Sporturi   •   Altele   •   SCHIMBARE

Săptămâna revenirii la antrenamente » Sportivii de la gimnastică, haltere, canotaj, lupte, judo, kaiac-canoe merg la Izvorani și Snagov

Antrenorul Nicolae Forminte supraveghind o gimnastă la sărituri Foto Raed Krishan

Articol de Marian Ursescu, Roxana Fleşeru, Luminița Paul   —  luni, 18 mai 2020

O mare parte dintre sportivii olimpici urmează să se întoarcă începând de zilele viitoare la pregătirea clasică. Printre ei și loturile de gimnastică

Pandemia de COVID-19 i-a trimis pe sportivii de top ai României să se antreneze acasă. Pentru unii a fost dificil, iar urmele se vor vedea multă vreme de acum încolo. Săptămâna aceasta o parte dintre ei își vor relua activitatea în cele două baze desemnate de Ministerul Tineretului și Sportului, cea de la Snagov și cea de la Izvorani. Printre ei se vor număra și gimnastele, astfel că sub îndrumarea antrenorilor Liliana Cosma, Nicolae Forminte și Florin Cotuțiu se vor pregăti începând de miercuri șase fete: Maria Holbură, calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Ioana Stănciulescu, Silviana Sfiringu, Olivia Cîmpian, Antonia Duță și Daniela Trică. 

„Ne întoarcem să vedem dacă putem duce la bun sfârșit munca acestor copii, că e păcat de efortul lor și de al nostru", a spus Nicolae Forminte pentru Gazetă. Cum a decurs interacțiunea dintre sportive și tehnicieni în aceste luni în care fetele nu au putut urca pe aparate? „Am încercat să le ținem în priză, să păstrăm același program de pregătire cu câte două antrenamente, dar cu altfel de exerciții. Toate pe Messenger. Oricum începem de la zero", a explicat Forminte. 

Balaurii care trebuie învinși 


În gimnastică fiecare zi petrecută în afara sălii se simte. „O să vedem dacă pregătirea pe care am făcut-o a fost eficientă. Deprinderile tehnice rămân acolo, undeva în subconștient, dacă suportul fizic, psihic și motivațional vor fi și ele la locul lor, atunci sunt șanse să-și revină", a mai spus antrenorul în vârstă de 63 de ani. Sunt destule probleme pe care fetele trebuie să le depășească în următoarea perioadă. „Trebuie să se lupte să treacă peste anumite aspecte fiindcă pe măsură ce crești instinctul de autoconservare se dezvoltă și el, vor trebui să se lupte cu un inamic mai teribil decât COVID-ul și anume greutatea. Vor trebui să-și ajusteze reperele în funcție de modificările de talie ce e posibil să fi survenit", a explicat tehnicianul. 

„Suntem optimiști”

Forminte a detaliat apoi: „M-am văzut cu fetele din Constanța când a trebuit să facem testul, la Sfiringu se vede clar că s-a înălțat, deja la 1,60 m faci altă gimnastică. E o bătălie pe care trebuie să o dea cu ele și să treacă testul suprem, cel al motivației. Dacă motivația e mare, atunci probabilitatea să depășească aceste momente există. Suntem optimiști față de acești copii, generația 2004, Sfiringu, Stănciulescu, Duță și Trică. Holbură este ultimul mohican al generației sale, eu o admir pentru că încearcă să revină după intervenția de la tendon de anul trecut". 

Principala competiție pentru gimnaste era în acest an, pe lângă JO, cea europeană, care ar fi trebuit să aibă loc între 30 aprilie și 3 mai, la Paris, dar pandemia a amânat-o, deocamdată neanunțându-se noi date. 


