Liga 1

Steaua sau Dinamo: cine a fost mai avantajată? Reacția lui Ion Crăciunescu, cel mai delegat arbitru la derby-uri: „Eu pro-Steaua? Baliverne!” + două cazuri ciudate

Ion Crăciunescu, încercând să îi calmeze pe Lăcătuș și Mateuț

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu  —  sâmbătă, 09 mai 2020

În perioada 1985-1989, Ion Crăciunescu a fost cel mai delegat arbitru la derby-urile dintre Steaua și Dinamo. A condus o treime din meciuri, indiferent că ele s-au jucat în campionat sau în Cupa României.

  • CONTEXT: Rivalitatea istorică Steaua - Dinamo s-a reaprins din senin. Tudorel Stoica a spus că singurul ajutor dat de Valentin Ceaușescu era protecția în fața abuzurilor pro-Dinamo făcute de arbitri și de Securitate. "Câinii" au sărit imediat pe el: "Steaua a făcut numai nenorociri în perioada aia!". Ediția tipărită de sâmbătă a Gazetei analizează războiul din toate unghiurile - AICI

Derbyurile Steaua - Dinamo se pregăteau în vestiarele anilor '80, face un ocol prin birourile celor două ministere - de Interne și al Apărării - și se opreau în fluierul arbitrilor care au condus poate cele mai încinse meciuri din istoria fotbalului românesc. Gazeta a luat la mână toate ciocnirile din intervalul 1985-1990, pentru a vedea cine ce meciuri a arbitrat. Și concluzia e că Ion Crăciunescu a primit cele mai multe delegări. 

Șeful Stelei, apropiat de arbitraj 

Președintele Stelei de la jumătatea anilor 80, Ion Alecsandrescu, avusese conexiuni extrem de importante în rândul arbitrajului românesc. În anii 70, înaintea să ajungă șef în Ghencea, Alecsandrescu fusese secretar general al FRF și se ocupa și de delegarea arbitrilor. Apoi, a condus Steaua până în 1987, când a revenit în Federație. 

"Palmaresul" Derby-ului în perioada 1985-1989 

  • 6 victorii Steaua 
  • 5 remize 
  • 1 meci suspendat 
  • 3 victorii Dinamo 

„Palmaresul” arbitrilor în cei 5 ani 

ION CRĂCIUNESCU: 5 Derby-uri, 3 victorii Steaua, 1 remiză, 1 victorie Dinamo

RADU PETRESCU: 4 Derby-uri, 2 victorii Steaua, 1 meci suspendat, 1 victorie Dinamo

ADRIAN PORUMBOIU: 2 Derby-uri, 2 remize

DAN PETRESCU "FIBRĂ": 2 Derby-uri, 1 victorie Steaua, 1 victorie Dinamo

IOAN IGNA: 1 Derby, 1 remiză

GEORGE IONESCU: 1 Derby,n1 remiză

Ciudatele cazuri "Fibră" și Igna 

În 1984, cele 3 derby-uri au fost conduse de Ioan Igna și Dan Petrescu "Fibră". Steaua n-a câștigat niciunul (1-1 și 1-2 în campionat, 1-2 în Cupă), iar Dinamo a făcut eventul. Începând din 1985 - întâmplător sau nu, anul din care implicarea lui Valentin Ceaușescu la Steaua a devenit totală, Igna și Dan Petrescu au dispărut subit din peisajul derby-urilor. Asta deși erau doi arbitri de top - Igna, de exemplu, a fost la Mondialul din Mexic, unde a condus printre altele un sfert de finală exploziv, Franța - Brazilia 1-1, 4-3 după penalty-uri. 

Până la Revoluție, Igna a mai condus un singur Derby, în primăvara lui 1988, remiza 3-3 din Ghencea, iar Dan Petrescu "Fibră" a făcut o pauză de peste 5 ani! A revenit la centru, în Derby, abia în iunie 1989, când a arbitrat finala Cupei, 1-0 Steaua cu gol Hagi. 

35.000a fost media de spectatori pentru fiecare dintre cele 15 meciuri disputate între Steaua și Dinamo în perioada 1985-1989

1meci între cele două echipe a mai arbitrat Ion Crăciunescu în primii 5 ani de după Revoluție: în 1993, Steaua - Dinamo 1-0 Explicație foto mare Ion Crăciunescu încercând să-i calmeze pe Lăcătuș și pe Mateuț într-un derby încins, ca de obicei

INTERVIU. Ion Crăciunescu: „Eu pro-Steaua? Baliverne!”

