Fotbal   •   Liga 1   •   DREPTURI TV

EXCLUSIV Cluburile din Liga 1 reacționează după anunțul privind drepturile TV: „Nu se pot cere banii înapoi” + „Se simte presiunea. Eu nu mi-aș permite să ameninț așa”

+54 Foto
FCSB și Poli Iași pot pierde bani dacă nu se termină sezonul

Articol de Vlad Nedelea, Sergiu Alexandru, Aurelian Botezatu   —  joi, 30 aprilie 2020

Liga Profesionistă de Fotbal a emis azi un comunicat prin care anunță că deținătorul drepturilor TV din Liga 1 va cere despăgubiri dacă sezonul actual, suspendat din cauza pandemiei de coronavirus, nu se va relua.

Gazeta Sporturilor a luat legătura cu reprezentații mai multor echipe din Liga 1 pentru a afla punctul de vedere cu privire la intenția firmei eAD Interactive, care achită 28 de milioane de euro pe sezon pentru drepturile TV.

Helmuth Duckadam (FCSB): „E dreptul deținătorului! Nu am ce să reproșez”

„Dacă e un contract și ei au plătit ceva și nu au primit, mi se pare că e dreptul celor care dețin drepturile TV. Adică trebuia să se mai joace play-off-ul și play-out-ul. Ei și-au făcut niște planuri. Rămân la părerea mea, că e o mare prostie să nu se mai joace anul acesta. 


Dacă fotbalul, care e practicat în aer liber, e periculos, atunci ce să mai zicem de cei care lucrează în fabrici sau magazine? Fotbaliștii sunt printre cei mai sănătoși oameni și ar juca în aer liber. Sunt 25 pe teren, într-o hală sunt 200. Nu e diferență? Nu înțeleg această teamă. Mai ales că fotbaliștii au fost testați. Dacă nu se mai joacă, sunt convins că deținătorul drepturilor TV, care a dat niște bani înainte, probabil că nu va cere înapoi. Dar poate într-un viitor contract își va trage banii înapoi. E normal. A fost de bună credință și a dat banii înainte. Nu aș avea ce să-i reproșez.

Sunt cluburile mari, care și ele suferă, dar sunt cluburi care probabil nu vor rezista din punct de vedere financiar. Dacă nu se mai joacă anul ăsta, vor intra multe cluburi în faliment, nu doar din Liga 1. Cred că vor fi foarte multe. Cine ne garantează că în septembrie va începe fotbalul? Nu-ți garantează nimeni. Trebuie să ne obișnuim cu acest coronavirus”, a declarat Helmuth Duckadam, președintele de imagine de la FCSB.

Dani Coman (Astra): „Putem face o nouă competiție”


„Știu despre discuție, a avut loc acum o săptămână. Am avut o videoconferință la care a participat și domnul Orlando Nicoară. Ne-a informat de aceste lucruri. Sper, și facem eforturi cu toții, ca această competiție să se desfășoare până la final. Discuția e una complexă. M-am gândit la ce înseamnă din punct de vedere financiar pentru Astra, dar și pentru toate echipele, indiferent de nume. 

Vor fi probleme, dar se pot găsi variante. Una care îmi vine în cap acum ar fi înființarea unei noi competiții, Cupa Ligii sau să aibă un alt nume, în care să dăm deținătorului drepturilor TV un anumit număr de meciuri prin care să-și recupereze suma pe care o pierde dacă nu se desfășoară restul campionatului. Asta mi-a venit în cap acum. Dar acum ne gândim ca acest campionat să se termine pe teren, așa cum ar fi normal. Nu să se termine după doar două etape din play-off”, crede Dani Coman, președintele Astrei.

43%din bugetul cluburilor de Liga 1, în anul fiscal 2018, a fost asigurat de încasările din drepturile TV

Florin Prunea (Dinamo): „Nu ar fi plăcut pentru niciun club”

„Dacă se întâmplă asta nu ar fi o situație plăcută, nu doar pentru Dinamo, ci pentru orice club, pentru tot campionatul românesc. Suntem parteneri practic. Dar nu cred că vor fi cluburi care să intre în faliment. Vom intra în normalitate. Chiar dacă nu se va relua campionatul, lumea trebuie să înțeleagă, trebuie să facem front comun și să trecem peste aceste probleme. Nu știu dacă vom găsi înțelegere de la deținătorul drepturilor TV. Nu știu ce clauze sunt în contract”, a declarat Florin Prunea, președintele lui Dinamo.

Iuliu Mureșan (Hermannstadt): „Nu se pot cere banii înapoi”

„Am avut această discuție chiar de la prima videoconferință avută cu LPF, la care a participat și reprezentatul eAD. Sigur, noi vrem să terminăm acest campionat. Cred că deținătorul drepturilor nu va renegocia sau scădea contractul și nu va cere banii înapoi. O eventuală înghețare a campionatului nu ar fi din vina cluburilor. Dacă se prelungește starea de urgență sau dacă Guvernul nu ne dă voie să jucăm etapele, nu e din vina cluburilor sau a LPF-ului. Astfel că nu se va întâmpla nimic. 

Concluzia la care am ajuns e că vrem să reîncepem campionatul, vrem să jucăm. Acum trebuie să fim lăsați. Nu cred că se pune problema să se ia o astfel de măsură. S-ar putea întâmpla doar dacă echipele nu ar vrea să se mai joace, doar toată lumea vrea să se reia campionatul. Nu se pot cere banii înapoi, pentru că nu e vina noastră. Și nu se poate pune problema renegocierii contractului, prin scădere, pentru anii rămași.

