Gazeta Sporturilor publică azi sumele exacte care trebuie achitate de oricine ar cumpăra clubul de la Negoiță.
Ce se ascunde în spatele leului în schimbul căruia Negoiță e dispus să cedeze acțiunile de la Dinamo? Datorii foarte mari, unele dintre ele presante, de achitat curând. Totalul debitelor trece de 3 milioane de euro. Surse din club au detaliat pentru Gazetă datoriile principale pe care le-a acumulat clubul:
- 950.000 de euro (aprox. 4,7 milioane lei) către societățile lui Negoiță. Suma înseamnă aproape o treime din datoriile totale și s-a adunat din facturile pe care le-au emis societățile lui Negoiță către club. Dinamo a plătit cazarea unor fotbaliști și mâncarea, de-a lungul timpului, în beneficiul firmelor acționarului principal.
- 550.000 de euro (aprox 2,6 milioane de lei) la ANAF. Fiscul a acceptat să eșaloneze datoria aceasta până la 15 martie 2022, deci cine ar deveni proprietar al clubului acum ar avea un an și jumătate s-o achite.
- 500.000 de euro (aprox 2,4 milioane de lei) către fotbaliștii din lotul actual, neplătiți din ianuarie. Unii dintre ei nu au mai încasat salariile chiar din decembrie! Salariile de anul trecut au fost achitate din banii pe care i-au strâns suporterii pentru obținerea licenței de Liga 1.
- 500.000 de euro (aprox 2,4 milioane de lei) către diverși furnizori.
- 380.000 de euro (aprox 1,8 milioane de lei) către PCH. E vorba despre suma pe care au strâns-o suporterii pentru ca Dinamo să achite datoriile de anul trecut și să capete licența pentru prima ligă.
- 100.000 de euro (aprox 480.000 de lei) - salariile staff-ului tehnic.
- 110.000 de euro (aprox 500.000 lei) la ANAF, datorii curente, neeșalonate. Sunt bani ce trebuie plătiți acum, reprezintă contribuții pentru lunile martie și februarie. Sumele acestea nu au legătură cu cele de mai sus, care au fost reeșalonate.
- 80.000 de euro (aprox 400.000 de lei) la societatea lui Oprișan, din Focșani, specializată în montarea și în întreținerea gazonului. Datoria provine din lucrări efectuate în baza de pregătire din Săftica.
- 50.000 de euro (aprox 250.000 de lei) către conducerea administrativă, salarii din februarie și din martie. Personalul administrativ a fost trimis în șomaj tehnic, cu excepția directorului general Bălănescu și a contabililor, care au lucrat la dosarul pentru obținerea licenței. Bălănescu are dreptul de semnătură și, trimis în șomaj, n-ar mai fi putut semna nimic în numele clubului.
- 15.000 de euro (aprox 70.000 de lei) către Florin Prunea. Președintele e neplătit din noiembrie. Clubul l-a trimis în șomaj tehnic pe durata stării de urgență, dar banii din urmă rămân de achitat. Fostul portar nici nu mai discută cu Negoiță și cu mâna lui dreaptă, Bălănescu: "Vorbiți doar cu avocatul meu!".
Lista publicată azi de GSP nu conține o datorie mare pe care Dinamo o va înregistra la un moment dat: un milion de euro către Vasile Șiman, în contul transferului lui Ionuț Șerban. "Câinii" trebuie să achite suma aceasta indiferent de modul în care Șerban pleacă de la Dinamo, cu transfer sau la retragerea din fotbal!
"De prin 2016, 2017 tot vreau să vând Dinamo, au fost diverse discuții, mai mult sau mai puțin pe silent. Prețul a fost mai mare la început. Eu am plătit în jur de 5 milioane de euro să cumpăr toate acțiunile, am mai plătit 7-8 să salvez clubul"
Ionuț Negoiță
2011 eanul în care Ionuț Negoiță a apărut ca sponsor la Dinamo. Doi ani mai târziu el a devenit acționar majoritar, plătind 3 milioane de euro. În 2014, clubul a intrat în insolvență
Incredibil: drepturile TV sunt tot ale lui Negoiță!
Gazeta a scris că Negoiță a încasat rata cea mai recentă din drepturile TV, cam 400.000 de euro. Acționarul mai are garantată astfel o creanță: prima rată din sezonul viitor va ajunge tot la el! Ceea ce înseamnă că un viitor proprietar al clubului ar trebui să schițeze bugetul fără veniturile acestea, vitale pentru toate cluburile din campionat. Dinamo mai are de luat și pentru sezonul acesta aproape 100.000 de euro. Banii aceștia vor merge tot la Negoiță.
„E o bătaie de joc, nu ne bagă în seamă!"
Șefii lui Dinamo trebuie să se pregătească pentru procese, nu pentru reluarea campionatului: neplătiți din decembrie sau din ianuarie, fotbaliștii abia așteaptă să se deschidă comisiile FRF, ca să-și depună memorii! Negoiță a amânat plata salariilor de anul acesta, fiindcă ea n-a reprezentat o condiție pentru obținerea licenței, dar datoria nu poate fi amânată pentru mult timp. "Am ajuns să stăm cu "refresh" pe siteurile de sport ca să aflăm ce se mai întâmplă la Dinamo! Nimeni din club nu ne transmite nimic, conducerea nici nu discută cu noi!", a spus unul dintre fotbaliști pentru GSP.
{{text}}