar testul PCR e relevant, nu alea pe care vrea Gabriela Firea să le facă" - Pompiliu Popescu
Atacă Federația: „E guvernul fotbalului, dar nu-l ajută cu nimic!"
Pompiliu Popescu, un critic virulent al actualei conduceri a FRF, s-a referit şi la impactul pandemiei și mai ales al crizei economice asupra fotbalului românesc: „Eu văd că, într-o astfel de situaţie de criză majoră, Guvernul României ia măsuri, economice, fiscale, medicale, sociale, ajută oamenii cum poate. Guvernul fotbalului cine e? FRF! Aţi auzit să ajute cu ceva cluburile, fotbaliştii? FRF a îngurgitat în toţi aceşti ani sume imense de la FIFA şi UEFA, care aveau ca scop dezvoltarea fotbalului, iar acum, când fotbalul are nevoie de sprijin, nu-l primeşte! Dacă FRF nu va susţine fotbalul nostru, atunci în scurt timp ne vom mai uita doar la meciuri din alte campionate".
{{text}}