Pe hârtie, se numește președinte. În realitate, de fapt, e doar propagandist! Unul dintre cei mai proaspeți așa-ziși conducător de club din Liga 1, pe numele lui Ciprian Paraschiv, propune închiderea fotbalului. În play-out.
Cel intitulat președinte are și argumente:
- fiindcă e greu să respecte normele din protocolul semnat de MTS și Ministerul Sănătății
- pentru că jucătorii s-ar putea accidenta din moment ce programul va fi încărcat și etapele se vor succeda din 3 în 3 zile
- deoarece scenariul disputării meciurilor fără spectatori ar fi „de neacceptat pentru fanii noștri".
Ultimul argument pare o poantă bună. Borussia Dortmund poate juca fără fani, Poli Iași, nu!
„Președintele” însă nu glumește. Chiar vorbește serios, în ciuda faptului că media de spectatori acasă e de numai 2.700 de fani!
În schimb, nu amintește nimic despre drepturile TV și despre televiziunile care alimentează cu bani cluburile, an de an!
Ca să realizați unde a ajuns ipocrizia în fotbalul românesc, iată raportul veniturilor, pe anul 2019, chiar la clubul "președintelui", Poli Iași. Instalat în februarie 2020, Ciprian Paraschiv poate încă n-a aflat aceste date:
- 1,6 milioane euro din drepturi TV, aproape 50% din buget - 120.000 euro din bilete, sub 4% din totalul veniturilor
În logica „președintelui”, scenariul unor meciuri fără spectatori e de neacceptat pentru „fanii noștri”, dar oprirea campionatului, deși banii din drepturile TV au fost încasați în avans, e o soluție bună.
Nici nu știi dacă să râzi de ceea ce spune sau să te întrebi, la cel mai serios mod, dacă recrutările și numirile în funcțiile de conducere la cluburile de fotbal se fac doar pe bază de cumetrii, interese sau influențe politice?
Și ca să avem imaginea completă a clubului unde activează „președintele”, trebuie spuse și alte lucruri. Exact cum apar în bilanțul financiar al lui Poli Iași pe 2019:
- clubul a încasat din subvenții, donații și alte venituri de la stat sau autorități locale nu mai puțin de 400.000 de euro!!
- la 31 decembrie anul trecut, era al doilea cel mai dator club la achitarea taxelor și impozitelor către stat. Un debit de aproape 550.000 de euro!
Cu alte cuvinte, iei bani de stat și concurezi cu ei într-o competiție în care alții sunt privați. Apoi, vii să ne explici că e aproape imposibil să respecți niște norme, impuse de Guvern, care sunt chiar de mare bun-simț, pentru a relua antrenamentele și meciurile! Dar te numești "președinte" de club.
De fapt, portretul-robot al tandemului Poli Iași - Ciprian Paraschiv arată așa: stă cu mâna întinsă la stat și la televiziuni, dar nu plătește taxele și impozitele. Încasează la zi și chiar în avans de la televiziuni și de la sponsori, apoi bagă jucătorii în șomaj tehnic. Are cheltuieli minime în ultimele două luni, după care nu este în stare să creeze condiții pentru antrenament și jocuri.
În schimb, „președintele" invocă suporterii. Ca să le facă pe plac. De fapt, să-i facă pe plac celui care l-a adus și care, total întâmplător, e primar și are nevoie de voturile suporterilor la alegerile din toamnă. În politică, propaganda e la ordinea zilei, dar nu degeaba politica e asemănată cu cea mai veche meserie din lume.
Fotbalul, în schimb, e altceva. Înseamnă mai ales pasiune și emoție. Cel puțin am trăit cu această impresie. Până am început să ne trezim cu unii așezați în fruntea cluburilor. Pe hârtie, ei se numesc președinți. În realitate, sunt, de fapt, doar propagandiști!
{{text}}