Gimnastica și tenisul de masă, două sporturi cu reprezentanți calificați la Jocurile Olimpice, încearcă în aceste zile să găsească soluții pentru a relua activitatea în condiții de siguranță
Condițiile anunțate marți de ministrul Ionuț Stroe pentru reluarea activității sportive dau destule bătăi de cap președinților de federații din România. Ei vor primi mai multe lămuriri după ce, în aceste zile, MTS și COSR vor discuta despre ce sportivi vor putea merge în cele două baze desemnate, Snagov și Izvorani, pentru a se antrena.
„Gimnastica încearcă să găsească soluții pentru a-și relua activitatea, sunt măsuri ce au fost impuse pe care nu toată lumea ar putea să le respecte. Ne-am dori ca fetele să pornească pregătirea la Deva, dar ne-ar trebui un aviz de la Ministerul Educației pentru cantină și pentru cămin", a spus Marcela Fumea, președinte interimar la FRG.
Apoi a continuat: „Ministrul a spus că ar trebui să începem la Izvorani, deci ar trebui să ne supunem. Am început demersurile cu antrenorii și sportivii, le-am spus celor care aparțin de programul olimpic să se izoleze timp de 14 zile. Am trimis Comisiei medicale adresă prin care am rugat să ni se spună cum am putea să facem testele respective, unde și la ce preț".
Gimnastica are doi sportivi calificați la JO, pe Maria Holbură și pe Marian Drăgulescu. „Ne-am fi dorit ca Marian să se poată antrena la sala de la "Lia Manoliu", el și cu antrenorul, pentru că restul băieților nu mai sunt în lotul olimpic. Dar hotelul nu poate fi folosit pentru că sunt cazați medici", a explicat Fumea.
Adaptare, cuvântul de bază
În luna ianuarie, echipa feminină de tenis de masă formată din Eliza Samara, Daniela Dodean-Monteiro și Bernadette Szocs a obținut biletul pentru Tokyo, dar deocamdată Beatrice Romanescu, director de marketing la FRTM, spune că federația sa nu poate începe antrenamentele.
„Nu suntem pe lista anunțată de MTS pentru că sportul nostru nu se desfășoară afară, ci exclusiv în sală. Sperăm și suntem plini de optimism că vom fi în cea de-a doua grupă și undeva spre 1 iunie, poate și mai devreme, să ne putem relua și noi activitatea", a spus ea.
Însă nu exclude un cantonament al sportivilor la Izvorani. „Suntem în blocstarturi, imediat cum se va putea vom dori să ne antrenăm și noi acolo. Este singura bază pe care noi o putem folosi în condițiile actuale, dar ne adaptăm. Acesta a fost cuvântul de bază până acum și cred că va fi și în următoarea perioadă", a completat oficialul.
„Din păcate, nu avem o sală doar pentru tenis de masă în București, așa că nu putem avea o strategie proprie referitoare la felul cum se intră în sală, cum grupezi sportivii, să poți să iei toate măsurile de siguranță"- Beatrice Romanescu, director de marketing FRTM
La nivel internațional, competițiile din tenisul de masă sunt suspendate până pe 30 iulie, iar în luna septembrie ar putea avea loc atât Campionate Europene, cât și Mondiale pe echipe. „Este un moment important acesta în care sportivul să iasă din casă și să intre în sală. Acasă, fiecare s-a pregătit din punct de vedere fizic, mulți au avut mese acasă, dar în sportul nostru joci cu adversarul! Oricât ai juca împotriva unui robot, nu e suficient", a mai spus Beatrice Romanescu.
„Sportivii își setează obiective de performanță cu ajutorul nostru, gândesc pentru victorie, asta este provocarea lor. Perioada aceasta de izolare îi face să-și consume din resursa aceea pe care o au, iar toate incertitudinile îi frământă și pe ei" - Beatrice Romanescu, director marketing FRTM
Pe 15 mai încetează în România starea de urgență, iar o parte din sportivi își vor putea relua activitatea dacă respectă cerințele din Ordinul de ministru emis marți.
200 de sportivieste numărul estimativ pe care Ionuț Stroe l-a avansat pentru a intra în cantonament la Snagov și Izvorani
{{text}}