Adrian Porumboiu (69 de ani), fostul finanțator al celor de la FC Vaslui, a vorbit la GSP Live despre mai multe teme de actualitate din sportul românesc și cel mondial.
Fostul mare arbitru n-a ratat nici subiectul reluării campionatului din Germania. Porumboiu nu e deloc entuziasmat de condițiile în care se dispută în prezent Bundesliga și a folosit o metaforă inedită pentru a descrie meciurile fără spectatori și măsurile luate de nemți.
„E sinistru. M-am uitat la meciuri, dar nu mai mult de două minute. Nu că e o nuntă fără lăutari, dar a fugit și mireasa. E mai mult decât sinistru să vezi tribunele goale. Se aude doar bubuitura mingii. Fotbalul e făcut pentru spectatori. Într-un meci de fotbal, spectacolul e creat de cei din tribune.
Acum e un surogat. E o partidă de sex prea protejată. E o comparație deplasată, dar am scăpat-o, nu mai am ce să fac. Nu e plăcut. Lipsesc sarea și piperul”, a spus Porumboiu, la GSP Live.
Bundesliga, în condiții speciale
Toată Europa a stat în acest weekend cu ochii pe Bundesliga. Primul campionat mare din Europa care și-a reluat activitatea în plină pandemie de coronavirus a fost văzut de lumea întreagă ca un adevărat experiment și, totodată, drept un exemplu.
Iar Bild Zeitung, cel mai mare ziar din Europa, a publicat un veritabil ghid, cu multe informații despre cum vor decurge lucrurile pe stadioane de acum încolo:
- Liga germană (DFL) a eliminat obligativitatea ca antrenorii să poarte mască. E de ajuns să respecte distanța de siguranță de 1,5 metri.
- Regulile jocului n-au suferit modificări din cauza coronavirusului. Singura excepție, sunt permise 5 schimbări (3 până acum)
- Nu toți jucătorii își vor primi de acum salariile întregi. La multe cluburi, Leverkusen, Hertha, Leipzig, Köln, Freiburg, Mainz, Dusseldorf, Frankfurt, Gladbach și Schalke, reducerile salariale se mențin până-n iunie.
- Nu există distanță minimă față de arbitri. Nu s-a decis ca arbitrii să arate "galben" mai repede atunci când jucătorul sau jucătorii se îndreaptă către el, să protesteze, sau când se formează aglomerări.
- Nu s-a renunțat la VAR. Iar asistenții video nu sunt obligați să poarte mască decât atunci când merg la toaletă. În studio sunt separați prin panouri de plexiglas.
- Un jucător nu va fi înlocuit dacă tușește sau strănută pe teren.
- Dacă fanii se adună în fața stadionului, clubul gazdă și poliția locală vor decide dacă e cazul ca meciul să fie abandonat.
- Prezența crainicului pe stadion a rămas la latitudinea clubului-gazdă. Totul e să se respecte numărul maxim de persoane, 300.
- Nu e clar dacă la final se poate face schimb de tricouri. Dar e interzis ca jucătorii să-și dea mâna sau să se îmbrățișeze.
- Lotul fiecărei echipe poate cuprinde între 25 și 30 de jucători. Pentru a putea juca trebuie ca măcar 15 să fie sănătoși.
- Nu există obligativitatea ca jucătorii să poarte mănuși de protecție pe teren.
- În cazul în care un jucător e testat pozitiv în ziua meciului, deciziile care se impun sunt luate de DSP-ul local.
- Au fost menținute interviurile luate la marginea terenului. Trebuie doar să se respecte distanța de minimum 1,5 metri.
- Sunt prevăzuți 4 copii de mingi, cu vârsta de minimum 16 ani. Vor fi utilizate 30 de baloane, nu există obligativitatea dezinfectării lor, dar Eintracht Frankfurt a decis s-o facă, în pauza meciului.
{{text}}