Sporturi   •   Tenis   •   SERIAL

Roland Garros se joacă pe GSP.ro » Timp de două săptămâni, oferim istorii și întâmplări interesante de pe zgura pariziană

Simona Halep - campioană în 2018 la Paris Foto Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru, Luminița Paul   —  duminică, 24 mai 2020

Startul ediției 2020 a turneului de Mare Șlem din capitala Franței a fost amânat însă pentru septembrie, dacă va fi posibil și atunci, din cauza pandemiei de COVID-19. Poveștile și așteptările din jurul turneului rămân însă la fel de vii.

Dacă lumea nu ar fi fost răscolită complet în ultimele luni din cauza noului coronavirus, acum am fi vorbit despre programul zilei, cine joacă pe arena „Philippe Chatrier" și cine pe „Suzanne Lenglen", cum e vremea, soare ori ploaie, starea zgurii și cine are cel mai frumos echipament special creat pentru Roland Garros. În realitate însă, pe porțile complexului de la Porte d’Auteuil atârnă lacăte, Europa abia începe să respire mai liber în urma pandemiei încă active, iar turneul a fost mutat în septembrie-octombrie. 

Locul bun al românilor

Un turneu care de-a lungul anilor a oferit povești și emoții greu de uitat. Campioni unici, lacrimi și strigăte de bucurie. Tricolorul fluturând în partea superioară a Terenului Central. Istorie întreagă, rotundă, care merită o incursiune extinsă. Este ceea ce vă propunem pentru următoarele două săptămâni, zi de zi, cât ar fi durat turneul în datele sale inițiale. Vor fi momentele de vârf ale românilor, pentru că, dintre toate concursurile de Grand Slam, zgura pariziană le-a zâmbit cel mai seducător, dar nu numai. 


Îi vom omagia pe campioni. La simplu, au fost până acum trei, în ordine cronologică Ilie Năstase, Virginia Ruzici și Simona Halep, însă victoriile se numără și la dublu sau pe tablourile juniorilor. Am avut, de asemenea, finaliști. Sau sportivi care au marcat câte o ediție prin istoria personală, surprinzătoare sau cu accente emoționante. 

Ce spun campionii

Nu vor lipsi însă nici cei care au făcut istorie pe suprafața roșie din capitala Franței. Câștigătorii de anul trecut sunt Ashleigh Barty, aflată la primul ei trofeu de Mare Șlem, și Rafael Nadal, care a mușcat din urechea Cupei Muschetarilor pentru a 12-a oară. Australianca în vârstă de 24 ani dorește să-și apere titlul, se gândește la momentul în care tenisul se va putea întoarce la nivel global, profesionist pentru că „e ceea ce facem, pentru că ne place să jucăm". În același timp, „există alte lucruri mai importante în viață", a spus ea pentru Sydney Morning Herald.

Ashleigh Barty, o campioană în premieră la Paris FOTO Guliver/GettyImages

42,6 milioane de euroau fost premiile totale la ediția de anul trecut, câștigătorii de la simplu încasând fiecare câte un cec în valoare de 2,3 milioane

Rafa s-a arătat nostalgic într-o postare pe Twitter. "Azi ar fi trebuit să fim la Paris...", a scris el, alăturând câteva poze de la un eveniment benefic de acum 5 ani prin care a adunat fonduri pentru primul centru al fundației care îi poartă numele. „Când te gândești, 12 titluri în 15 ani. Nu crezi că ar fi posibil. Dacă ți-ar spune cineva așa ceva, i-ai răspunde că e nebun", spunea recent Henri Leconte, finalist și el în turneul parizian. „E uimitor pentru mine cum și-a schimbat jocul, cum a evoluat. E ca o echipă de Formula 1 care produce o mașină nouă în fiecare an", a adăugat francezul.

Rămâne de văzut dacă versiunea 2020 a spaniolului va putea fi etalată în această toamnă sau la anul. Până atunci, rămân poveștile deja scrise. 

4 jucătoaredin România au fost prezente pe tabloul principal de simplu la ediția de anul trecut a turneului de la Paris: Halep, Cîrstea, Begu și Buzărnescu, în total, incluzând și celelalte tablouri, au fost nouă "tricolori"

Români campioni la Roland Garros

Simplu

1973       Ilie Năstase

1978       Virginia Ruzici

2018       Simona Halep

Dublu

1970       Ilie Năstase, Ion Țiriac

1978       Virginia Ruzici, Mima Jausovec

Juniori

Simplu

1974       Mariana Simionescu

1992       Andrei Pavel

2008       Simona Halep

Dublu

1990       Ruxandra Dragomir, Irina Spîrlea

2009       Elena Bogdan, Noppawan Lertcheewakarn

2014       Ioana Ducu, Loredana Roșca

"Central" cu acoperiș

Tradițional al doilea turneu de Mare Șlem al anului, Roland Garros-ul, ar fi trebuit să inaugureze ieri noul "Philippe Chatrier". Cea mai mare arenă din complex, cu o capacitate de 15.525 de locuri, a primit un acoperiș. Competiția de la Paris este ultima de Mare Șlem care își acoperă arena centrală într-un proiect care a durat opt luni. Primele imagini cu acoperișul tras, o operațiune care durează 15 minute, au fost publicate vineri. 

„Va fi interesant pentru că atunci când terenul va fi acoperit condițiile de joc se vor schimba, așa cum am observat la celelalte competiții de Mare Șlem. În asemenea condiții cred că Nadal va pierde din avantajele pe care le avea pe acest teren, dar va trebui să așteptăm până în septembrie să vedem ce se întâmplă", a spus Andy Roddick, fost lider mondial. 

520.000 de spectatoriau fost în tribune anul trecut la Roland Garros în cele două săptămâni de întreceri, în creștere față de 2018, când totalul a fost de 480.500

Citește și alte știri din tenis

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.