Reluarea meciurilor din NBA și NHL e sub semnul întrebării. De cealaltă parte, în cazul NFL, situația este mai puțin gravă, iar sezonul competițional are șanse să se desfășoare normal.
Partida din 11 martie dintre Dallas Mavericks și Denver Nuggets a fost ultima desfășurată în acest sezon competițional în NBA. În aceeași seară, când baschetbaliștii de la Utah Jazz și Oklahoma City Thunder se aflau la încălzirea de dinaintea meciului, partida a fost oprită de către arbitri, aflând că Rudy Gobert, centrul celor de la Jazz (care nu se afla însă pe parchet), a fost depistat cu virusul COVID-19.
Așa a început haosul în NBA
Francezul a fost primul caz descoperit din lungul șir de îmbolnăviri care au lovit NBA-ul, cea mai afectată ligă de peste Ocean. La doar o zi distanță, Donovan Mitchell, colegul lui Gobert, a fost și el testat pozitiv. Oficialii ligii au luat toate măsurile de precauție și au interzis desfășurarea meciurilor pentru o perioadă nedeterminată, însă răspândirea virusului nu a fost oprită.
Așa arată în momentul de față lista de îmbolnăviri printre oamenii din NBA:
- Rudy Gobert și Donovan Mitchell - Utah Jazz
- Marcus Smart - Boston Celtics
- Christian Wood- Detroit Pistons
- Kevin Durant - Brooklyn Nets
- James Dolan - patronul de la New York Knicks
Pe lângă aceștia, au mai fost testați pozitiv încă 2 baschetbaliști de la LA Lakers, 3 jucători de la Brooklyn Nets, un membru al staff-ului de la Denver Nuggets, precum și 3 persoane care fac parte din staff-ul Philadelphiei 76ers. Toți aceștia au rămas anonimi.
S-au transformat în donatori de sânge
În acest moment se cunoaște faptul că Mitchell, Gobert, Marcus Smart, Christian Wood și James Dolan s-au vindecat. Marcus Smart, chiar s-a oferit voluntar să doneze sânge pentru cercetări medicale în vederea găsirii unui antidot. Din partea oficialilor ligii nu a venit încă vreun anunț oficial, dar președintele Adam Silver a declarat că încearcă să salveze măcar o parte din sezonul actual.
Jucătorilor li se va da voie să se antreneze începând cu data de 8 mai, doar în orașele în care nu mai este valabilă ordonanța de autoizolare la domiciliu. Aceștia nu vor avea voie să se antreneze în grupuri extinse.
Probleme serioase și în NHL
De asemenea, și liga nord-americană de hochei s-a oprit în aceeași zi de 12 martie, ultimul meci disputat fiind cel dintre San Jose Sharks și Chicago Blackhawks. La momentul acela se vorbea despre reluarea competiției, pentru că în NHL nu exista niciun caz concret, însă în scurt timp au fost depistați pozitiv trei jucători ai formației Ottawa Senators, cărora li s-au adăugat alți doi hocheiști de la Colorado Avalanche, rămânând cu toții anonimi.
Nu s-a luat încă vreo măsură oficială, însă președintele adjunct al ligii, Bill Daly a anunțat că există posibilitatea ca sezonul regulat să se termine așa cum este în momentul de față, play-off-ul urmând să se desfășoare în luna august.
NFL și el în incertitudine
Nici NFL-ul nu întâmpină atât de multe probleme. Primul caz descoperit a fost cel al lui Sean Payton, (antrenorul principal al echipei New Orelans Saints), care s-a și vindecat. Primul jucător testat pozitiv a fost Brian Allen, centrul de la LA Rams, în data de 16 aprilie, fiind urmat la doar o zi de Von Miller de la Denver Broncos, cel mai bun jucător din SuperBowl 50.
Perioada de Free Agency s-a desfășurat normal, consemnând multe mutări interesante, staruri precum Tom Brady, DeAndre Hopkins sau Philip Rivers semnând angajamente cu noi formații. Procesul Draftului s-a schimbat în acest an. Acesta s-a desfășurat la data la care a fost programat, în intervalul 23-25 aprilie, însă au lipsit festivitățile, iar echipelor li s-au permis doar întâlniri online în prealabil cu jucătorii participanți.
În mod normal, noul sezonul competițional ar trebui să înceapă pe 10 septembrie, programul întreg al partidelor urmând să fie afișat până pe 9 mai.
{{text}}