Campionate

CFR Cluj sau FCSB în UCL? Decizia anunțată azi de UEFA! Ce echipe din Liga 1 merg în Europa, dacă nu se va mai juca

+33 Foto
CFR Cluj, liderul din Liga 1, este avantajată de decizia luată de UEFA

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 23 aprilie 2020

Azi, Comitetul Executiv al UEFA s-a întrunit într-o videoconferință pentru a stabili modul în care vor continua competițiile interne afectate de pandemia de coronavirus.

Forul continental a analizat situația și a stabilit două scenarii: 
A) competițiile interne se încheie până în august, când se vor relua meciurile din competițiile continentale
sau
B) întrecerile interne și cele continentale se joacă în paralel

În cazul în care o competiție nu se va încheia, e de preferat ca ele să reînceapă cu un format diferit, într-o manieră care să le permită în continuare cluburilor să se califice pe baza meritului sportiv. Scenariul ideal este finalizarea competițiilor interne întrerupte, permițând cluburilor să se califice pentru competițiile continentale pe merit sportiv, în formatul lor original, se arată pe site-ul FRF.

 FCSB sau CFR Cluj în Liga Campionilor?

UEFA a precizat și modul prin care se vor desemna echipele care merg în cupele europene dintr-un campionat încheiat prematur. Deși apăruse varianta că echipele se vor alege în funcție de coeficient, UEFA cere ca meritul sportiv să primeze.

  • procedura de selectare a cluburilor ar trebui să se bazeze pe principii obiective, transparente și nediscriminatorii. Asociațiile și ligile naționale ar trebui să aibă, în alt mod, capacitatea de a decide pozițiile finale în competițiile lor interne, având în vedere circumstanțele specifice fiecărei competiții;
  • determinarea finală a locurilor eligibile pentru competițiile de club UEFA ar trebui confirmată de organismele competente relevante la nivel intern.

Cum clasamentul va fi primul criteriu, mai mult ca sigur că CFR Cluj ar câștiga campionatul și ar fi reprezentanta Ligii 1 în Champions League, în primul tur preliminar, în cazul în care sezonul s-ar încheia fără a mai disputa alte partide. Cele 3 reprezentante în Europa League ar fi FCSB, Craiova și Astra, toate urmând să intre în turul I preliminar. Deși la egalitate de puncte pe locul 4 cu formația giurgiuveană, FC Botoșani a beneficiat de înjumătățire, primul criteriu de departajare în play-off.

Clasament Liga 1

1. CFR Cluj30p 
2. FCSB26p 
3. Craiova26p 
4. Astra24p 
5. Botoșani24p 
6. Gaz Metan23p 

UEFA se poate opune!

UEFA poate refuza dreptul de participarea al unul club în cupele europene dacă: 

  •  competițiile interne nu au fost încheiate prematur pe baza motivelor prezentate sau pe baza altor motive legitime de sănătate publică;
  • cluburile au fost selectate în conformitate cu o procedură care nu era obiectivă, transparentă și nediscriminatorie, astfel încât cluburile selectate nu puteau fi considerate a fi calificate pe merit sportiv;
  • există o percepție publică a nedreptății în acceptarea clubului.

Motive pentru încheierea competițiilor

Comitetul Executiv a stabiit motivele legitime pentru care se poate încheia prematur un sezon întrerupt:

  • existența unei decizii a autorităților locale care să interzică evenimentele sportive, astfel încât competițiile interne să nu poată fi finalizate înainte de o dată care ar face posibilă finalizarea sezonului curent în timp util înainte de începerea sezonului următor.
  • probleme economice insurmontabile care fac imposibilă terminarea sezonului, deoarece ar pune în pericol stabilitatea financiară pe termen lung a competiției interne și / sau a cluburilor.

VIDEO. Klaus Iohannis: „Din 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte mască”

FOTO. Imagini spectaculoase din întreaga lume, în plină pandemie de coronavirus

 Citește mai multe știri din fotbalul internațional:  

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.