Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

DINAMO. EXCLUSIV. Nicolae Badea, interviu cu cărțile pe față: „Dinamo se vinde pe un leu? O să fie cel mai greu leu din istorie!”

Nicolae Badea

Articol de Cristian Geambașu   —  joi, 23 aprilie 2020

DINAMO. Explicația pe care o oferă Nicolae Badea, fostul președinte al Consiliului de Administrație, pentru situația dramatică în care se găsește clubul din Ștefan cel Mare este neechivocă. „La Dinamo nu a existat niciun fel de proiect!”. 

- Bună ziua, domnule Badea! Bănuiesc că sunteți la curent cu ce se întâmplă pe la Dinamo în ultima perioadă

- Nu doar în ultima perioadă, sentimentele mele pentru Dinamo nu s-au diminuat niciodată. Și nu este doar o figură de stil. Din câte știu, prelungirea contractului de sponsorizare cu Orange s-a semnat în birourile firmei mele, nu la Rin Hotel! 

- Haideți să intrăm direct în subiect! Cum vi se pare intenția celor două asociații de suporteri de a prelua clubul? Realistă din punct de vedere financiar? 


- Suporterii, fie că sunt din Asociația Doar Dinamo București, fie că reprezintă Asociația Dinamoviști Pentru Dinamo, au reușit să țină viu suflul competițional al acestei echipe. 

- Dar... 

- Acolo este nevoie de lichidități, de cash-flow. Acum, acești suporteri entuziaști doresc să susțină echipa și financiar, ceea ce pe termen lung nu este realist. Implicarea asociațiilor suporterilor nu poate fi o soluție nici măcar pentru rezolvarea problemelor din trecutul apropiat.


„Entuziasmul nu ține loc de finanțare!” 

- Vă referiți la datoriile din spatele acestui leu simbolic cerut de Ionuț Negoiță pentru înstrăinarea celor 82% din acțiuni. 

- S-ar putea să fie cel mai greu leu din istorie acest leu pretins de actualul acționar. Va fi o paritate de 1 leu la 4,5 milioane de euro, dacă suma datoriilor vehiculate este corectă. 

- Deci îi avertizați și dumneavoastră pe suporteri că lucrurile sunt mai complicate decât ar putea părea la o privire superficială

- Să fie clar, entuziasmul nu ține loc de finanțare reală. O structură socios, adică a suporterilor, nu poate înlocui finanțarea adevărată. Toți cei care au cochetat până acum cu preluarea acțiunilor au înțeles că este o tranzacție complicată. 

- Ce credeți, ar putea fi un joc? Ar putea fi cineva în spatele acestor asociații? Persoane sau entități care nu vor să se expună? 

- Nu cred că e un joc, ar fi fără sens. Nu introduci suporterii într-o competiție financiară dacă ai intenții serioase. Dacă ar fi fost cineva implicat și nu voia să apară el în față, dona suma necesară licențierii către doi-trei suporteri, și gata. Nu îi lăsa să strângă bănuț cu bănuț.

Divide et impera! 

- Am înțeles. Știți probabil că circulă zvonul potrivit căruia în spatele Asociației Dinamoviști Pentru Dinamo ați fi dumneavoastră. 

- Nu sunt implicat în vreun fel în acțiunile acestei asociații. 

- După cum există teoria că Asociația Doar Dinamo București, născută din PCH și adversara dumneavoastră declarată, este agreată de Ionuț Negoiță

- Nu știu și mă feresc să exprim puncte de vedere acolo unde nu stăpânesc situația. 

- Suporterii înșiși sunt divizați. Acționează și acolo tot felul de orgolii, cine a dat mai mult, cine numără mai mulți membri. 

- Am văzut, dar sper să fie realiști și să înțeleagă că din această competiție nu câștigă nimeni. Și se va diviza și spiritul de participare efectivă la viața echipei, atunci când își vor relua rolul promordial, acela de suporteri, nu de finanțatori.

Zero proiect, zero rezultate 

- Ce spun rezultatele sportive din ultimii ani? În ce cheie le interpretați? 

- Ceva foarte simplu, că la Dinamo nu a existat niciun proiect. Nici sportiv, nici managerial, nici de imagine. Nimic. 

- Cum așa, dar acel faimos New Dinamo care urma să asaneze imaginea grobianismului marca Borcea sau Turcu nu v-a spus nimic? 

- În pofida rezultatelor proaste, Dinamo a rămas permanent un club cu o prezență importantă la scară socială. Tocmai prin numărul simpatizanților. Dar Dinamo are un prestigiu care a fost serios avariat în anii din urmă. Dincolo de problemele financiare, există și acest uriaș deficit de imagine.