Ioana Stănciulescu și Silviana Sfringu sunt de anul acesta senioare FOTO Raed Krishan

Semn de întrebare 

Olivia Cîmpian, 19 ani, a fost și ea trecută pe lista gimnastelor care ar trebui să se antreneze la Izvorani, însă există un semn de întrebare. „Ea își dorește să continue, dar vrea să dea la facultatea de medicină, încearcă să îmbine sportul cu pregătirea pentru examenul de admitere. Dacă am fi început la Deva, acolo avea posibilitatea să facă pregătirea, dar aici nu poate, atunci a cerut o păsuire de două săptămâni", a spus Nicolae Forminte. În 2017, Olivia a mers să se antreneze în Ungaria, însă a revenit la Deva la niciun an după plecare.

Fără Denisa Golgotă 

Gimnasta care a adus ultimele medalii pentru România de la Campionatele Europene, ea cucerind un argint și un bronz în 2018, a decis să-și încheie cariera atunci când s-a închis sala de la Deva. Sportiva în vârstă de 18 ani (foto) nu a mai găsit motivația pentru a se întoarce în sală. „Cu Denisa mă luptam de un an de zile, ea după Europenele din 2019, când nu a prins nicio medalie, a început să-și piardă motivația. În momentul în care și-a pus întrebări dacă mai vrea sau nu mai vrea a apărut și încetarea activității. E adevărat că dacă nu apărea această întrerupere, poate reușeam să o țin aproape și să continue. Cu luptă multă, puțină lume știe ce bătălii am dus sau câte lucruri și compromisuri a trebuit să fac ca să o țin în activitate, crezând că după trecerea timpului și a crizei adolescentine voi reuși să o fac să continue", a spus Nicolae Forminte. 

Diverse motive 

Printre fetele care revin la Izvorani nu se mai află nici Ioana Crișan sau Carmen Ghiciuc, gimnaste care au concurat pentru România la ultimele competiții. „Ioana nu-și mai voia de multă vreme să mai facă gimnastică, dar mama ei și-a dorit ca ea să continue. Carmen a avut și probleme de sănătate, a apărut și această situație de pandemie. Avea în minte să concureze la Europene și gata, apoi să-și dea admiterea pentru că și-o amânase cu un an", a explicat Forminte. 

El a încercat să explice de ce generația acestor fete nu a reușit să performeze. „Când te gândești că-ți trebuie un rezultat pentru a obține renta și apoi te lași, nu e ok. Cine are pasiune, iubește gimnastica și își dorește să performeze în competiții nu se gândește la aspectul obținerii rentei viagere decât atunci când și-a pus costumul în cui, probabil acea gimnastă va reuși să-și îndeplinească toate visele". z 

Componența loturilor care vor activa la Izvorani

Lot olimpic masculin: Marian Drăgulescu (sportiv), Ștefan Gal (antrenor) 

Lot olimpic feminin: Maria Holbură, Ioana Stănciulescu, Silviana Sfiringu (sportive), Liliana Cosma și Nicolae Forminte (antrenori) 

Lot național feminin: Olivia Cîmpian, Antonia Duță, Daniela Trică (sportive), Florin Cotuțiu (antrenor) 

În completarea staff-ului: Jenica Mihu (asistent medical), Răzvan Spirescu (maseur) și Silvia Gradea (coregraf) 

TENIS DE MASĂ: "Intenția există" 

Sunt și federații care nu-și vor trimite deocamdată sportivii în acest cantonament. Printre ele este și cea de tenis de masă. „În funcție de programul sportivilor de la cluburile din străinătate, ne organizăm. Săptămâna asta vom corobora toate detaliile concrete și apoi vedem când putem să ajungem la Izvorani. Deocamdată data este incertă, dar intenția există", a spus Beatrice Romanescu, director de marketing la FRTM. Nici sportivii de la scrimă sau tir nu intră deocamdată în program de cantonament.

