Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

DINAMO. EXCLUSIV Noi documente dinspre iberici în telenovela vânzării: cum s-a răzgândit Negoiță + contraoferta care a sistat tratativele!

Articol de Justin Gafiuc   —  joi, 21 mai 2020

Spaniolii care voiau să cumpere Dinamo oferă astăzi în exclusivitate pentru GSP.ro o nouă serie de documente de la negocierile cu Ionuț Negoiță pentru cumpărarea clubului.

Tot prin intermediarul afacerii, Toni Curea, spaniolii arată cum draftul de contract agreat cu Negoiță cuprindea la un moment dat garanții de 375.000 de euro către club dacă actualul patron va pierde procesul de bancrută frauduloasă izvorât din procedura de insolvență. Ulterior însă, Negoiță a dat înapoi, iar tema a rămas acum principalul nod în calea finalizării tratativelor.

Toni Curea: „Eventualul prejudiciu ar trebui plătit personal de domnul Negoiță, nu de club" 


Concret, Curea susține că, în primă instanță, Negoiță acceptase să-și asume eventualele pagube, care ar putea ajunge la circa un milion de euro, dar, ulterior, a dat înapoi! Se convenise inițial chiar la constituirea unei garanții de 375.000 de euro din partea lui Negoiță, după cum arată actele puse la dispoziție de iberici. 

„În litigiul privind fapta personală a domnului Negoiță, Dinamo are calitatea de persoană responsabilă civilmente, adică este responsabilă de plata eventualul prejudiciu stabilit ca urmare a unei eventuale condamnări a domnului Negoiță. Plecând de la ideea că fapta în sine nu are ca autor clubul, ci persoana fizică, am solicitat ca în cazul unui deznodământ nedorit de nimeni - condamnarea - clubul să fie asigurat de domnul Negoiță că nu va plăti prejudiciul, ci, dacă va exista, prejudiciul va fi plătit de domnul Negoiță personal", spune Curea într-un punct de vedere oficial remis GSP. 

Garanția inițială din contract: 375.000 euro blocați până la finalizarea procesului 

Detaliază: "În acest sens, am stabilit cu titlu de garanție suma de 375.000 euro, parte a debitelor pe care Dinamo le are față de societățile controlate de dl. Negoiță. Banii nu vor fi achitați către aceste societi decât în cazul în care nu există condamnare sau prejudiciu în litigiul privind bancruta. Restul debitului către aceste societăți urma să fie achitat, astfel cum s-a negociat, într-un termen foarte scurt de la tranzacție, din banii investiți de noii acționari". 


Face apoi și o trimitere la motivul pentru care Negoiță a dat brusc înapoi pe această temă: "Propunerea noastră, acceptată inițial, până la primirea ofertei din partea suporterilor, care probabil nu cuprindea aceleași condiții, arată că dacă prejudiciul stabilit va fi mai mare decât această garanție, dl. Negoiță să se angajeze că va suporta diferența dintre cei 375.000 euro garanție și suma stabilită drept prejudiciu în litigiul privind bancruta". 

Între timp însă, patronul lui Dinamo nu mai dorește să existe această prevedere în contractul de vânzare-cumpărare al clubului, după cum susține partea spaniolă. Ar fi, practic, ultimul detaliu relevant rămas în suspans, după ce ibericii au acceptat să suporte pe linie toate datoriile clubului, cifrate la circa 5,7 milioane euro, și au plusat până la 10 milioane de euro în materie de buget pentru sezonul viitor. 

„Discuțiile sunt momentan în stand-by. Avocatul nostru de la București încă așteaptă un răspuns ferm din partea lui Ionuț Negoiță, care trebuie să explice opiniei publice și fanilor adevărul despre tergiversarea tratativelor. Am acceptat toate condițiile, chiar am propus mai mult decât se discutase inițial, dar Negoiță tot se ascunde. Ce am mai putea face?”

- Toni Curea, asociat Fond "Alondra" 

„N-au modificat ei nicio ofertă, așa-zișii suporteri dezinformează" 

De asemenea, apare un alt episod al contrelor dintre fondul iberic "Alondra" și reprezentanții fanilor. Asta după ce, într-o postare pe pagina de facebook a PCH, suporterii au arătat că "prin intervenția noastră, oferta spaniolilor s-a schimbat radical. S-a trecut de la 3.000.000 euro în 60 de zile la 10.000.000 euro în 15-30 de zile. Pe hârtie. Ofertă despre care am aflat direct din presă". 

Curea le răspunde însă tăios celor pe care-i numește "așa-ziși suporteri din conducerea Asociației".

"1. Nu, nu au modificat nicio ofertă, încă o dată dezinformează. Astfel cum inclusiv reprezentanților Asociației le-am comunicat încă din luna martie, suma pe care ne-am propus a o investi imediat este de 10.000.000 euro. Nu înțelegem de ce nu își asumă public faptul că le-am comunicat acest lucru, mai ales că există dovada convorbirilor. A existat o propunere de a investi în 30 de zile suma de 3.000.000 euro și în 60 de zile restul pana la 10.000.000, termene care au fost reduse pe parcursul negocierilor, fără nicio legătură cu intervenția reprezentanților Asociației. 

2. Ar fi cinstit să își clarifice poziția și să își asume față de colegii lor din Asociație poziția lor în aceste negocieri. Astfel, ieri își asumau integral eșecul negocierilor, afirmând că au salvat clubul de la dezastru și că au făcut cercetări din care reieșea fără dubiu că investitorii nu au resurse financiare. Astăzi recunosc că, de fapt, nu știu dacă investitorii dețin resursele financiare. Să își asume deci că cercetările lor nu constituie decât o serie de minciuni și dovada intereselor personale ale așa-zișilor reprezentanți ai Asociației. 

3. În aceeași ordine de idei, ieri intervenția lor era hotărâtoare, salva clubul de la o mare țeapă, astăzi susțin că, de fapt, nu au intervenit sau influențat deloc și că sunt neutri. Or, intervenția lor și caracterul decisiv al acesteia în eșecul negocierilor a fost confirmat chiar de către actualii acționari, care au justificat refuzul de a vinde motivând opoziția suporterilor și dorința acestora de a achiziționa clubul. 

"O ofertă mai bună pentru reprezentanții fanilor și actualii acționari, nu pentru Dinamo!" 

4. Negocierile au încetat deoarece domnul Negoiță are o ofertă mai bună din partea reprezentanților fanilor și că aceștia au solicitat respingerea ofertei noastre și vânzarea către ei. Din câte cunoaștem, oferta reprezentanților a fost într-adevăr mai bună, dar nu mai bună pentru club, ci mai bună pentru ei personal și pentru actualii acționari, care au tot interesul să vândă fără sa își asume nicio datorie". 

„E important de știut că 10 milioane de euro ar fi doar o primă plată urgentă, pentru a acoperi toate datoriile și a pune clubul pe linia de plutire. Planul este să suplimentăm consistent bugetul, imediat, după preluare, spre a pune deja bazele unui amplu proiect de dezvoltare, inclusiv cu investiții majore la Săftica, unde am intenționa să creăm un centru sportiv de top și o Academie pe măsură"

- Toni Curea, asociat Fond "Alondra"

Citește și alte știri despre Dinamo:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.