Recâștigarea prestigiului sportiv 

- Ziceți că un posibil investitor este dat în spate și de acest aspect, nu doar de găurile din buget? 

- Cu siguranță, nu vorbim doar despre datorii financiare. Recâștigarea prestigiului sportiv este aproape la fel de grea. Nu uitați că de 6 ani Dinamo nu mai are aproape nicio performanță sportivă. Nu mai există pe plan internațional. Nici măcar prin niște meciuri amicale. Vedeți, astea sunt lucruri la care nu știu cine s-a gândit sau dacă s-a gândit. 

- Cum ar fi spus comuniștii, ce-i de făcut? 

- Am stabilit că elementele de bugetare nu înseamnă doar banii, este vorba despre un prejudiciu de imagine care trebuie recuperat. Cu un proiect serios, numai acest exercițiu înseamnă o perioadă de doi-trei ani. Să redevii activ, să ai acel link cu competiția, cu fotbalul adevărat. 

Și recuperarea încrederii băncilor 

- Ce ar mai fi? 

- Refacerea credibilității bancare, a încrederii partenerilor. Acum asupra acestora acționează sechelele de la declararea stării de insolvență. 

- Cum, dar a fost atât de lăudată de mulți această intrare-ieșire din insolvență! A fost proclamată ca fiind salvarea lui Dinamo de la faliment. 

- O astfel de procedură, cum este insolvența, te face neatractiv. Băncile, creditorii și-au pierdut încrederea că își vor mai recupera banii. Iar dacă o parte totuși și i-au recuperat, asta s-a întâmplat fiindcă au primit banii de la garanții debitorului în timpul procesului de reorganizare.

- Debitorul fiind Dinamo/Ionuț Negoiță, iar garanții? 

- Unul dintre ei este persoana cu care vorbiți. De ceilalți nu știu

Prudența, această frână de mână 

- Nu vi se pare ciudat că toți posibilii investitori s-au retras la un moment dat? Ce i-a dat înapoi, ce grozăvie este acolo? 

- Tot ce există ca informație bancară sau juridică se cunoaște, nu poți ascunde nimic. Prudența acționează însă ca o frână de mână trasă. Dar v-am spus, sunt multe lucruri de îndreptat. Refacerea încrederii partenerilor, a băncilor este măcar la fel de importantă ca achitarea datoriilor. 

- Să revenim la suporteri. Ei ar ieși din ecuație? 

- Nu, dar sunt datori să caute o soluție convergentă, să își spliteze interesele și să găsească parteneri pentru o finanțare viabilă, pe termen lung. Este nevoie de un proiect adevărat, în trepte, nu unul doar enunțat, proiect care necesită între 5 și 7 ani.

"Ești neserios când dublezi prețul pentru un posibil investitor străin" 

- Știți că nu ați fost și nu sunteți deloc în grațiile suporterilor dinamoviști. 

- Nu m-am simțit adversarul lor nici atunci când eram la echipă, aveam rezultate și cu toate astea eram contestat. Strigau să plecăm acasă. La un moment dat am plecat. Faptul este că am comunicat cu unii dintre ei chiar și în perioada asta. Cu cei cu care pot avea dialog civilizat. 

- Ați fi tentat să reveniți într-o formă sau alta la Dinamo? 

- Acum mai bine de o jumătate de an am fost alături de persoane care manifestau un interes real pentru preluarea clubului. Dar când pornești niște tratative și tu, vânzător, spui că pentru un străin nu mai costă 4 sau 5 milioane, costă 9, totul pică și pare ceva neserios. 

- O concluzie a discuției noastre? Mai ales legată de efortul asociațiilor de suporteri și de amenințarea cu falimentul. 

- Pare un drob de sare care plutește în echilibru instabil deasupra entuziasmului suporterilor. Ei vin pe maniera de "help", iar asta poate salva situația doar o perioadă limitată. 

- O posibilă revenire? 

- Sentimentele mele față de Dinamo nu s-au diminuat, v-am mai spus-o. În rest, să fim sănătoși și să trecem de pandemie!

"Dacă exista cineva în spatele suporterilor nu îi lăsa să strângă bani pentru licență din cotizații individuale" 



"Băncile și ceilalți creditori au rămas cu sechele de la intrarea în insolvență. Iar asta, pe tine club, finanțator, te face neatractiv pentru viitor" 



"Refacerea prestigiului sportiv cântărește la fel de greu ca datoriile financiare" 



"Contractul cu Orange nu s-a semnat la Rin Hotel, ci la mine în firmă!" - Nicolae Badea

Citește și alte știri despre Dinamo:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.