Crăciunescu râde de insinuările lui Andone și spune că avea o relație „civilizată” cu președintele steliștilor, Ion Alecsandrescu.

- Domnule Crăciunescu, Ioan Andone a spus că cel mai frică îi era la derby-urile cu Steaua să nu fie arbitri din Vâlcea, care erau controlați de Ion Alecsandrescu. Dumneavoastră sunteți din Vâlcea. 
- Ha, ha, ha! E bună gluma lui Andone. 

- El vorbea serios! 
- Da? Și când FIFA și UEFA m-au clasat pe locurile 9, 10, 12, în lume sau în Europa, tot Alecsandrescu făcea și topurile astea? Îi controla dânsul și pe ăia de acolo? Sunt baliverne că atunci Valentin sau cei din Ministerul de Interne interveneau la arbitri. 

- A existat și există legenda că dumneavoastră aveați o legătură apropiată cu Valentin Ceaușescu.
 - Pe Valentin l-am întâlnit de două ori, față în față, în toată viața mea. Ultima dată a fost în biroul lui de la Institutul de Fizică din Turnu Măgurele. 

- Aveați acces acolo? 
- O să explic cum de am îndrăznit să merg la el. După finala aceea cu cântec din '88, Federația a decis să-i dea afară pe toți arbitrii din brigadă, inclusiv pe al doilea asistent, Gheorghe Constantin, vâlcean ca mine. El a venit plângând la mine, rugându-mă să intervin, să-l ajut cumva. 

- Și cum de aveați intrare la Valentin? 
- Cu câțiva ani înainte de acel moment, fusesem la linie la un meci Steaua - Dinamo. Și Dinamo marcase două goluri din poziții suspecte de ofsaid. După meci, eram toți din brigadă într-o încăpere la stadionul Ghencea, ne uitam pe faze, să ne dumirim dacă a fost sau nu ofsaid. Moment în care a intrat Valentin și ne-a zis: "Gata, plecați acasă, cele două goluri au fost marcate corect, n-aveți ce să mai analizați!". 

Atunci, văzându-l cât de corect e, i-am zis că trăiesc cu o teamă, să nu mi se însceneze ceva pe viitor, cu dolari puși în bagaje atunci când plecam sau reveneam din străinătate. Mi-a notat un număr de telefon, mi l-a dat și mi-a zis să sun la acel număr dacă voi avea vreodată probleme. I-am dat numărul fratelui meu, fără să-i spun al cui e: "Dacă vreodată mi se va întâmpla ceva, suni aici". Acesta a fost motivul pentru care mi-am permis să-i vorbesc despre cazul Gheorghe Constantin. 

- Și v-a ajutat? 
- Mi-a zis să-i transmis lui Costică să stea liniștit că nu va păți nimic.

 - Deci el controla și arbitrajul! 
- Nu era vorba despre asta. Până la urmă, Steaua făcuse memoriul la FRF, plângerea era a Stelei. 

- E adevărat că jucați șah cu Alecsandrescu? 
- Adevărat! Și ce? Era o relație civilizată. Mi-aduc aminte că înaintea unui Steaua - Dinamo, urma să fiu la linie, am ajuns la stadion și Alecsandrescu m-a provocat la o partidă. Și am jucat, apoi Dan Petrescu "Fibră" a făcut subit temperatură și a trebuit să trec eu "central". Culmea e că prestația mea din acel meci a fost probabil cea mai bună pe care am avut-o la vreun Derby! 

- Și partida de șah cine a câștigat-o? 
- Nea Ion Alecsandrescu era bun, câștiga cam des în fața mea. 

„Dacă o singură persoană, rețineți, una singură!, vine și spune că Valentin i-a cerut sau a obligat-o vreodată să-i facă vreun favor, atunci eu nu mai vorbesc despre fotbal niciodată în această viață”
- Ion Crăciunescu

Ioan Andone explică gesturile obscene de acum 30 de ani: "Am greșit! Asta e tinerețea... A doua oară n-aș fi făcut-o!"

Citește și alte știri despre disputa Steaua - Dinamo:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.