Umberto Marengo, rutierul echipei Vini Zabu–KTM, ar fi trebuit să se pregătească acum pentru Giro D'Italia. Epidemia l-a închis în casă, dar a decis să iasă totuși, pentru a-și ajuta compatrioții, bătrâni care nu se pot deplasa sau comercianți loviți de criză.
de Adrian Cochino
Umberto Marengo a stat o vreme închis în casa sa din Collegno, la marginea orașului Torino, cu bicicleta staționară, asemenea tuturor sportivilor din Italia: fără obiectul muncii și chiar în imposibilitatea de a se antrena pe șosea. A decis însă să iasă din amorțeală pentru a face voluntariat în comunitatea sa, lovită de epidemia de COVID-19. De câteva săptămâni încoace, rutierul echipei Vini Zabu–KTM iese prin urmare în fiecare după-amiază pentru a face cumpărături de la magazinele din localitate pentru persoanele care nu se pot deplasa sau care sunt mai vulnerabile în fața bolii.
Zeci de kilometri în fiecare zi
„Face fapte bune și continuă să se antreneze”, au titrat jurnaliștii Rai 1, care i-au dedicat lui Marengo un scurt reportaj. Acesta a explicat că traseul lui merge zilnic între magazinele locale și oamenii care au nevoie de mâncare sau de o înghețată, de ce nu. „Fac cam 40-50 de kilometri zilnic. Dar sunt și zile în care fac 70 de kilometri”, le-a declarat ciclistul jurnaliștilor Rai.
Dacă zecile de kilometri îl ajută să se mențină în formă este neclar, dar Marengo crede că avantajul este în primul rând psihic. „Cu siguranță mă ajută mai mult la cap decât la picioare. Pot să petrec mai mult timp afară și în același timp să simt că fac ceva folositor”, a declarat el pentru Cyclingnews.
De folos nu le este doar vecinilor, ci și comercianților locali. ”Este un ajutor pentru economia locală, pentru comercianții care, din cauza acestei crize, nu-și pot vinde marfa”, a declarat pentru Rai 1 primarului orașului Collegno, Francesco Casciano.
FOTO / Cum a schimbat pandemia de coronavirus planeta
O șansă ratată?
Marengo s-a apucat de ciclism la vârsta de nouă ani, inspirat de bunicul său, și a luat în serios sportul după începerea școlii. Dar a avut nevoie de muncă multă pentru a trece la profesioniști și a făcut-o abia anul trecut, la 26 de ani, o vârstă târzie pentru un astfel de pas.
„Suntem toți diferiți în ceea ce privește maturitatea fizică. Unii sportivi sunt pregătiți la 20 de ani, alții nu ajung acolo decât la 26-27 de ani. Dincolo de pasiunea mea pentru bicicletă, asta e ce m-a făcut să reflectez și să merg mai departe”
- Marengo pentru Cyclingnews
„Suntem toți diferiți în ceea ce privește maturitatea fizică. Unii sportivi sunt pregătiți la 20 de ani, alții nu ajung acolo decât la 26-27 de ani. Dincolo de pasiunea mea pentru bicicletă, asta e ce m-a făcut să reflectez și să merg mai departe”, a declarat Marengo pentru Cyclingnews.
Anul trecut, Marengo și-a îndeplinit un vis și a participat pentru prima dată la Milano-San Remo, prima clasică a sezonului, cursa pe care toți cicliștii italieni vor să o câștige.Anul acesta, el spera să ajungă în Giro. Echipa sa a primit o invitație, așa că Marengo a muncit din greu pentru a prinde selecția. Deocamdată, în zadar. Turul Italiei s-a amânat. Ultimele vești, care anunță că Giro ar putea avea loc în toamnă, îi oferă ceva optimism lui Marengo, dar el preferă să nu își facă prea multe planuri.
„Pentru mine, cel mai bine este să o iau încet și să mă țin ocupat cu ceea ce fac acum”, a mai spus sportivul.
Precedentul Martinelli
Marengo nu este singurul ciclist care face voluntariat în localitatea sa. Davide Martinelli, ciclistul echipei Astana, și-a luat la rândul său rucsacul în spinare și, alături de mai mulți prieteni, s-a apucat să livreze medicamente și mâncare în Lodetto, o localitate micuță de lângă Brescia. Aflată în zona cea mai lovită de epidemie, Lodetto mai are o problemă: nu dispune de farmacii și nici de prea multe magazine.Martinelli și prietenii săi s-au urcat prin urmare pe biciclete pentru a a-și ajuta vecinii cu cumpărături din localitatea învecinată.
„Am auzit tot felul de povești care m-au impresionat, cu oameni care nu puteau să iasă din case, dar care au fost ajutați de voluntari. De-a lungul anilor am primit multe de la comunitatea mea, dar nu am avut cum să dau ceva înapoi, pentru că drumurile m-au dus mai mereu departe de casă.Acum a venit șansa mea de a mă face folositor și de a-i ajuta pe oamenii care m-au susținut mereu de-a lungul anilor, de a-i susține pe cei care au nevoie de ajutor acum”,
- Martinelli pentru Tuttobici
{{text}}