Iubitorii și pariorii pe fotbal au îndurat destul, dar chinul a luat sfârșit. Germanii au decis primii să-și reia primele două ligi, pe 16 mai, toată Planeta fiind cu ochii pe ei. Nici noi n-am făcut excepție, mai ales că Bundesliga și chiar Bundesliga 2 au oferit mereu meciuri atractive. Totuși, un mic regret avem. La niciunul dintre cele 36 de cluburi nu avem români legitimați, dar sperăm că este vorba doar de o situație de conjunctură. E însă momentul potrivit ca să-i aducem aminte pe câțiva dintre cei mai reprezentativi conaționali care au jucat în Germania.
Ion Ionescu. Am ales să începem cu un nume poate mai puțin cunoscut pentru cititorii foarte tineri, dar cazul lui Ion “Puiu” Ionescu este unul extraordinar. Asta pentru că golgheterul din toate timpurile al Rapidului, 107 goluri marcate pentru giuleșteni în doar 183 de meciuri, a primit aprobare de la regimul comunist să se transfere în strănătate, într-o perioadă în care unii doar visau la așa ceva. Ion Ionescu a fost un norocos și a jucat două sezoane la Alemannia Aachen, 1968-1970, perioadă în care a bifat un loc 2, a jucat 46 de meciuri și a marcat 10 goluri. Puiu Ionescu a fost unul dintre deschizătorii de drumuri pentru fotbaliștii români în Germania.
Marcel Răducanu. Și fostul mare jucător al Stelei a ajuns în Westfalia tot înainte de 1990, dar printr-o metodă diferită de cea a lui Puiu Ionescu: fuga. Răducanu a păcălit vigilența autorităților comuniste și a rămas la Dortmund după un meci al Stelei acolo. A fost considerat dezertor, pentru că avea gradul de Căpitan al Armatei Române, dar condamnarea sa la închisoare cu executare nu l-a mai afectat. A bifat 163 de meciuri pentru Borussia și a marcat 31 de goluri, toate în perioada 1982-1988. Marcel Răducanu locuiește și azi în Germania și se ocupă cu antrenarea copiilor și juniorilor.
Ionuț Lupescu. A fost unul dintre principalii beneficiari ai deschiderii granițelor, după căderea regimului comunist. S-a transferat chiar în 1990 de la Dinamo la Bayer Leverkusen și a stat 6 ani acolo, fiind unul dintre cei mai apreciați jucători ai clubului pentru care a jucat 184 de meciuri doar în Bundesliga. Motivul pentru care Lupescu s-a adaptat atât de bine și de ușor la rigorile societății și fotbalului german a fost acela că știa deja limba. Tatăl său, Culae Lupescu, a jucat 10 ani la Admira Waker, iar Ionuț și-a petrecut în Austria primii ani din viață, dar și o parte a junioratului. După Leverkusen, Lupescu a mai jucat 43 de meciuri pentru Borussia Mönchengladbach, câștigându-și meritat renumele de ”Kaizer”.
Dorinel Munteanu. Traseul lui Lupescu în Germania a fost replicat câțiva ani mai târziu de Dorinel Munteanu, care a stat 8 ani la FC Koln și Vfl Wolfsburg. Între 1995 și 2003, mijlocașul a strâns 234 de meciuri pentru cele două echipe și a marcat 29 de goluri. Seriozitatea, munca și profesionalismul lui Dorinel au făcut posibile aceste cifre, care l-au ținut în națională până la vârsta de 39 de ani. Fostul internațional a absolvit și școala de antrenori de la Koln, una dintre cele mai prestigioase din Germania, iar Dorinel este și acum apreciat în North Rhine-Westphalia.
Gică Popescu. Puțini dintre voi leagă cariera de club a lui Gică Popescu de Germania, PSV, Barcelona și Galatasaray Istanbul venind probabil mai ușor în minte. I-am făcut loc aici pentru că Popescu, unul dintre jucătorii reprezentativi ai Generației de Aur, s-a retras din activitate din Bundesliga, iar acest lucru e bine de ținut minte. Hannover 96, pentru 14 meciuri în 2003, a fost ultima bornă din cariera unui fotbalist de senzație, fost căpitan la Barcelona și câștigător de cupă europeană.
Ionel Ganea. Este un alt export rapidist în Germania, George Copos luând bani grei pe atacantul său, după ce acesta i-a adus titlul din 1999 și s-a încoronat golgheter al Ligii 1. Vfb Stuttgart a fost clubul care l-a consacrat pe Ganea, care a marcat 34 de goluri în 107 meciuri jucate pentru șvabi. Fostul internațional a stat în Bundesliga până în 2003 și a terminat sezonul 2002-2003 pe locul 2, alături de Vfb. Ganea a mai câștigat la Stuttgart două Cupe Intertoto, în 2000 și 2002, clubul german fiind cel pentru care a jucat cel mai mult în cariera sa.
Ciprian Marica. Din vremurile mai recente ne vin mai ușor nume în minte, dar cel mai important este cel al lui Ciprian Marica. Și parcursul său în Bundesliga e legat, ca și la Ganea, de Vfb Stuttgart. A fost prima sa aventură în Germania, dar nu venind din România, ci de la Șahtior Donețk. Marica a stat 6 ani în Bundesliga, dar nu toți la Vfb, de asemenea clubul din carieră pentru care a bifat cele mai multe meciuri (93). Fostul atacant a jucat 34 de meciuri și pentru Schalke 04, adunând în total 127 de partide pe prima scenă a fotbalului german.
Să ne bucurăm de revenirea Bundesligilor germane și să sperăm că vom avea în curând jucători români legitimați la cele mai tari cluburi ale lor!
Ca să guști la maximum magia Bundesligilor, deschide cont online la Superbet și încasează Bonusul de Bun Venit Sport, care poate ajunge până la 500 de lei! Iar ca totul să fie super, am modficat și barierele la încasările tale! Din 14 mai, beneficiezi de retrageri fără limită de sumă, dacă optezi pentru transfer bancar! Pentru retragerile pe card, limitele maxime au crescut de la 45.000 de lei la 200.000 de lei. SuperDistracția continuă la Superbet. Vino online!
Citește și:
Borussia Dortmund – Schalke. Cote speciale pentru cel mai intens derby al Germaniei
5 lucruri de urmărit după reluarea Bundesligii. La Superbet ai cea mai bună ofertă pe Germania!
{{text}}