Liga 1

Liga 1 depinde de telespectatori, nu de spectatori! Drepturile TV înseamnă 32,2% din buget, vânzarea biletelor doar 3,6% din venituri

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  duminică, 03 mai 2020

În această săptămână se aşteaptă răspunsul autorităţilor cu privire la solicitarea fotbalului, dar şi a sportului în general, de a fi permise desfăşurarea antrenamentelor începând cu 15 mai şi, ulterior, reluarea competiţiilor.

Nimeni nu așteaptă însă și deschiderea tribunelor: e cert că, dacă sportul primește "verde" pentru reluarea competițiilor, acestea se vor disputa pe arene goale. Cât de mult ar afecta asta bugetele din Liga 1, de exemplu? Mai exact, care e ponderea veniturilor generate de biletele plătite de spectatori?

Drepturile TV + 10 X bani din bilete

Pentru fotbalul românesc, absența oamenilor din tribune ar însemna un minus evident din punct de vedere al atmosferei, dar nu și un real pericol financiar. Cifrele oficiale ale cluburilor, publicate în rapoartele financiare pe 2019, demonstrează că, în acest moment, Liga 1 e dependentă mai mult de încasările din drepturile TV decât de cele venite din partea spectatorilor.

Cele două surse aproape că nici nu suportă comparație. Făcând o medie pentru toate cluburile din prima divizie, rezultă că doar 3,6 din venituri sunt generate de vânzarea biletelor. În schimb, încasările de la televiziuni asigură o treime din buget! Mai exact, 32,2%.

20% din bugetulde venituri ale cluburilor din Bundesliga, inclusiv Bayern Munchen şi Borussia Dortmund, e asigurat de încasările din abonamente şi bilete pentru accesul pe stadion la meciuri

Campioana suporterilor adună doar 7,6% din bilete

Chiar şi clubul care are cea mai bună medie de spectatori, U Craiova, nu a depins de încasările tribunei. A absorbit 1,1 milioane de euro din buzunarele spectatorilor, ceea ce a reprezentat sub 8% din totalul bugetului de încasări pe 2019. Iar Craiova e clubul care are cel mai mare procent al impactului biletelor vândute raportat la venituri!

În schimb, sunt echipe pentru care drepturile TV înseamnă, practic, existenţa. Clinceni, Iaşi, chiar Dinamo sunt în jurul a 50% din buget rezultat din banii televiziunilor. Chiar şi la CFR, pentru care cele 2,8 milioane de euro încasate de la televiziuni în 2019 au însemnat doar 14%, drepturile TV vor continua să fie o sursă importantă fiindcă e puţin probabil ca formidabilul an european să fie repetat sezon de sezon de gruparea din Gruia. Iar în 2018, când CFR n-a avut încasări de la UEFA, drepturile TV din Liga 1 au însemnat mai mult de o treime din cifra de afaceri!

Tensiuni între LPF şi deţinătorul drepturilor

Săptămâna trecută, LPF, prin vocea secretarului general Justin Ştefan, a făcut publică o notificare primită din partea eAD. Firma care deţine drepturile TV în Liga 1 a pus pe tapet varianta de a cere returnarea sumei echivalente pentru procentul de meciuri nedisputate, dacă sezonul nu se va relua. 

Ulterior, eAD a făcut precizarea că va apela la această soluție doar dacă autoritățile ar permite reluarea competiției, însă unul sau mai multe cluburi ar refuza. Ștefan a reafirmat disponibilitatea LPF de a disputa toate jocurile, însă dacă acest lucru nu va fi permis de autorități, vrea ca vina să nu cadă în sarcina Ligii şi a cluburilor. eAD deţine drepturile TV în Liga 1 până în vara lui 2024, pentru o sumă de 28 de milioane de euro pe an!

