Marius Șumudică descrie situația din Turcia, o țară în care pasiunea pentru fotbal a președintelui protejează cluburile de criză, și avertizează în privința dezastrului care se va instala la noi dacă Guvernul nu-l ascultă pe Hagi, să intervină cu ajutoare pentru sport.
Șumudică a revenit în România la scurtă vreme după ce explodase epidemia de coronavirus și în Turcia și acum așteaptă să se întoarcă pentru pregătirea ultimelor opt etape. Presa de acolo a scris despre posibilitatea ca el să fie înlocuit cu Costel Gâlcă, tocmai fiindcă șefii clubului ar fi supărați că tehnicianul n-a rămas în Gaziantep în perioada în care fotbalul e întrerupt.
Antrenorul susține că n-are nicio știre despre o demitere a lui și că ar trebui să revină în curând în Turcia, fiindcă federația și cluburile au fixat repornirea antrenamentelor pe 5 mai și a campionatului pe 12 iunie.
- Domnule Șumudică, cum vă ocupați timpul în perioada asta?
- Îmi e greu și mie, așa cum vă este tuturor. Mai citesc chestii despre fotbal, mai analizez meciurile pe care le-a jucat echipa mea de-a lungul sezonului. Analistul video și fiul meu, Marius, care face parte din staff, mi-au făcut o selecție cu faze importante: goluri, faze fixe, tranziție. Așa mai remarc detalii pe care nu le observasem în timpul campionatului, când era și tensiunea mare, nu era nici timp.
- Măcar mai puteți să discutați peste gard cu Bogdan Andone, cumnatul dumneavoastră.
- Nu doar peste gard, mai merg pe la el. E ca și cum am sta în aceeași casă, ne despart 15 metri, nu e nevoie să fac vreo vizită îndepărtată ca să ne întâlnim. E stresat și el, speră să reînceapă fotbalul mai repede.
- Familia cum se simte să vă aibă atât de mult timp în casă? Nu e ceva obișnuit, nu?
- În principiu, ei se bucură, deși mai apar și conflicte prin casă, că eu sunt cam nesuferit uneori. Nu sunt obișnuiți să fim împreună într-o perioadă atât de lungă, nici în vacanțe nu prea mergeam împreună. În ultimii 15 ani nu cred că am plecat în trei vacanțe cu copiii, că rar se potriveau pauza dintre campionate cu vacanța școlară. Acum nu le vine să creadă că mă văd zi de zi în casă.
"Nici baclavalele nu le suporți două luni!"
- Campionatul din Turcia unde e preconizat să continue? În Antalya? În Kazahstan?
- Pentru Antalya a fost o propunere a lui Riza Calimbay, antrenorul de la Sivas, însă n-a fost agreată de restul cluburilor. Informația despre mersul în Kazahstan habar nu am de unde a apărut. BeIn, televiziunea care deține drepturile TV, a avut ideea să mute restul campionatului în Qatar, numai că acolo cred că e chiar mai cald decât e în Antalya. BeIn plătește bani foarte mulți și societatea își are originea în Qatar, de aceea a avut inițiativa asta.
- Ați pomenit și despre Antalya. Liga din România ar putea fi mutată acolo? Vi se pare o soluție realistă?
- Din punct de vedere medical, da. Jucătorii și oficialii ar fi izolați în hoteluri, ar exista șanse minime de contaminare cu coronavirus. Din punct de vedere sportiv, sunt mai multe probleme. Nu le va fi ușor să găsească stadioane suficiente pentru meciuri și o să fie greu de tot să-i țină pe jucători închiși complet timp de două luni, după ce ei au stat deja două luni în case! Vor apărea multe conflicte, că nicio persoană nu acceptă să fie ținută patru luni numai în casă și într-o cameră de hotel. Când mergeam în vacanță în Antalya, după câteva zile deja mă plictiseam, nu mai suportam nici restaurantul!
- Deși oferta e mare acolo.
