Numele Macedonski e unul de rezonanță în rândul pasionaților de poezie de la noi. Alexandru Macedonski (1854-1920) a fost primul reprezentant al simbolismului în literatura română, iar viața sa a rămas și peste decenii un izvor nesecat de povești aparținând Bucureștiului de altădată.
„Poetul rondelurilor”, așa cum Macedonski era supranumit, a ieșit în evidență nu doar prin operele sale sau disputele politice purtate cu Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri sau I.L. Caragiale, alți mari scriitori ai acelor timpuri. Macedonski s-a remarcat și prin stilul său boem, nonconformist, dar și prin pasiunile inedite pe care le avea.
„Pe velociped, cursă între București și Brașov”
Oricât de neobișnuit ar suna pentru acele vremuri, unul dintre hobby-urile excentricului Macedonski a fost ciclismul. Pasiunea lui pentru biciclete era menționată de cronicarii vremii, care scriau despre concursurile cu „iz occidental” la care acesta participa în România.
Alături de discipolul Constantin Cantili, Macedonski a devenit, în octombrie 1894, primul român care a efectuat, pe bicicletă, cursa București - Brașov, expediție relatată în amănunt în reportajul apărut în broșura „Pe velociped, cursă între București și Brașov”. De altfel, potrivit crispedia.ro, ambii făceau parte din societatea „Unirea velocipedica română”.
- „Pe velociped, cursă între București și Brașov” / Sursă foto: Think Bike!
„…Eram sosiţi. În trei zile, îndeplinisem cea mai extraordinară cursă din câte s-au făcut până acum la noi în ţară în asemenea condiţiuni” - Constantin Cantili, în „Pe velociped, cursă între București și Brașov
Monica duce numele Macedonski mai departe
La 100 de ani de la moartea lui Alexandru Macedonski, GSP.ro a luat legătura cu Monica Macedonski, nimeni alta decât stră-strănepoata marelui poet. O tânără de 24 de ani plină de viață, care debordează de energie și creativitate și care păstrează în viața ei doze din stilul mistic etalat de Al. Macedonski.
Monica a terminat „Limbi moderne aplicate, specialitatea engleză-franceză” din cadrul Facultății de Limbi și Literataturi Străine din București, iar în prezent urmează un master la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Pasionată, printre altele, de lectură și modă, ea a participat în urmă cu un an la reality show-ul „Bravo, ai stil!”, unde a avut câteva apariții impozante.
Urmașa lui Alexandru Macedonski, influencer în timpul liber, a acceptat fără să clipească invitația de a lua parte la acest interviu.
A rezultat o incursiune de câteva zeci de minute prin pasiunile ei, în care Monica a vorbit despre legăturile cu stră-străbunicul său, despre hobby-ul acestuia, dar și despre alte teme de actualitate din cercurile în care se învârte, cum ar fi recenziile dure făcute în online de criticul de modă Dana Budeanu.
Moștenirea: „Ambiția mea e să nu trăiesc toată viața în umbra numelui meu”
- Monica, povestește-ne puțin despre legătura de rudenie cu Alexandru Macedonski.
- Sunt stră-strănepoata poetului.
- Ți-a influențat în vreun fel viața faptul că porți un nume atat de cunoscut?
- Da, am avut probleme în generală cu o doamnă profesoară care era îndrăgostită de Mihai Eminescu. Sau cu scrierea numelui meu, aș fi miliardară dacă aș primi un leu de fiecare dată când cineva mi-a scris numele „Macedonsky”. Mi-a influențat viața într-un sens bun, ambiția mea este să nu trăiesc toată viața în umbra numelui meu. De asemenea, chiar cred că pasiunea pentru literatură este genetică. Alexandru Macedonski a avut mulți descendenți care au urmat cariere în domeniul scrisului.
- A fost primul exponent al simbolismului în literatura română. Ce ai simțit sau descoperit citind poeziile stră-străbunicului tău?
