Baschet

„The Last Dance” » Michael Jordan a fost uriaș, dar și-a atras și mai mulți dușmani. Unii din propriul vestiar, de la Bulls: „Dezamăgire” + „Un turnător, o mizerie”

Michael Jordan, stânga, și Scottie Pippen la Chicago Bulls

Articol de Eduard Apostol  —  Friday, 22 May 2020

Jordan. Michael Jordan. Foarte mulți specialiști îl consideră cel mai mare atlet al timpurilor moderne. O legendă contemporană. Un brand uriaș. Nu doar fiindcă obiectele vestimentare cu sigla „Air Jordan" se vând ca pâinea caldă. Cu un preț ceva mai mare decât alte produse si-așa mult supradimensionate.

Michael Jordan rămâne un titan al lumii noastre. Nu trebuie să fii un fan fanatic ca să-i recunoști măreția. Unii l-au numit „Regele", suprem, mai mare chiar decât Muhammad Ali, Elvis sau The Beatles. 

Michael Jordan 23 nu putea fi fără 33, 91, 7 sau 54 

Alții... Nu au păreri la fel de apreciative. Nu neapărat din punct de vedere sportiv, fiindcă nimeni nu-i poate lua imponderabilitatea pe parchetul sălilor NBA, un talent și o forță inimaginabilă, un vector de forță care a adus Chicago Bulls la nivelul de mit al anilor '90 în baschetul universal. 

Cât a fost Michael Jordan, Bulls a fost un Real Madrid al sportului! Dar pe lângă MJ și-al său 23 istoric au mai fost și alții. 

Ca să nu menționăm că au fost atleți, sportivi, de cel mai înalt nivel. Barcelona nu ar fi câștigat ploaia de trofee dacă lângă Messi nu mai erau și alți fotbaliști de clasă. Tot la fel Real Madrid. La fel, în NBA, Lakers, Cavaliers, Heat, Warriors sau cine mai vreți. Lângă Kobe au fost Shaq și alții la fel de mari. Tot la fel lângă LBJ, au fost Wade, Bosh și alți flăcăi buni. 

Cele 10 episoade difuzate de ESPN/Netflix despre perioada glorioasă a "taurilor" din anii 1990, „The Last Dance", au scos la lumină - și extrem de mediatizat - viața lui Jordan și a celorlalți. OK, Jordan atrage ca un magnet, oricine lângă el pare „atașat". 

Chiar dacă-mi permit o părere personală, probabil că și alții l-au văzut pe Pippen doar ca un „locotenent" al marelui MJ, cu toate că Scottie a fost mereu subapreciat: ar fi fost un zeu la oricare franciză din NBA din acei ani magnifici, iar poate dacă nu ar fi existat Jordan atunci, poate că s-ar fi vândut mai multe produse cu numărul 33 decât cu 23. 

Ideea e că Jordan a condus acea armată imperială, însă serialul și reacțiile nu arată că el a fost foarte iubit în cadrul grupului.

 A dat în Scottie Pippen, acesta a ripostat 

După ce-a urmărit episoadele care au fost mediatizat în cadrul rețelei, Scottie a avut o remarcă, dureroasă, acidă, ce ascunde multe idei: „Sunt dezamăgit și mai mult decât nervos". 

Pippen a fost una dintre piesele esențiale ale succesului lui Bulls - 6 trofee de campioană NBA în 8 ani - dar „el este foarte nervos vizavi de Michael și de cum a fost portretizat, numit fiind ca egoist, într-un fel sau altul, fiind supărat că a participat la acest serial, că s-a implicat". 

Declarația îi aparține lui David Kaplan, expusă la show-ul radio Kap and Co. Dinastia creată de Jordan, de Pippen, de Rodman, Grant, Kukoc, Kerr, de Phill Jackson, în loc să fie aureolată peste ani de glorie, a atras critici și a reaprins antipatii vechi. Michael a făcut o remarcă răutăcioasă. 

L-a numit „egoist" pe omul său numărul 1, care l-a sprijinit în cursa pentru inelele de campion. De ce?

  • Scottie Pippen a amânat să se opereze la gleznă până aproape de startul sezonului 1997 – 1998 și astfel a ratat două luni pe teren, decizia fiind luată se pare din cauza unei neînțelegeri contractuale cu managerul general Jerry Krause.
  •  Apoi, Michael Jordan l-a criticat pentru meciul 7 al finalei Conferinței de Est din anul 1990, partidă pierdută în fața celor de la Detroit Pistons, sau pentru decizia lui Pippen de a nu reintra pe teren în meciul trei contra lui New York Knicks, în 1994, în semifinala Conferinței de Est. 
Michael Jordan, Chicago Bulls

Horace Grant l-a „împachetat", Rodman în lumea lui 

Scottie nu e singurul supărat. „Este un turnător de ultima speță. Ranchiună și minciuni. De fapt, el este o mizerie", a tunat Horace Grant, care a petrecut 7 ani în „Orașul Vânturilor". 

„Poate că el a simțit că mă domină, dar s-a înșelat amarnic. Dacă se dădea la mine, eu îi răspundeam imediat. Poate că-i mergea cu alții, cu mine nu", a mai spus Grant. 

Și Dennis Rodman a avut ceva de zis, chiar dacă documentarul l-a readus în luminile rampei: „Mental, nu cred că foștii mei colegi erau capacitați psihic să reziste. Michael este un fel de «Eu, oricum, o s-o fac, așa că priviți-mă cum voi deveni faimos!». 

El nu și-a încercat-o cu mine deoarece veneam după ce-am fost campion cu Pistons și cu Spurs. Nu-mi păsa ce spune, eram eu deja faimos!".

Citește și alte articole din baschet:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.