Liga 1

EXCLUSIV Așa va arăta un meci din Liga 1 post-coronavirus! Avem întreg PROTOCOLUL pregătit în România: permisiuni + restricții

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  luni, 27 aprilie 2020

EXCLUSIV LIGA 1. Conform protocolului pregătit de FRF şi LPF, pe un stadion vor avea acces cel mult 125 de persoane. Cei mai mulți, 30%, vor fi fotbaliști. Toți cei ce vor intra pe arenă trebuie testați la poarta stadionului cu teste rapide.

FRF și LPF speră ca peste 6 săptămâni, adică la începutul lunii iunie, să se poată relua competițiile interne. Și au elaborat deja un protocol clar de desfășurare a meciurilor din Liga 1, astfel încât prezența pe stadion să fie extrem de restrânsă, pentru a limita riscurile. E clar că nu vor fi deloc spectatori în tribune, dar și delegațiile oficiale au fost mult reduse.

Aproape jumătate față de Germania!

Mai exact, la o partidă de Liga 1 vor avea acces cel mult 125 de persoane. Aproape jumătate față de cât permite protocolul în Bundesliga, probabil primul mare campionat care se va relua - în 2-3 săptămâni. În prima ligă din Germania au voie 239 de oameni, la noi puțin peste 100.

Aici intră jucători, arbitri, oficiali, personal auxiliar vital. De exemplu, se va reduce inclusiv numărul copiilor de mingi: vor fi doar 6, unul pe fiecare jumătate a lungimii terenului şi câte unul în spatele fiecărei porţi. Și numărul oficialilor va fi considerabil redus: ar avea voie numai 5 de la fiecare echipă, mult chiar și sub cifra permisă la meciurile trecute disputate cu porțile închise.

Cine va avea voie să intre la un meci de Liga 1

O categorie față de care s-a abordat o strategie mai flexibilă a fost presa. Se va permite accesul pentru 20-25 de ziariști, pe lângă personalul tehnic dedicat transmisiei video (cameramani etc). 

"Dacă suporterii nu pot veni pe stadioane, atunci jurnaliștii vor avea un rol foarte important, ei vor reflecta meciurile pe larg, cu multe detalii de la fața locului, pentru a crește atractivitatea evenimentului", a explicat unul dintre cei care au participat la elaborarea protocolului. Totuşi, vor exista şi aici anumite restricţii: "Nu vom putea da curs unor solicitări de acreditare din partea unor publicaţii sau site-uri obscure. Vor fi pe stadion cele reprezentative".

Testele rapide sunt ieftine, dar nu foarte sigure

În plus, o decizie extrem de importantă se referă la testarea tuturor persoanelor care vor intra în stadion. Dacă în privinţa jucătorilor şi a membrilor din staff situația e clară, fiecare club având oricum obligaţia de a-i testa constant, restul celor care vor asista vor fi nevoiţi să se supună unor verificări cu teste rapide, chiar la poarta arenei.

Metoda aleasă are și plusuri, și minusuri. Avantajul: costurile reduse, 30 de euro pentru un test. Dezavantajul: rezultatul nu are acuratețe ridicată, oferind o precizie de doar 30-40%! Marja lui de eroare spune că unul din 3 testaţi poate fi pozitiv chiar dacă rezultatul spune că e negativ.

"Nicio formă de pregătire, nicio competiţie nu va demara fără o testare! Capacitatea noastră de testare este una limitată, așa că organizatorii de competiţii şi cluburile vor trebui să găsească sursele de finanţare pentru a susţine aceste testări"
Ionuț Stroe, ministrul sportului

Ce meciuri ar fi în prima etapă de după reluare

PLAY-OFF

  • CFR Cluj - FCSB
  • U Craiova - FC Botoşani
  • Astra - Gaz Metan

PLAY-OUT

  • Dinamo - Chindia
  • Viitorul - Poli Iaşi
  • Sepsi - Hermannstadt
  • FC Voluntari - Clinceni

Se aşteaptă răspuns de la Nelu Tătaru

Tot scenariul cu privire la reluarea Ligii 1 depinde de un răspuns care se aşteaptă în aceste zile din partea autorităţilor, în special de la Ministerul Sănătăţii. Foarte probabil, o delegaţie comună FRF-LPF va avea o întrevedere cu Nelu Tătaru, de la care ar dori asigurări că echipele vor primi permisiunea de a relua antrenamentele și că din iunie se vor putea disputa meciuri oficiale cu respectarea protocolului de cel mult 130 de persoane în stadion.

Miza e uriaşă: 7,5 milioane de euro

Pentru Liga 1, reluarea şi disputarea în întregime a acestui sezon e extrem de importantă din punct de vedere financiar. Ce a mai rămas de jucat reprezintă în jur de 25% din sezon, ceea ce înseamnă un sfert din contractul anual de drepturi TV, deci 7,5 milioane de euro. Televiziunile au achitat aproape în întregime banii pentru sezonul în curs, dar ei s-ar scădea din suma aferentă viitorului sezon dacă actualul nu s-ar mai finaliza. Şi cluburile vor fi nevoite să bugeteze cu măcar 25% mai puţin!

72 de meciurimai sunt de disputat în actualul campionat al Ligii 1: 24 în play-off şi 48 în play-out

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

CUM ARATĂ BUCUREȘTIUL ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS

CITEȘTE ȘI ALTE ANALIZE CARE TE-AR PUTEA INTERESA:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.