- Da, sunt toate felurile de mâncare, dar știam pe de rost unde e carnea de vită, unde sunt baclavalele, mă săturasem! Dacă Liga 1 apelează la un asemenea plan, rolul antrenorilor va fi mai debragă să preîntâmpine conflictele dintre jucători, să păstreze atmosfera cât de bună se poate. Și mai e căldura foarte mare. Am văzut că și voi, în Gazetă, ați scris că temperatura medie din iunie e de 30 de grade.
- Asta e media pe care au calculat-o site-urile de meteorologie.
- Te cred, dar n-are aproape nicio relevanță numărul ăsta, 30 de grade Celsius. În Antalya e suficient să mergi un pic mai repede, nu să alergi, și ești "lac" de transpirație, din cauza umidității. Contează cum se simte temperatura în realitate, nu cum e înregistrată de termometre.
- Se discută mult și în România, și în alte locuri despre cât ar trebui să dureze perioada de pregătire înainte să repornească fotbalul. Opinia dumneavoastră care e?
- E nevoie de cinci săptămâni. Ideal ar fi cu șase săptămâni, minimum ar însemna o lună. Am făcut o medie, d-aia ți-am zis cinci săptămâni. Eu mă minunez când mai citesc pe site-uri păreri ale unora care susțin că două săptămâni ar fi de ajuns! Poate au ei vreo soluție magică sau am devenit eu un înapoiat și nu mă mai pricep! Serios, nu e posibil! Să nu credeți când auziți că după două săptămâni de pregătire își revin niște fotbaliști care au stat în case două luni!
- Care ar fi consecințele dacă ar începe după doar două săptămâni?
- Ar fi un risc mare de accidentări și nu am vedea meciuri de fotbal profesionist, că nici un jucător nu s-ar afla în forma de competiție. Tu gândește-te că pregătirea asta trebuie să fie făcută pentru etapele rămase și pentru încă un sezon! Că în vară nu va fi timp mult și pentru vacanță, și pentru cantonamente! Bine, în România mai e pauza din iarnă, în care antrenorii pot să regleze problema. Chiar și așa, tot au nevoie acum de o pregătire pentru opt meciuri plus încă șase luni.
"Turcia organizează un European și mâine!"
- Jucătorii dumneavoastră ce fac? Reușesc să se antreneze în case?
- Se antrenează cât să nu pornim chiar de la zero. Preparatorul fizic le face programe de pregătire și îi monitorizează cu ședințe video. Antrenamente de prevenție, de întărire a articulațiilor, ce se poate face în casă. Bine, mai lucrează și cardio, că mai toți au biciclete, benzi pentru alergat. Preparatorul face tură dublă în perioada asta, că a început Ramadanul și musulmanii din echipă au un program separat de al străinilor. Ei mănâncă doar după ce apune soarele și se trezesc mai târziu.
- Salariile au fost reduse și acolo?
- Nu, n-a anunțat nimeni că ar scădea salarii. În Turcia, cluburile au drepturi TV scumpe, au sponsori, dar primesc și ajutor de la stat. Un ajutor imens! Le-au fost șterse datorii, au primit subvenții, credite pe o perioadă lungă. Au noroc cu un președinte foarte pasionat de fotbal. Erdogan e disperat după fotbal și e șmecher rău de tot, ce să mai...
Recep Tayyip Erdoğan- L-ați mai lăudat și ați fost criticat pentru complimentele astea.
- Am citit când mă criticau, da. Vreau să fie clar că eu nu mă refer la politică, nici nu mă pricep. Eu văd ce face Erdogan în fotbal și în Turcia, în general. Sistemul medical e de top, turcii au gestionat bine și criza de coronavirus, cu peste 100.000 de cazuri și cu mai puțin de 3.000 de decese într-o țară imensă, de peste 80 de milioane de oameni. Au construit acum în Bașakșehir un spital cu peste 4.000 de paturi pentru terapie intensivă, toate echipate complet, cu ventilatoare. Eu sunt mai bolnăvicios și am avut de-a face cu spitalele de acolo. Când am intrat într-un Acibadem am crezut că eram la Hilton! M-au dus într-o rezervă cu condiții de lux. Și sunt 6 astfel de spitale! Eu am ajuns în spitalul despre care îți spun când am avut pneumonie gravă, în decembrie. Iar în fotbal, statul n-a contribuit doar cu bani pentru echipe, infrastructura e fantastică!