7 înotătorivor merge să se antreneze în cantonamentul de la Izvorani

CANOTAJ: Cei mai mulți 

Nouăzeci și șase de canotori vor intra în această săptămână în baza de pregătire de la Snagov. „Trebuie să formăm bărcile de 8 plus 1 la fete și la băieți. Nu pot să duc 18 sportivi și cu ăia clar să particip la calificări", a explicat președintele FR Canotaj. Canotajul are, în momentul de față, cei mai mulți sportivi calificați la JO de la Tokyo. 7 bărci au obținut deja calificarea, alte patru aflându-se în plin proces pentru obținerea biletelor. "Toți sportivii noștri s-au pregătit acasă, în izolare. Ei nu au ieșit absolut deloc și după susținerea testelor vor intra în cantonament", a mai spus Lipă.

KAIAC-CANOE: Doar cinci 

Federația Română de Kaiac-Canoe va trimite în cantonament un număr de cinci sportivi la baza COSR de la Izvorani. „Pe lângă canoea de 1.000 de metri, calificată la JO, Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi (foto), mai avem alți trei sportivi cu potențial de calificare. În primă fază, apoi vom mai vedea", a declarat președintele FRKC, Ion Bârlădeanu. z 

HALTERE: Fiecare cu bara lui 

Lotul olimpic va intra în cantonament la baza de la Snagov în a doua parte a acestei săptămâni. „Mai sunt unele probleme de rezolvat în ceea ce îi priveşte pe sportivi şi dacă intră în cantonament trebuie să rămână acolo. Este vorba despre vârfuri, cei care intră în cărţi pentru Jocurile Olimpice, Loredana Toma, Elena Andrieş, Mihai Onica. Dar nu am stabilit exact, probabil că vor fi 10 persoane, cu staff tehnic şi medic inclus", a declarat pentru Agerpres secretarul general al FR Haltere, Alexandru Pădure. „Ne-am gândit la un protocol strict, fiecare sportiv să aibă propria bară de ridicare, cu care să lucreze, cu podium stabilit. Vom lăsa un podium gol între sportivi, se va păstra distanţa între ei, cu seturi alocate individual, plus măsurile care se vor lua la nivel de bază sportivă privind dezinfectarea. Suntem receptivi, dar nu va fi o perioadă uşoară", a precizat Pădure.

Loredana Toma a făcut exerciții de întreținere în izolare într-o fostă farmacie Foto Raed Krishan

 JUDO: Înapoi pe tatami 

Loturile olimpice, formate din şase sportive şi şase sportivi, intră de azi în cantonament la Complexul Sportiv Olimpic ''Sydney 2000'' de la Izvorani, cu respectarea tuturor normelor de protecţie şi a protocoalelor impuse, pentru evitarea oricărui risc de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a anunțat FR Judo într-un comunicat. Toţi componenţii au fost testaţi prin metoda RT-PCR, a precizat, de asemenea, FRJ. Lotul feminin e compus din Monica Ungureanu, Andreea Chiţu, Elena Stere, Cleonia Rîciu, Ştefania Dobre şi Serafima Moscalu. Lotul masculin îi cuprinde pe Alexandru Raicu, Adrian Şulcă, Marcel Cercea, Ionuţ Văsian, Alex Creţ, Luca Kunszabo. 

LUPTE: 12 la Izvorani 

Loturile olimpice, în total 12 sportivi, îşi vor relua activitatea săptămâna aceasta, tot la Complexul Sportiv Olimpic ''Sydney 2000'' de la Izvorani. Luptătorii vor începe acest cantonament cu respectarea tuturor normelor de siguranţă şi protocoalelor stabilite, a precizat FRL. Lotul de lupte greco-romane este compus din Alin Alexuc, Mihai Mihuţ, Răzvan Arnăut şi Lenard Berei, alături de antrenorul Arghira Anton. De la lupte libere vor intra în cantonament Andrei Dukov şi George Bucur, împreună cu antrenorul Andrei Franţ. Cel mai numeros este lotul feminin de lupte libere, compus din Alina Vuc, Kriszta Incze, Andreea Ana, Alexandra Anghel, Cătalina Axente, Adina Popescu, antrenor fiind Marian Berbec. România are o singură sportivă calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Alina Vuc.

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

Citește și alte știri din sporturi

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.