Da, cred că ar exista niște probleme pentru cluburi. Banii din drepturile TV sunt bani siguri, cu care îți faci calculele pentru bugetul sezonului viitor. E o sumă foarte importantă pentru buget. Ar suferi fotbalul dacă ar scădea valoarea acestui contract”, a spus Iuliu Mureșan, președinte la Hermannstadt. 

Ciprian Paraschiv (Poli Iași): „Se simte presiune!”

„Nu știu cum arată contractul, dar poate există acolo o clauză de forță majoră. Nu este vina noastră dacă nu se va relua campionatul. Noi vrem să jucăm. Cred că am putea găsi o soluție ca în următorii patru ani să fie recalculate sumele dacă se pierd bani. Dar dacă va crește ratingul primim bani în plus? De mărit suma de bani nu se vorbește. Să ne spună deținătorul drepturilor TV «Dacă creșteți ratingul de la 2.2 la 3.2 vă dăm mai mulți bani». Că un rating mai mare înseamnă mai multă publicitate.

Va fi foarte, foarte greu pentru cluburile din Liga 1. Eu nu am pus niciodată presiune, așa cum face deținătorul drepturilor TV. Nu am amenințat și am spus că trebuie să reînceapă sezonul. E vorba de sănătatea oamenilor, de lucruri mai importante. Nu mi-aș asuma niciodată o astfel de declarație. Se simte presiune pusă. Trebuie să lăsăm pe cei care se pricep să decidă dacă putem să reluăm campionatul”, a declarat Ciprian Paraschiv, președintele de la Poli Iași.

Marcel Popescu (Craiova): „Mi se pare absurd. Noi am jucat și când crăpau pietrele și n-am zis nimic”

Managerul general al CS Universitatea Craiova, Marcel Popescu, nu crede însă că EAD poate să ia „pielea de pe cluburi”. În direct la Oltenia TV, el a amintit că ”ei ne-au cerut să jucăm vinerea, sâmbăta, duminica, lunea. Am jucat iarna, de la 21:00, când crăpau pietrele, și n-a zis nimeni nimic. Iar tu să vii acum și să ameninți? Mi se pare absurd”. Popescu a dat exemplul forului continental. „UEFA, care nu stă nici ea pe roze, a dizlocat 255 de milioane de euro pentru a veni în ajutorul federațiilor, iar EAD vine și spune «vă luăm banii dacă nu jucați»? Eu zic că e o fază de intenție și aș vrea s-o lăsăm așa. Poate că informația a fost aruncată pe piață pentru a testa, pentru a destabiliza. Pe principiul acuz primul, atac primul și apoi văd cum răspund ceilalți”, a punctat oficialul oltean. 

El nu crede că „în Anglia, dacă nu se mai poate juca, postul Sky, care deține drepturile TV, ia pielea de pe cluburi. Iar la noi, nu cred că EAD ar avea vreo șansă într-o confruntare cu Liga”.

Valeriu Iftime (FC Botoșani): „Să vedem a cui e vina”

„Cei care dețin drepturile TV au dreptate. E un produs care trebuie plătit. N-am livrat, avem probleme. Trebuie să livrăm. Dacă nu muncim, nu luăm banii. Pe lângă greutățile noastre, dacă mai vine una e un dezastru. Dacă nu jucăm, vom avea probleme. Sper să nu ajungem acolo. În momentul ăsta te poți aștepta la asemenea reacții. Problema din păcate nu e de la noi. Ei au dreptate să ceară, dar noi așteptăm. Să vedem și a cui e vina, de ce nu putem juca. Botoșaniul ar ieși pe teren mâine dacă s-ar putea. Sperăm să nu ajungem la probleme și să decidem totul pe teren”, este părerea lui Valeriu Iftime, patron FC Botoșani

 Robert Gherghe (FC Voluntari): „Mi se pare normal”

„Mi se pare normală atitudinea celor care dețin drepturile TV de a pune presiune. Pentru că au plătit. FC Voluntari va juca, dacă așa se va decide. Trebuie găsită cea mai bună soluție. Iar cluburile n-au decât să se supună. Ne dorim să jucăm, asta e clar. Nu vrem ca ei sa piardă bani, dar nici cluburile nu e bine sa piardă. Nu știu care e soluția dacă nu se poate juca. Să scadă din drepturile pentru anul următor. Asta este, ce să facem. 

Dar încă o dată spun, ne dorim să se joace. Am făcut eforturi mari ca să facem o echipă bună. Repet, e normal că acela care plătește decide. Pentru noi, cluburile, e lege. Să decidă cei de la Ligă cu deținătorii de drepturi ce e mai bine și noi respectăm", a zis Robert Gherghe, director executiv la Voluntari.

Cornel Șfaițer (Sepsi): „Toți vrem ca sezonul să se reia”

„Toți am vrea ca sezonul să reia cât de repede posibil. Să începem cumva activitatea în condiții normale. Problema ține de Ordonanțele de Urgență viitoare. Clubul Sepsi vrea, numai să fie posibil. Să vedem dacă ne putem antrena și putem juca normal. Cea mai importantă e sănătatea tuturor celor din jur. Să se ia măsurile legale, să ne putem antrena. Până la urmă decizia nu e la noi. Cluburile așteaptă și vor acționa în consecință. Nimeni nu vrea să piardă bani, pentru toți sunt foarte importanți”, a spus Cornel Șfaițer, manager general Sepsi.

România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.