- Citeam „Epigraf” și am descoperit următoarele versuri: „Dar când patru generații peste moartea mea vor trece / Când voi fi de-un veac aproape oase și cenușă rece / Va suna și pentru mine al dreptății ceas deplin / Ș-al meu nume, printre veacuri, înălțându-se senin”. Am luat-o ca pe un semn bun, eu fac parte din a patra generație.
- Am o curiozitate și în mod cert nu sunt singurul care o are. Ce știi despre pasiunea lui Alexandru Macedonski pentru ciclism? Circulă fel și fel de legende despre acest hobby pe care el îl avea încă de la sfârșit de secol XIX. Presa vremii scria despre unele concursuri la care el a participat.
- Știu că era foarte pasionat de ciclism și că a fost primul om care a parcurs pe bicicletă ruta București-Brașov. Se explică de ce și tata a făcut ciclism, iar orașul meu preferat din România este Brașov.
Inedita experiență de la TV: „M-am simțit ca o metalistă la o petrecere techno, dar m-am distrat”
- Spune-mi despre participarea ta la „Bravo, ai stil!”. Cum ai ajuns în ipostaza de a lua parte la acel concurs?
- În mai 2018, mi-a apărut pe Facebook un chestionar pe care l-am completat din pur amuzament. În octombrie, în drum spre facultate, am primit un telefon și am fost chemată la casting. După două casting-uri, m-am trezit că voi deveni concurentă și mi s-a părut cumva incredibil, mai ales că sunt ușor atipică pentru un format de divertisment. Pe lângă alte fete care-și doreau foarte mult să participe, eu eram la acel casting mai mult din curiozitate. Voiam să văd cum este în televiziune, fiind obișnuită doar cu mediul online, unde îmi creez propria poveste și nu depind de alți oameni. Astfel, am ajuns în ipostaza de concurentă la „Bravo, ai Stil!”.
- Poți să povestești câteva anecdote de pe durata prezenței tale acolo? Niște momente care ți-au rămas bine întipărite în minte sau anumite întâmplări amuzante.
- M-am simțit ca o metalistă la o petrecere techno, dar m-am distrat. Un moment care mi-a rămas întipărit în minte a fost când am intrat prima oară în concurs. Eram în spatele porților și m-am emoționat rău de tot când Ilinca Vandici a început să recite din „Noapte de decemvrie” de Macedonski. Îmi tremurau picioarele, îmi tremura vocea, mă gândeam numai că toată țara mă va considera o ciudată. M-a încurajat că, în afara câtorva excepții, oamenii au rezonat cu stângăcia mea. Alt moment care m-a impresionat plăcut a fost când mi-am adus prietenii de la BMC să cânte hip-hop în gala „Regiuni” și toată lumea i-a apreciat pe băieți. Ei sunt în zona underground a muzicii și am fost fericită că stilul lor este admirat și la scară largă. Foarte mulți telespectatori m-au întrebat mai multe despre BMC și voiau să audă mai multe melodii de la băieți.
- Cu ce ai rămas în plan cognitiv sau personal după acea experiență?
- Am învățat să merg pe tocuri. În lumea mea, acele încălțări erau inexistente, dar mi-am dat seama că e chiar complicat. Celelalte colege au fost drăguțe și m-au ajutat să învăț, dovada că, dincolo de competiție, fetele nu sunt atât de rele precum poate părea la televizor. Am învățat să nu mai am emoții în fața camerei. În timpul concursului, eram atât de emoționată încât vocea mea suna de parcă aș fi plâns constant. Acum, sunt sigură pe mine și nu mai am fobie de vorbit în fața camerei. Nu în ultimul rând, am învățat că și divertismentul e o artă, dar nu e chiar felia mea. În televiziune, trebuie să ai talente adiacente precum dansul, cântatul sau caterinca. Nu am astfel de talente, dar mi-am dat seama că televiziunea îți oferă o expunere mare. În urma emisiunii, am avut parte de colaborări minunate și sunt foarte fericită că publicul român e receptiv la recomandările literare pe care le fac în mediul online.
