Ilie Lazăr este atacantul rapid al Gloriei Bistrița care teroriza apărările din Divizia A în anii ’90 și o făcea nu doar în meciurile aranjate ale Cooperativei. Ajuns la 54 de ani, Lazăr a povestit în direct la GSP Live viața dură pe care a avut-o până la 23 de ani, când s-a apucat de fotbal profesionist.
În adolescență, Ilie Lazăr a trecut o selecție la U Cluj, la 16 ani, însă clubul nu l-a împiedicat să revină acasă, atunci când părinții lui nu și-au mai permis să-l țină la Cluj. Apoi, la 18 ani, a mers la CFR Cluj într-o perioada în care clubul juca în Divizia B, se numea Steaua CFR și era antrenat de Lajos Sătmăreanu.
Venit ca junior, Lazăr a ajuns în doar câteva luni la echipa mare, dar Steaua CFR a retrogradat în C, iar tânărul a fost pus pe liber. Au urmat cinci ani dificili în care Lazăr și-a întemeiat o familie și și-a căutat un drum în viață.
“Am făcut școala profesională, liceul la seral și lucram să mă pot întreține. Am lucrat întâi la mină, om necalificat, toată ziua dădeam la lopată, la Exploatarea Minieră Băișoara. În 1986, am mers în armată, am făcut o armată dureroasă. Am fost recrutat la Mihail Kogălniceanu, în Constanța, apoi am fost trimis în economia națională, să lucrăm la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la Agigea. Noi eram prima generație de soldați care am intrat la Canal după deținuți (n.r. - construcția Canalului a început în anii 50, cu deținuți politici din lagărele comuniste).
Ilie Lazăr (stânga), în armată, la Canalul Dunăre-Marea Neagră
Experiența în armată a lui Ilie Lazăr
Am câștigat prima permisie după un cros de 3.500 de metri ținut pe digul Canalului de la Ovidiu. Erau peste 3.000 de soldați de pe tot Litoralul, am luat locul întâi. Am venit șase zile acasă drept recompensă
- Ilie Lazăr, la GSP Live
Era destul de dificil, lucram toată ziua. Făceam foarte puțină instrucție, apoi muncă. Făceam stabilopozi de 4,5 tone, când mergeți la Eforie Nord o să mai vedeți stabilopozi cu litera L pe ei. Am fost eu anul trecut, am găsit un stabilopod cu L de la Lazăr. Îi marcam așa. Multe diguri s-au făcut cu stabilopozii ăia”
Voiam să lucrez la un nivel intelectual un pic mai ridicat, voiam să-mi depășesc condiția de țăran autentic de la Băișoara. În școală eram premiant, dar ai mei nu erau interesați de asta. De mic mi-a plăcut să fiu pe lângă școală, pe lângă biserică, pe lângă sport
- Ilie Lazăr, la GSP Live
Revenit la Cluj, Lazăr a lucrat la Uzina de căi ferate 16 februarie: “Am lucrat ca forjor, prelucram materialele calde într-o hală cu temperaturi mari, făceam doar muncă fizică. Le transformam în piese care erau folosite la vagoanele și locomotivele făcute la fabrica 16 februarie. După armată, am lucrat ca primitor-distribuitor în fabrică”.
Munca la câmp și testul UEFA la care i-a bătut pe toți jucătorii din Liga 1
În paralel, Lazăr mai făcea naveta acasă, la părinți, pentru a-i ajuta la muncile câmpului:
“Săpam, aram, discuiam, coseam. Coseam și pe bani. Trăiam din agricultură, aveam pământ mult. Mie îmi plăcea foarte mult, drept dovadă că peste mulți ani am și făcut cursuri de fermier, eram antrenor la U Cluj. În tinerețe lucram după ureche.
Coseam foarte mult, îmi și plăcea. Exersam în timpul cositului, coseam pe respirație. Pe o brazdă, inspiram, apoi expiram. Aveam și spor. Nu aveam o problemă să fac 100 de flotări, le făceam fără să respir”.
Munca fizică depusă până la 23 de ani l-a ajutat mult pe Lazăr în cariera sa de fotbalist profesionist.
“În 1990, făceam antrenamente și noaptea. Ziua nu prea aveam timp, eram pe la serviciu, mai mergeam și la agricultură. La 11 ajungeam acasă, la 12 aveam un program cu un sac de nisip în spate, apoi sprinturi.
La un moment dat, când am ajuns la Bistrița, UEFA a comandat un test pentru toți fotbaliștii din Liga 1. Am mers toți la Poiana Brașov. După test, presa a dat un titlu: “Prindeți-l pe Iliuță!”. Am dat testul Cooper. Mi-am zis că prima tură o sprintez la maximum, chiar dacă îmi sar plămânii din piept, apoi mă adaptez la nivelul ăla de alergare. Ceilalți au început mai lent, credeau că o să obosesc, nu au știu că am mâncat mult lapte de vacă și de oaie, am ținut ritmul ăla până la final. L-am lăsat pe Vlădoiu cu o tură în spate”.
Gloria Bistrița, înainte de meciul cu Fiorentina din Cupa Cupelor, în 1996
În 1994 și 1995, Ilie Lazăr a fost în topul primilor cinci marcatori din Liga 1. În 1994, el a terminat sezonul pe locul 3 după Craioveanu și Ilie Dumitrescu, cu 16 goluri, dar Anghel Iordănescu l-a convocat în lotul pentru Mondiale pe Marian Ivan de la FC Brașov, care a înscris tot 16 goluri.
În prezent, Ilie Lazăr (54 de ani) este profesor de educație fizică la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj și antrenor de la centrul de copii și juniori de la CFR Cluj.
„La 4 dimineața mă trezeam, lucram de la 6 până la 10, apoi făceam antreanament și după antrenament mergeam la coasă, la țară, la muncă. Eram atât de muncitor încât mai târziu, la Gloria Bistrița, unii colegi nu mă suportau. “Las-o, mă, mai moale!”. Dar erau și unii ambițioși. Viorel Moldovan, care era un copil, Zegrean, Halostă și Săsărman se luptau să mă întreacă
- Ilie Lazăr, la GSP Live
{{text}}