Liga 1

EXCLUSIV Ordinul MTS aruncă la gunoi strădania cluburilor » Programul fotbaliștilor, mai prost decât în ultimele 7 săptămâni

Reluarea campionatului pare încă foarte departe

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  joi, 07 mai 2020

Ordinul semnat marți de Ministerul Sănătății și de Ministerul Sportului conține un punct controversat: instituțiile îi închid pe sportivi în case încă două săptămâni și abia apoi ar avea voie să înceapă antrenamentele. Fotbalul încearcă să schimbe planul, să se pregătească de acum.

  • Dacă o echipă își trimite jucătorii în izolare de mâine, ea se va putea antrena abia de pe 22 mai, nu de pe 15 mai, la ieșirea din starea de urgență;
  • În aceste două săptămâni, programul fotbaliștilor ar fi chiar mai prost decât a fost în ultimele șapte săptămâni, în care s-au mai pregătit în aer liber, în baze sportive și cu materiale profesionale;
  • De data asta ar trebui să stea 14 zile în case și să nu aibă contacte cu alte persoane decât cu membrii familiilor lor!

După ce Guvernul a publicat mai multe forme ale Ordonanței prin care a încercat să sprijine economia, până când a nimerit o formă acceptată, două ministere au redactat un ordin care mai mult încurcă desfășurarea ultimei părți a sezonului în sportul profesionist. 

Revoltați sunt mai ales oamenii din fotbal, pe care oricum îi presa timpul. Au aflat marți că jucătorii trebuie să intre acum în izolare pentru două săptămâni și abia după aceea vor putea porni antrenamentele.

S-au chinuit de pomană

Documentul specifică: izolarea unui sportiv trebuie să aibă loc la domiciliu, împreună cu toți membrii familiei. Nu este permisă închiderea unei echipe într-un hotel, în regim de cantonament, ca formă de izolare. 

Regula aruncă la gunoi toată strădania din ultima vreme a cluburilor și a fotbaliștilor. Antrenori, preparatori fizic și jucători au continuat să se antreneze afară, pe terenuri, și pentru asta și-au asumat chiar să mai dribleze regulile din ordonanțele militare, legate de păstrarea distanței fizice și de interzicerea adunărilor mai mari decât de trei persoane.

Lotul FCSB a și fost fotografiat în baza de antrenament din Berceni cu 14 fotbaliști pe teren în același timp, adunați ca la o ședință de pregătire normală, cum erau înaintea epidemiei de coronavirus. CFR, Craiova au avut programe asemănătoare, preparatorii fizici au lucrat cu fotbaliștii în aer liber în toată perioada aceasta, în ultimele 5-6 săptămâni.

„Când mai jucăm?!"

Cluburile speră ca ministerele să renunțe la criteriul acesta. „După două săptămâni de izolare în case, jucătorii ar ajunge într-o formă fizică dezastruoasă! Ar fi nevoie de prea mult timp pentru pregătire și n-am reuși să mai încheiem campionatul până pe 20 iulie" este convingerea oficialilor din fotbal.

Valeriu Iftime, președintele de la Botoșani, a propus într-o declarație de la Antena 1: „Izolarea de două săptămâni să poată fi făcută în cantonament, unde să adunăm tot lotul, staff, tot personalul care are legătură cu echipa. Nu să stea fiecare la casa lui!".

Unele echipe stau deja în case de aproape două luni, de când a fost oprită competiția și ar necesita o pregătire îndelungată înaintea meciurilor oficiale. Antrenorii vorbesc despre un risc foarte mare de accidentări în cazul în care campionatul ar reporni cu jucători neantrenați. Pompiliu Popescu, fostul medic al naționalei, a avertizat într-o declarație din Gazetă că pericolele sunt mai grave decât ar fi niște rupturi musculare: „Trecerea dintr-o vacanță lungă direct la jocuri oficiale conține riscuri și pentru sistemul cardiorespirator!".

Asta înseamnă că fotbalul convinge MTS și MS să schimbe regula sau acceptă să joace ultimele etape cu toate riscurile, ca să nu piardă bani mulți, 7,5 milioane de euro din drepturi TV plus sumele din contracte de sponsorizare cu societăți care au încetat să mai plătească de când a fost oprit campionatul.

„Am citit textul din acel ordin, eu tot sper că a fost o exprimare nefericită, o eroare. Ar fi foarte grav să-i mai închidem pe jucători în case încă două săptămâni, chiar nu-mi dau seama când și cum ne-am mai putea pregăti după o pauză atât de lungă" 

Bogdan Andone, antrenor Astra

„Problema e că oficialii din ministere au redactat textul acela fără să fi discutat cu specialiști din sport, din fotbal, spre exemplu, cu oameni care lucrează în cluburi. Jucătorii stau deja în case de aproape două luni, de ce să pornești acum cu izolarea lor pentru încă două săptămâni? De ce să mai pierdem timpul?"

Narcis Răducan, fost manager al FCSB

12 iuniee data la care ar trebui să aibă loc primul meci oficial de după starea de urgență. Din play-off au mai rămas de disputat 8 etape, din play-out mai sunt 12

VIDEO Răzvan Burleanu a vorbit despre reluarea antrenamentelor de către echipele de fotbal

Citește mai multe știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.