Profesorul Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, a vorbit despre testarea împotriva coronavirusului care se va face la nivel național.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății , a anunțat că se pregătește o testare la nivel național în România, care are ca scop verificarea nivelului de imunizare a populației și a răspândirii COVID-19. Profesorul Rafila a explicat pe larg ce înseamnă această testarea și cum va decurge întreaga operațiune.
„E vorba de un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național. Metodologia adoptată este cea a Organizației Mondiale a Sănătății și vor exista consultări în această săptămână, astfel încât planul care a fost pus la punct de colegii de la INSP să poată să fie dezbătut împreună cu experții OMS și, eventual, corectat dacă sunt cumva lucruri care ar putea fi îmbunătățite.
În cursul lunii iunie probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu, iar în a doua parte a lunii iunie sau în luna iulie vor fi făcute testele. Probabil o să fie niște zeci de mii de teste la nivel național.
Vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, pentru că sunt teste încă aflate la avizare la Agenția europeană de profil. Ele pot să ne dea răspunsurile la întrebările pe care le avem. Putem să știm ce procent din populație a trecut prin boală, să știm această situație la nivel regional, la nivel local și să putem să apreciem eventualele evoluții ale bolii. În plus, putem să facem și un studiu comparativ, de exemplu, cu ce se va înregistra la anul”, a declarat Rafila la Digi 24.
{{text}}