O radiografie a ligilor de handbal din Europa arată un lucru clar: două treimi din federații au decis să nu acorde titlul și doar o treime au acordat medalii.
Federația Română de Handbal va trebui, cât de curând, să ia o decizie în privința sezonului actual, atât la feminin, cât și la masculin.
Situația din Liga Zimbrilor și Liga Florilor pare total diferită, iar deciziile, spun președinții de cluburi, ar trebui să fie diferite. Așa cum s-a întâmplat și în Franța sau Germania.
Marele semn de întrebare este legat de campionatul feminin, acolo unde toată lumea se întreabă dacă se va da sau nu titlul? Situația este foarte greu de controlat. SCM Rm. Vâlcea a condus campionatul de la un capăt la altul, a fost 17 din 18 etape pe primul loc. Are acum un meci mai mult disputat, dar stă mai bine la jocurile directe și la golaveraj. Ce decizie va lua FRH? Va risca să acorde titlul, nedreptățind clar, în acel moment, una dintre grupări?
19-7 pentru "fără titlu" la feminin!
În Europa, federațiile au luat decizii diferite în privința încheierii campionatului. Un lucru este însă clar. Indiferent la ce metodă s-a recurs pentru a se pune punct sezonului, sunt mult mai multe federații, aproape triplu, care au decis că nu e normal să se acorde titlul într-un moment în care nimic nu era decis! La feminin, de exemplu, din 26 de federații analizate de Gazetă, 19 au decis ca în acest sezon să nu acorde titlul și doar 7 au ajuns la concluzia că pot oferi medaliile de campioană.
- Federații care au acordat titlul la feminin (7): RUSIA, DANEMARCA, NORVEGIA, SLOVENIA, POLONIA, SPANIA, LUXEMBURG
- Federații care nu au acordat titlul la feminin (19): UNGARIA, FRANȚA, GERMANIA, MACEDONIA, MUNTENEGRU, SUEDIA, CROAȚIA, CEHIA, BELARUS, SLOVACIA, OLANDA, ELVEȚIA, AUSTRIA, FINLANDA, ESTONIA, ITALIA, LETONIA, LITUANIA, PORTUGALIA
16-10 la masculin, tot ”fără titlu”, 6-4 ”pro titlu” în top 10 european!
La masculin, situația se schimbă într-o oarecare măsură. Pentru că Franța și Germania, de exemplu, au decis ca la băieți să fie acordate tricourile de campioni. La fel și în Belarus, unde Brest Meșkov a primit titlul. Asta pentru că echipele care erau în vârf erau detașate de celelalte competitoare. În aceste condiții, balanța ar fi la masculin de 16-10!
Trebuie spus însă că, sunt țări (Olanda și Belgia), unde echipele joacă în campionate comune și unde nu s-a dat titlul, pentru că echipele nu apucaseră sp joace niciun meci în play-off. La fel în Croația, RK Zagreb și Nexe joacă în SEHA League și intră în campionat direct în play-off. Același lucru și în Macedonia, unde Vardar și Metalurg urmau să înceapă lupta pentru titlu în play-off. Fără jocuri, federațiile nu puteau acorda titlul.
E clar că la masculin, e o situație total diferită.
Din clasamentul EHF, pe baza punctelor acumulate, dintre primele 10 țări (Franța, Germania, Spania, Polonia, Danemarca, Belarus) au dat titlul. Nu l-au dat Macedonia, Ungaria, Croația și Portugalia.
- Federații care au acordat titlul la masculin (10): RUSIA, DANEMARCA, NORVEGIA, SLOVENIA, POLONIA, SPANIA, FRANȚA, GERMANIA, LUXEMBURG, BELARUS
- Federații care nu au acordat titlul la masculin (16): UNGARIA, MACEDONIA, MUNTENEGRU, SUEDIA, CROAȚIA, CEHIA, SLOVACIA, OLANDA, ELVEȚIA, AUSTRIA, FINLANDA, ESTONIA, ITALIA, LETONIA, LITUANIA, PORTUGALIA
Ce decizie va lua FRH vom afla, probabil, la ședința din 18 mai.
{{text}}