10.700 de urmăritoriare Monica Macedonski pe Instagram. Comparativ, din tot lotul lui Dinamo, doar italianul Piscitelli are mai mulți decât ea (31.000).
- De unde provine pasiunea ta pentru modă?
- Din copilărie, de când am început să mă joc pe „Stardoll”, un site unde îți poți cumpăra haine de designeri. Petreceam ore întregi văzând estetica celor mai cunoscute case de la vremea respectivă. Așa am învățat elementele de bază, urmând ca la facultate să urmez cursuri de stilism, să fiu internă la revista „Elle” și să îmi fac o lucrare de licență despre istoria modei. Fie vorba între noi, mai mult decât să dau eu moda, mă pasionează mai mult istoria ei. Pare un domeniu superficial, dar nu este dacă îl analizezi în profunzime.
- Sursă foto: instagram.com/monica.macedonski, facebook.com/monica.macedonski
- Am remarcat în social-media vestimentația ta inedită. Ai vreo sursă de inspirație sau altceva ce te îndeamnă să adopți un stil diferit?
- Stilul meu e o struțo-cămilă modernă-goth-romantică. Cumpăr orice îmi place, indiferent că se află sau nu în tendințe. De exemplu, îmi plac mult hainele din epoca victoriană și am descoperit designeri locali care se inspiră din acea zonă. De asemenea, îmi plac desenele animate, motiv pentru care am foarte multe haine cu desene precum „Adventure Time”, „Corpse Bride”, „Ariel”, „Toy Story” și așa mai departe. Nu în ultimul rând, îmi place berea, de aceea mi-am cumpărat o rochie perfectă pentru când vom putea sărbători din nou Oktoberfest. Se numește „dirndl”.
Despre recenziile Danei Budeanu: „E ca și cum ai judeca un cățel că nu vorbește fluent germana”
- Apropo de modă, nu știu cât de mult ești ancorată la ceea se întâmplă în sport sau în jurul lui, dar ai văzut celebrele videoclipuri în care Dana Budeanu analizează vestimentația unor fotbaliști?
- Nu am reușit să mă uit cap-coadă la un videoclip al Danei Budeanu pentru că nu sunt obișnuită cu un conținut atât de acid degeaba. Dar mă voi uita chiar acum.
- Ce impresie ți-au lasat acele recenzii aspre făcute unora dintre ei?
- Nu înțeleg de ce judecă vestimentația unor fotbaliști, având în vedere că nu este domeniul lor de interes. Este ca și cum ai judeca un cățel că nu vorbește fluent germana. De asemenea, doamna Budeanu promovează anumite stereotipuri care nu sunt general valabile. Nu toți fotbaliștii români sunt interesați de partea financiară. De exemplu, iubitul unei colege este fotbalist și este foarte pasionat de fotbal, motiv pentru care se antrenează foarte mult și nu are un stil de viață decadent.
„Din fericire, comentariile sexiste ale Danei Budeanu au fost taxate”
- Spune-mi părerea ta sinceră despre Dana Budeanu.
- Nu pot să îmi dau cu părerea pentru că nu o urmăresc. Din păcate, mai dau de doamna Budeanu ocazional și mă întristez. De pildă, pe Tik Tok sunt numeroase videoclipuri cu vocea ei, în care lumea râde de ce spune dânsa. Problema este că și publicitatea negativă este publicitate, din acest motiv a devenit virală. Prietenii mei au avut probleme cu doamna Budeanu. Mulți prieteni au făcut videoclipuri în care își exprimă sincer opinia față de dânsa, fără a o insulta. În consecință, aceasta le-a dat block, într-un mod foarte „matur”. Din fericire, comentariile ei sexiste au fost taxate. În martie, „Centrul Filia” a depus o sesizare la Parchetul General, demonstrând că Dana Budeanu instigă la discriminare și violență împotriva femeilor. Poate așa lumea va înțelege că nu se glumește pe o temă atât de delicată, în condițiile în care în România au fost raportate 26.000 de cazuri de violențe în familie în 2019.