7,5 milioane de euroe suma pe care eAD o va cere înapoi de la LPF și de cluburi în caz că nu se vor mai putea disputa meciurile rămase din acest sezon: 72 de partide (24 în play-off şi 48 în play-out), adică mai mult de 25% dintr-un sezon întreg

Ponderea biletelor de la spectatori versus cea a drepturilor TV în bugetele cluburilor

"Nu ar fi o problemă ca Liga 1 să reia campionatul fără spectatori. Şi aşa media e undeva în jur de 3.000-3.500. Dacă nu se plânge Germania, unde bugetul unui club chiar depinde de vânzarea biletelor, atunci cum ar putea să o facă România?"
Mircea Sandu, fost preşedinte FRF

"Chiar dacă ponderea la venituri nu a fost, ca procent, foarte mare în 2019, drepturile TV vor fi o sursă extrem de importantă în 2020, când clubul nostru nu va mai avea acelaşi volum mare de vânzări de jucători"
Mihai Rotaru, finanţator U Craiova

"Fotbalul jucat cu porţile închise, fără spectatori, e comedie, devine miuţă pe stradă. Fotbalul îl joci pentru spectatori, altfel îl joci degeaba. E exact ca la teatru: cum ar fi ca actorii să joace fără public în sală?" 
Gheorghe Hagi, antrenor-manager Viitorul

Top 5 încasări din bilete

  • U Craiova: 1.100.000 euro
  • CFR Cluj: 1.000.000 euro
  • FCSB: 570.000 euro
  • Viitorul: 230.000 euro
  • Dinamo: 230.000 euro

3.500 de spectatoripe meci e media generală a Ligii 1 în actualul campionat

14.000 de euroau fost încasările Voluntariului în 2019 din vânzarea biletelor, ceea ce înseamnă o medie în jur de 500 de euro pentru fiecare meci disputat acasă

15.500 de euroau fost încasările Academicii Clinceni în 2019 din vânzarea de bilete; în prima jumătate a anului trecut echipa a activat în liga secundă, apoi pe prima scenă

Media Ligii 1: 3.500 de spectatori per meci

5.000 de spectatorie asistenţa de care FCSB are nevoie la un meci de Liga 1 pe care îl desfăşoară pe Arena Naţională pentru a acoperi toate costurile de organizare a partidei, inclusiv chiria stadionului

Craiova, 60% din topul Ligii 1

Într-un clasament al celor mai urmărite meciuri din actualul sezon de Liga 1, din punctul de vedere al spectatorilor aflaţi pe stadion, Craiova e pe primul loc. A găzduit 6 partide care prind Top 10. FCSB are 3, iar Dinamo unul singur.

Topul european e dominat de Bundesliga

Pe continent, campionatul care oferă echipele cu cea mai bună medie de spectatori e cel din Germania, unde Dortmund şi Bayern trec împreună de media de 150.000 de spectatori. Dortmund are în acest sezon o asistenţă cu peste 20% mai numeroasă decât cea atinsă de Real Madrid.

19 din cele 20de cluburi din Premier League au un grad de ocupare a stadionului, în medie în acest sezon, de peste 90%

10.500 de spectatorie media din acest sezon a lui Bournemouth, care are stadion de doar 12.000 de locuri, ultima clasată în ierarhia spectatorilor din Premier League, dar care ar fi pe locul 2 în Liga 1, peste FCSB şi Dinamo

Polonia ne bate la spectatori şi are aceleaşi drepturi TV

O ţară din preajma României și care încasează din drepturile TV o sumă apropiată de nivelul Ligii 1 e Polonia. În schimb, echipele de acolo stau mult mai bine în privinţa atragerii spectatorilor pe stadioane. Lider la acest capitol e Legia, cu o medie de peste 20.000 de fani, urmată de Wisla, cu 16.000. Nu mai puţin de 9 cluburi din Polonia, mai mult de jumătate din componenţa primei ligi, au o medie de spectatori mai bună decât cea înregistrată de FCSB în sezonul în curs.

Suntem la ani-lumină de granzi

Deşi încasează sume consistente, Liga 1 e la distanţă uriaşă de ceea ce se întâmplă în marile campionate în privinţa drepturilor TV. Spre exemplu, Barcelona trece de 170 de milioane încasări din această sursă de venit, în vreme ce FCSB şi CFR s-au ales, anul trecut, de la televiziuni cu numai 2,8 milioane de euro. În Anglia, sumele sunt ameţitoare! 

Campioana poate accesa şi 200 de milioane de euro, în vreme ce în sezonul 2018-2019, un singur club din Premier League a rămas sub bariera de 100 de milioane din drepturi TV. E vorba despre Huddersfield.

România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.