Mircea Lucescu a rememorat fotbalul din anii '80, considerat cel mai intens deceniu din fotbalul românesc, într-un interviu maraton acordat Gazetei Sporturilor care a durat șapte ore. În acest episod, fostul selecționer vorbeste despre începuturile și ascensiunea echipei Steaua '86.
- Citește AICI primul episod: Episodul 1 al interviului eveniment cu Mircea Lucescu: „Craiova și naționala mea au dat tonul performanței în fotbal din anii '80"
- Ce probleme mai aveați la începuturile la națională?
- Pfff, păi erau atacurile din presă. Eugen Barbu, Păunescu, Vadim Tudor îi criticau pe jucători încontinuu. Cu Elveția, la debut, aveam de gând să-l titularizez pe Duckadam. Iar pe Boloni l-am folosit doar un minut.
- Aveați de gând? De ce nu l-ați titularizat?
- Îl convocasem din "B", de la Arad. Din cauza emoțiilor, i s-a făcut rău, a avut niște probleme cu stomacul. L-am folosit pe Țețe Moraru, până la urmă.
- Și Boloni a acceptat să joace doar un minut?
- Păi nu era Boloni de acum, pe care-l știți voi! Atunci era un jucător normal, ca oricare altul. Eu îl apreciam foarte mult, fuseserăm colegi de cameră în națională. Apropo de Boloni, achiziționarea lui a transformat-o pe Steaua. El a schimbat echipa. O să vă și povestesc cum a făcut asta. Eu l-am încurajat să treacă la Steaua, pentru că nu voiam să mai convoc fotbaliști care luptau pentru salvarea de la retrogradare, așa cum era Loți la Târgu Mureș.
Mircea Lucescu: „Valentin chiar se pricepea la fotbal"
- De ce spuneți că Boloni a transformat echipa?
- La început, spectatorii îl fluierau din cauza stilului nespectaculos. Exista o revistă Steaua, în care eu am explicat de ce Boloni era un fotbalist foarte bun. Înainte de Boloni, Steaua fusese "echipa viteziștilor", juca numai înainte, în atac. Și nu putea să obțină performanțe așa. Loți a pornit o organizare a jocului, o tactică. Pe lângă asta, prezența lui Valentin le-a oferit steliștilor siguranță și protecție. În rezultatele Craiovei, ale lui Dinamo și ale Stelei erau implicați oameni politici. Ștefan Andrei, Postelnicu, Valentin și Ilie Ceaușescu. O dată cu ascensiunea Stelei, lui Andrei și lui Postelnicu li s-a interzis să se mai ocupe de fotbal.
- Valentin Ceaușescu avea habar despre fotbal?
- Chiar se pricepea. Și a mai avut el un mare merit: le-a întreținut jucătorilor o încredere fantastică! Valentin era convins că nu exista vreo echipă de nebătut. Era un motivator senzațional! Nu se implica în altele... Agresiv în relația cu Federația și cu lumea era Ilie Ceaușescu.
- Dar Postelnicu ce fel de om era?
- Pe el nu cred că l-am întâlnit de trei ori cât am fost antrenorul lui Dinamo. Se pricepea foarte bine la fotbal, auzisem că știa chiar și jucătorii din liga a treia. Când fusese utecist, făcuse parte din Biroul Federal. El și Ștefan Andrei, de la Craiova, știau fotbal, erau niște conducători care știau să analizeze fenomenul.
{{text}}