Fosta campioană olimpică Gabriela Szabo, sportiva care a obținut 10 medalii aur, la Campionatele Mondiale, Europene și Jocurile Olimpice, a dezvăluit în premieră la GSP Live motivul pentru care s-a retras din activitatea sportivă.
În direct la GSP Live, Gabriela Szabo acceptat să vorbească pentru prima oară despre momentele dificile din cariera de sportiv, primul fiind momentul în care a fost demisă de la clubul Rapid București și timp de 2 ani de zile a stat fără loc de muncă. După ce Szabo a devenit prima atletă din România care câștiga o medalie de aur la Campionatele Mondiale, în 1997 la Atena, a fost reangajată la Romatsa (n.r. - Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian).
„În ‘95-97 am fost șomeră, iar în ‘97 când m-am întors pentru prima dată cu titlul de campioană mondială pentru România, atletismul a avut campioană mondială dar în sală, în ‘97 a fost prima medalie câștigată în aer liber, de mine, la Atena. Ministrul de la acel moment m-a invitat la birou, a aflat că sunt șomeră, imediat am fost angajată și pe lângă mine au fost și alte atlete angajate”
- Gabriela Szabo la GSP Live
Gabriela Szabo a dezvăluit în premieră, la GSP Live, motivul pentru care s-a retras din sport
Szabo: „Am primit un telefon că trebuie să-mi dau demisia”
În mai 2005, după o carieră fabuloasă, în care a făcut istorie în cursele de fond și semifond, Szabo și-a anunțat retragerea. Vizibil dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat atunci, fosta atletă a continuat la GSP Live cu povestea celui de-al doilea episod, cel în urma căruia a pus punct carierei.
„În 2004 când am venit acasă și am spus că nu pot să mai ajung la olimpiadă în starea fizică pe care o aveam, singurul care m-a sunat la momentul respectiv a fost președintele Comitetului Olimpic, domnul Țiriac, care m-a trimis imediat la cea mai strălucită clinică sportivă din Europa, la Freiburg, unde am stat o săptămână și mi s-au făcut „N” teste.
Acolo mi s-a spus «Da, doamna Szabo, sunteți o atletă extrem de fericită că ați avut o asemenea carieră de 11 ani, pentru că alți atleți, după 4-5 ani la această intensitate se epuizează. S-ar putea să vă refaceți substratul energetic în 6 luni, dar s-ar putea să nu vi-l mai refaceți niciodată. Am venit acasă, nimeni nu m-a mai sunat, cert este că am primit telefon de unde am fost angajată, la Romatsa, că trebuie să-mi dau demisia. Pentru că în locul meu o să vină alt sportiv. După ce s-a întâmplat acel lucru, am spus că mă voi retrage definitiv din sport, eram extrem de supărată”
Mesajul fostei campioane pentru toți sportivii: „După ce vă lăsați, totul se uită!”
„Eu nici nu știam dacă mă las de sport sau voi continua la un moment dat, era luna februarie și am crezut că undeva prin luna septembrie-octombrie o să-mi reiau din nou antrenamentele și o să revin în activitate. După ce m-am întors de la Romatsa, m-am întâlnit cu Iolanda Balaș Soter, care a spus «Măi Gabi, după tot ce ai făcut pentru sportul românesc, cum să te lăsăm?». Așa am ajuns să lucrez în sport, datorită ei, la Federație”
„Foarte mulți ani mi-a fost greu, să înțeleg, asta încerc să le spun tuturor sportivilor: «Fructificați tot ce aveți atunci, ca sportiv, după ce vă lăsați, totul se uită. Se uită imediat cum te retragi din activitatea sportivă, în ziua următoare!»” -Gabriela Szabo, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană.
{{text}}