- Stadioanele?
- Da, dacă mergi la meciuri din liga a doua, chiar din liga a treia, înnebunești! Să vezi stadion la Samsunspor, care e în liga a treia! Nou-nouț, de cea mai bună calitate. Și la fel e la Manisa, la Mersin, tot cluburi din ligile mici. Turcia poate să organizeze Euro mâine dacă UEFA îi dă competiția, că n-ar mai avea nevoie de nimic, condițiile deja există. A fost inaugurat recent și aeroportul nou din Istanbul, care cred că e cel mai mare din Europa, l-au ridicat turcii într-un timp-record! Ce să mai... Asta e Turcia de azi!
"Dacă nu se implică statul, e jale!"
- În România, situația nu pare la fel de sigură cum o descrieți dvs pe aceea din Turcia. Cluburile au suspendat contracte, au redus salarii.
- Va fi greu de tot. Gândește-te că aproape toate echipele se chinuiau și până acum, de data asta criza le-a mai dat o lovitură. În prima ligă mai sunt drepturi TV, sponsori, dar în "B" și în "C" e un dezastru!
- Fiindcă primăriile nu vor mai putea susține fotbalul?
- Exact! Dacă se stabilește acum să înceapă campionatele peste o săptămână, din "B" și din "C" nu cred că se adună 10-12 cluburi capabile să mai joace! Ceva trebuie să se întâmple și în România, nu știu ce. Dacă statul nu poate să ajute cluburile în mod direct, poate e o idee bună aceea pe care a exprimat-o Hagi, companiile cu profituri peste un anumit nivel să fie obligate să investească un procent în sport. Gică se pricepe mai bine, că el nu e doar antrenor, e și manager și cunoaște situația mai clar.
- Dacă ați antrena în România acum și vi s-ar propune scăderea salariului la jumătate ați accepta?
- Să semnez pentru înjumătățire... Da, cred că aș semna, că eu sunt mai mărinimos, așa... Aș pune o singură condiție: să fiu plătit la zi. Nu e normal să aduni luni în care n-ai plătit salarii și pe urmă să le mai și înjumătățești!
- Românii de la Gaziantep ce fac?
- Maxim e acasă, Toșca a rămas acolo, fiindcă era cu familia în Gaziantep. Se antrenează și ei cum pot, la fel ca restul, și așteaptă să reintre în normal, așa cum așteptăm cu toții. Să începem iar antrenamentele, meciurile.
"În Turcia, fotbalul nu e un sport, e un fenomen de masă, e o nebunie! Oamenii sunt bolnavi după fotbal, de aceea statul sprijină cluburile și întreține campionatul"
Marius Șumudică, antrenor Gaziantepspor
"Reluarea campionatelor trebuie făcută cu acordul jucătorilor. Când abia apăruse coronavirusul în Turcia, Obi Mikel, de la liderul Trabzonspor, a zis că el nu mai joacă, indiferent de consecințe!"
Marius Șumudică, antrenor Gaziantepspor
112.261de cazuri sunt înregistrate în Turcia. Numărul deceselor cauzate de COVID-19: 2.900
OFICIAL: "Nu-l schimbăm pe Șumudică!"
Președintele lui Gaziantep a dezmințit și el zvonurile demiterii lui Șumi, despre care cotidianul turc Fanatik a scris că ar putea fi înlocuit cu Costel Gâlcă. "Șumudică e în România și trebuie să depășească perioada dură, ca noi toți. E însă complet greșită ipoteza că vrem să îl schimbăm. Suntem chiar foarte multumiți de el și mai avem mult de lucru", a declarat Muslum Ozmen, pentru Haber Sport. După 26 de etape, Gaziantep este pe locul 9, la 7 puncte peste linia retrogradării. (Daniel Scorpie)
{{text}}