Cei mai buni jucători de tenis de masă ai României și-au împărtășit impresiile, emoțiile și dorințele după două luni de restricții, vreme în care au încercat să se mențină în formă, fizic și psihic.
România iese de sub starea de urgență, iar sportivii români fac pași mici spre normalitate. Deocamdată, tenisul de masă nu are undă verde, însă reprezentanții săi de top se vor putea pregăti la Izvorani în condiții speciale.
„Noi, în cele două luni de izolare, am fost foarte activi, ne-am susținut reciproc, Zoom-ul a fost de bază, unde am făcut de toate: antrenamente fizice, cu robot, ne-am amuzat, am sărbătorit zile de naștere, am avut diverse provocări și filmări, am colorat și am copilărit", spune Beatrice Romanescu, director de marketing la FRTM. Una dintre provocările lansate de federație spre sportivi a fost să răspundă la zece întrebări despre perioada care s-a încheiat ieri, dar și despre viitor.
Puțină teamă
Eliza Samara (31 de ani), componentă a echipei feminine care la începutul anului a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a spus că în primă fază s-a panicat din cauză că viața sa de sportivă trebuia pusă pe pauză. Însă a găsit soluții, instalându-și o masă de tenis în sufragerie și jucând contra unui robot. „În această perioadă am reușit să îmi fac un program bine pus la punct. Am învățat să fiu mult mai ordonată în program, să nu mă abat de la el, chiar dacă uneori devenea rutină", a spus sportiva.
De vineri, Eliza poate face plimbări lungi pe malul Mării Negre, acasă, la Constanța, unele ce i-au lipsit. Cum privește perioada care urmează? „Simt teamă pentru că aștept cu mare ardoare competițiile, dar este multă incertitudine! Nu știu când se vor relua, însă sănătatea este cea mai importantă!", a mai spus ea.
Daniela Dodean-Monteiro, Eliza Samara, Bernadette Szocs și antrenorul Viorel Filimon în Portugalia la începutul anului, când echipa feminină a pbținut biletul pentru JO de la Tokyo FOTO ittf.com„Abia aștept să vină 2021, să mergem la Jocurile Olimpice, deși un an este mult, dar o să-l iau ca atare. Voi avea timp mai mult pentru antrenamente, pentru pus la punct scheme de joc, astfel încât să-mi pot îndeplini obiectivul de la lua medalie în proba de echipe!"- Eliza Samara
Timp pentru părinți
Bernadette Szocs (25 de ani), om de bază în echipa României, dublă campioană europeană în ultimii ani, a instalat o masă în garaj. În plus, a avut timp și de altceva în afară de sportul care-i domina zilele: un curs de machiaj online și învățarea limbii germane. „Cel mai important a fost pentru mine că am putut petrece mult timp cu ai mei! De foarte mulți ani nu am mai fost acasă o perioadă așa de lungă, veneam 3-4 zile pe an acasă, maximum", a spus ea.
Care sunt lucrurile pe care le dorește să le facă în prima zi de ridicare a restricțiilor? „Să mă întorc în sala de tenis de masă și fitness ca să mă antrenez ore întregi fără oprire, până nu mai pot sta în picioare! Să sar în brațele prietenului meu. Bineînțeles, să mă duc la salon, la shopping și să mă văd cu amicii mei!", a spus jucătoarea în vârstă de 25 de ani din Târgu-Mureș .
„Aștept 2021, sper să fie totul bine și toți să fim sănătoși, iar noi apte pentru a ne putea îndeplini visul de a cuceri o medalie olimpică în Tokyo 2021"- Bernadette Szocs
Dramă pentru Daniela Dodean
A treia componentă de bază a echipei feminine de tenis a României, Daniela Dodean-Monteiro trece printr-o perioadă dureroasă. Sportiva în vârstă de 32 de ani și-a pierdut zilele trecute mama, după un atac de cord. „Era totul pentru mine, suportul meu, prietena mea, învățătoarea mea, forța mea, cel mai bun exemplu în viață! Vorbeam în fiecare zi, câteodată ore întregi. Și, dintr-odată, am pierdut-o", a scris Dana pe Facebook pe 12 mai.
Izolat în Germania
Ovidiu Ionescu, vicecampion mondial în proba de dublu în 2019, a stat în această perioadă în Germania, acolo unde s-a mutat de ceva vreme. „Aici nu a existat o izolare totală. Am putut să alerg în parc de câteva ori pe săptămână, în plus am făcut exerciții fizice zilnice în casă", a spus el. A avut mai mult timp pentru logodnica sa, pentru citit și pentru gătit.
Sportivul născut la Buzău, vicecampion european la simplu în 2018, spune că i-a lipsit sunetul mingii. „Pur și simplu iubesc acest sport și mă hrănesc cu tot ceea ce înseamnă tenisul de masă". Jucătorul în vârstă de 30 de ani este îngrijorat de ce se va întâmpla în perioada următoare în lume în domeniul economic și de cum va fi sportul afectat.
„Îmi doresc din tot sufletul ca anul viitor să se poată organiza Jocurile Olimpice fără vreo restricție, să particip și să savurez alături de Team Romania" - Ovidiu Ionescu
VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică!
Viitorul echipei
Fetele care vor forma echipa României în viitor au încercat să se adapteze cât de bine au putut la această perioadă dificilă. Adina Diaconu, 19 ani, s-a străduit să rămână în formă, însă i-au lipsit „competițiile, meciurile, emoțiile unice trăite încă de la primul punct până la ultimul".
Andreea Dragoman, 20 de ani, spune: „Sunt sigură că totul că reveni la normal încet, încet. Trebuie doar să avem răbdare, iar dacă oamenii vor ține cont de regulile de igienă nu am de ce să îmi fac griji". Irina Ciobanu, 25 de ani, a avut timp și de alte lucruri pe care le-a trecut la beneficii: „Odihna, somnul regulat, mesele diversificate, recuperarea, cititul, arta culinară, pictura".
Un protocol propriu
Federația Română de Tenis de Masă a întocmit un protocol în privința reluării antrenamentelor și competițiilor. Printre prevederi: sportivii să vină la sală cu mască și mănuși, să se schimbe de încălțări, fără să folosească vestiarele, mesele să fie așezate la o distanță de trei metri și să fie separate de mantinele.
În plus, să nu se adune mai mult de 8-10 persoane în sală, să nu fie folosite cutii cu multe mingi și fiecare să aibă propria paletă, iar antrenorul să poarte mască tot timpul antrenamentului. Acestea sunt doar câteva recomandări dintr-un document de șase pagini.
{{text}}