Liga 1

EXCLUSIV VIDEO Halucinant! Fotbalist împrumutat de FCSB recunoaște în direct că a luat galben intenționat ca să stea într-un meci cu Viitorul considerat suspect de Loteria daneză

Fostul fundaș de la FCSB, Paul Pîrvulescu, a recunoscut la GSP Live că a primit intenționat cu un cartonaș galben pentru a sta în meciul cu Viitorul - ASA 6-1, considerat suspect de mai multe organisme internaționale.

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 07 mai 2020

 Fostul fundaș de la FCSB, Paul Pîrvulescu, a recunoscut la GSP Live că a primit intenționat cu un cartonaș galben pentru a sta în meciul cu Viitorul - ASA 6-1, considerat suspect de mai multe organisme internaționale. Pîrvulescu era împrumutat de FCSB la Târgu Mureș

 Pe 2 mai 2016, în a doua zi de Paște, Viitorul a zdrobit-o cu 6-1 pe ASA Târgu Mureș, o echipă cu jucători importanți în lot, dar cu o situație financiară dezatruoasă.  Ianis Hagi a înscris de două ori și a dat o pasă decisivă, iar Florin Tănase a reușit și el o dublă, însă ASA s-a prezentat la Constanța fără mai mulți titulari. 

Patru dintre ei, Paul Pîrvulescu, George Țucudean, Gabriel Mureșan și Gabi Matei, au primit cartonașe galbene sau roșii în partida precedentă cu Astra și au fost suspendați pentru meciul cu Viitorul.  Ulterior, Loteria daneză și agenția de monitorizarea a pariurilor Federbet au inclus acest joc pe lista “meciurilor suspecte de manipularea rezultatului”, ca urmare a modificărilor ciudate de cote depistate. Lista Federbet a ajuns chiar și într-o comisie a Parlamentului European. 

MOMENTUL ÎN CARE PÎRVULESCU RECUNOAȘTE CĂ A LUAT GALBEN INTENȚIONAT

3 meciuriale lui ASA din primăvara lui 2016 figurează pe lista Loteriei daneze cu meciuri suspecte de aranjament: egalul cu Dinamo, 0-0, înfrângerea cu Astra, 1-4 și meciul pierdut cu Viitorul, 1-6, toate din play-off-ul Ligii 1. Pîrvulescu a jucat în primele două partide

La patru ani de la acel meci, Paul Pîrvulescu - unul dintre fotbaliștii suspendați - a recunoscut în direct la GSP Live că a luat intenționat cartonaș galben pentru a nu participa în jocul care ulterior avea să fie suspectat de blat pentru pariuri. Fundașul care era împrumutat de FCSB la Târgu Mureș pune decizia sa pe seama contextului financiar din club:

 “La Târgu Mureș era debandadă totală. Nu am luat absolut niciun ban, dar aveam niște prime de te lua amețeala. Doar că nu le luam, nu aveam rezultate. Apoi, clubul a intrat în insolvență”.

- Te-ai dat lovit înainte de meciul cu Viitorul, acel 1-6? Ai luat galben special în partida cu Astra să fii suspendat la etapa următoare? 
- Dacă am luat galben intenționat? Da! 

- Intenționat? 
- Da, da! 

- De ce ai luat galbenul ăla? Știai că… 
- L-am luat pentru că era ultima etapă înainte de meciul cu Steaua. Cu Steaua nu aveam drept de joc. Și am zis să-mi iau vacanță mai repede, era și deplasarea lungă de la Târgu Mureș la Constanța, mergeam cu un autocar de tremura carnea pe tine până ajungeai. Mi-am zis: “Decât să fac deplasarea asta, mai bine intru în vacanță mai repede”.  

- Simți că… 
- Stai un pic. Mulți fotbaliști fac chestia asta, să știi. Dacă e sfârșitul campionatului și echipa nu are vreun meci decisiv în ultima etapă, sunt mici trucuri să faci asta. Ții de trei cartonașe galbene (n.r. - pentru a-l primi la momentul potrivit pe al patrulea care duce la suspendare) să nu mai joci în ultima etapă. Toată lumea face chestia asta. 

Era Paștele, iar jucătorii erau neplătiți. Nu s-au plătit salariile atunci de foarte multe luni. În acel moment, după jocul cu Astra, urma o deplasare grea la Constanța, iar mulți dintre fotbaliști au refuzat să facă deplasarea.  
- Daniel Stanciu, director sportiv la ASA în 2016, la GSP Live 

- Te simți comfortabil în mintea ta când faci asta? Pare că nu respecți meseria sută la sută … 
- În contextul de la Târgu Mureș, crede-mă că nu a fost așa.  

- Ai scăpat de un meci umilitor, 1-6.  
- Exact. Mă bucur că am luat cartonaș galben cu Astra. La ce am văzut, am închis televizorul după 20 de minute.  

- Crezi că s-ar fi putut schimba ceva dacă erați în teren tu, Mureșan, Țucudean și Matei?
-  Dacă eram toți, s-ar fi întâmplat altceva pe toată durata play-offului dacă eram plătiți și dacă era altceva la echipă. Trebuie să respecți jucătorul. Când un jucător știe că nu mai ia niciun ban în următoarele patru luni, e clar că nu-l poți aduce la sută la sută. Atunci, apar nemulțumiri. 

A jucat cu FCSB, după 8 zile

În declarațiile lui Pîrvulescu s-a strecurat, totuși, o eroare. Fundașul stânga împrumutat la ASA avea să joace peste 8 zile contra lui FCSB într-un meci câștigat cu 4-1 de echipa lui Laurențiu Reghecampf, nașul fiului lui Pîrvulescu. 

 Cazul lui Pîrvulescu s-a petrecut și la un nivel mult mai mare. În 2019, UEFA a decis să-l suspende pe Sergio Ramos pentru două etape după ce a ajuns la concluzia că spaniolul a luat galben intenționat pentru a sta în returul sferturilor Ligii Campionilor cu Ajax. Ramos a negat intenția.  

Meseria de fotbalist profesionist este diferită față de ce visezi tu când ești copil. Când ești copil, totul e o plăcere. Când ajungi să joci la profesioniști, în România se schimbă tot. Întârzieri cu banii, terenuri proaste. Când intervin fel și fel de factori, îți pierzi plăcerea 
- Paul Pîrvulescu, la GSP Live

Citește mai multe știri de la GSP LIVE:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.