- Ai vreun sportiv sau vreo sportivă din România care, în ultimii ani, să-ți fi atras atenția din punct de vedere vestimentar?
- Îmi pare rău, dar, spre deosebire de doamna Budeanu, nu urmăresc sportivii din punct de vedere vestimentar.
Monica Macedonski și propria-i viziune despre izolare: „Am redescoperit plăcerea de a sta acasă”
- Cum arată viața ta pe durata pandemiei? Cum îți petreci timpul în izolare?
- Încerc să găsesc ceva drăguț de povestit în fiecare zi. Datorită doamnei profesoare Zeca-Buzura, am început să țin un jurnal de carantină, pe care sper să îl public cândva.
- Te-ai redescoperit perioada asta? Ai învățat lucruri noi, în plan uman sau spiritual?
- Nu m-am redescoperit acum, dar am redescoperit plăcerea de a sta acasă. Aveam o viață socială foarte activă și nu prea îmi petreceam mult timp în casă. În carantină, m-am simțit ca în copilărie, când stăteam ore întregi citind sau uitându-mă la seriale. Deci pot spune că am învățat cum este să îți petreci tot timpul între 4 pereți. Am mai învățat cum este să îți petreci absolut tot timpul cu persoana iubită. Din cauza locului de muncă, nu ne vedeam foarte des, iar acum lucrăm în aceeași cameră. Sinceră să fiu, mă motivez când îl văd că muncește atât de mult, chiar dacă nu înțeleg mare lucru din domeniul construcțiilor. Și, mai important, nu ne-am certat absolut deloc, ceea ce este un semn bun.
- Există diverse voci, din multiple domenii, care afirmă că oamenii vor ieși schimbați după această perioadă, că vor conștientiza diverse lucruri, că-și vor schimba modul de viață și habitudinile. Ești de aceeași părere?
- Un mit spune că durează 21 de zile să formezi un obicei, deci îți dai seama că toată lumea va ieși schimbată din carantină. Cred că fiecare om se va cunoaște mult mai bine pe sine deoarece are timp de introspecție. Din păcate, călătoriile sau evenimentele în aer liber nu vor mai fi posibile, deci vor exista schimbări și în activitățile de recreere.
Cultură în vremea coronavirusului
- Știu că ești o persoană cu o înclinație deosebită spre literatură. Poți să enumeri trei cărți care ți-au plăcut foarte mult și în care te-ai regăsit?
- Abia așteptam această întrebare. Îmi este foarte greu, dar favoritele mele sunt „Poartă-ți plugul peste oasele morților” de Olga Tokarczuk, „În cafeneaua tinereții pierdute” de Patrick Modiano și „Despre tristețea femeilor frumoase” de Andrei Ruse.
- Dar trei filme?
- „Melancholia” de Lars von Trier, „Love” de Gaspar Noé și „The Point” de Fred Wolf.
- Mă întorc puțin la cărți. E „Dragoste în vremea holerei” de Gabriel García Márquez mai de actualitate decât generația noastră ar fi crezut vreodată?
- Este o carte minunată, am citit-o în liceu, dar nu mi se pare că este cea care descrie criza provocată de coronavirus. Dacă ar fi să asociez această perioadă cu o carte, ar fi cu „Intermitențele Morții” de José Saramago. În cartea respectivă, moartea încetează să mai vină într-un sat, iar oamenii sunt puși în fața unei crize economice, sociale și politice pe care habar nu au să o gestioneze.
- Ce ai citit în timpul acestei pandemii?
- „Geniul și Zeița” de Aldous Huxley, „Versiunea întâmplărilor” de Wislawa Szymborska, „Călătorie de nuntă” de Patrick Modiano și „Rămășițele Zilei” de Kazuo Ishiguro.
{{text}}