Recomandarea principală din protocolul Ligii 1 pentru cazul în care o persoană va fi testată pozitiv e ca "presa să nu fie notificată și chiar și în relația cu FRF/LPF informarea să fie anonimizată"
Documentul se referă, chiar la finalul lui, și la varianta în care o persoană (jucător, antrenor, alt membru al staff-ului, conducere, personal auxiliar al bazei de pregătire) va fi depistată pozitiv la o testare COVID-19. Protocolul privește 3 categorii, iar medicilor și cluburilor li s-a transmis să nu dezvăluie identitatea celui care a fost depistat infectat.
1. Reguli pentru medicii echipei
- informează, dar nu dezvăluie numele persoanei în cauză, FRF/LPF
- dacă este necesară testarea unui jucător care prezintă simptome, atunci acest lucru se va face acasă sau folosind metoda "drive in", în mașină
- jucătorul în cauză va fi izolat imediat
- calmarea și informarea echipei privind starea lucrurilor (fără panică, abordarea strategică a echipei, controlul măsurilor de igienă etc).
2. Reguli pentru jucători
- în cazul simptomelor de îmbolnăvire se va anunța imediat medicul echipei pe cale telefonică
- se va institui imediat autoizolarea sub formă de carantină, pentru a se evita infectarea apropiaților și a colegilor de echipă
- în cazul unei îmbolnăviri se vor evita activitățile solicitante din punct de vedere fizic
- în cazul unei testări pozitive fără îmbolnăvire se va putea efectua un program de antrenament individual acasă, în urma consultării cu staff-ul medical al echipei.
3. Reguli pentru club
- presa nu va fi informată, pentru că în prim-plan se vor afla verificarea stadiului bolii și documentarea concisă asupra căilor de transmisie posibile
- se va verifica telefonic cu jucătorul că în cazul unei posibile carantine de 2 săptămâni (în lipsa simptomelor) sau de 3-4 zile de la dispariția simptomelor (în caz de boală) sunt asigurate aprovizionarea la domiciliu și izolarea
- trebuie să-și asigure un lot suficient de mare pentru a avea jucători la dispoziție care să dispute meciurile din finalul sezonului.
SITUAȚIE / Ce nu conține protocolul
Tot documentul întocmit de LPF explică în mod clar ce se va întâmpla în cazul în care o persoană de la un club este depistată pozitiv, nu însă și ce se va petrece dacă o echipă va avea mult mai multe astfel de îmbolnăviri. Într-o intervenție pe care a avut-o la Look, secretarul general al LPF, Justin Ștefan a susținut că "trebuie să fie definit un prag peste care, dacă o echipă trece ca număr de infectări, să fie nevoită la carantină totală".
În această situație însă, oficialul Ligii a spus că e exclusă suspendarea campionatului: "Respectiva echipă nu va fi programată, dar acest lucru nu va presupune sub nicio formă blocarea Ligii 1". Cum însă nu e suficient timp pentru ca unei echipe să i se amâne meciurile în intervalul a două săptămâni, varianta care prinde tot mai mult contur la LPF și care a fost deja anunțată în exclusivitate de GSP, e aceea ca gruparea respectivă să piardă la "masa verde" cu 3-0.
Chiar în acest protocol de reluare a meciurilor este specificat în mod clar: Cea mai importantă responsabilitate în realizarea cerințelor prezentului protocol este "Responsabilitatea Individuală"
ANTRENAMENTE / Se așteaptă derogarea oficială de la Guvern
Gazeta Sporturilor a anunțat ieri că în dezbaterile comisiei comune Ministerul Tineretului și Sportului - Ministerul Sănătății deja se acceptase ideea ca de luni, 1 iunie, echipele să nu mai fie obligate la un regim închis de antrenamente. În protocolul elaborat de LPF se scrie totuși că "Faza sesiunilor de antrenament se va face ca și până acum în regim de cantonament închis".
În schimb, forul prezidat de Gino Iorgulescu a anunțat că "urmează ca LPF să poarte discuții cu Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății pentru o eventuală derogare privind regimul de cantonament în faza sesiunilor de antrenament colectiv". Cu siguranță, la ora de start a competiției, 12 iunie, cantonamentul închis nu va mai exista: "La momentul reluării competiției, cantonamentul jucătorilor și persoanelor implicate în procesul de pregătire fizică a acestora nu mai este obligatoriu".
{{text}}