Fotbal   •   Liga 1   •   ARBITRI

EXCLUSIV Șomajul salvează arbitrajul! 2.000 de euro pentru Ovidiu Hațegan și compania de la Guvern

+7 Foto
503 arbitri sunt la nivelul primelor 3 eșaloane: 58 în Liga 1, 75 în Liga 2 și 370 în Liga 3

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  joi, 28 mai 2020

Mai mulți arbitri au aplicat pentru indemnizația de ajutor social, aferentă PFA-urilor pe care sunt plătiți, iar suma lunară de 725 de euro e chiar cât media baremului unei brigăzi de la un meci de Liga 1, dar de peste două ori mai mare decât cea de la Liga 2.

Fotbalul a fost oprit, iar fotbaliștii au avut de suferit. Financiar! Însă, în cazul lor, tot a existat o plasă de siguranță. Unii s-au ales doar cu o diminuare de contract de 20%, alții cu 50%, dar tot au avut un venit! 

Chiar și cei pe care clubul i-a notificat ca fiind în șomaj tehnic au beneficiat de acea indemnizație de ajutor social. Ce s-a întâmplat, în schimb, cu arbitrii? Mai ales în România, țară în care această meserie nu e reglementată, nu are parte de un sindicat care să o apere, iar „centralii" și asistenții, chiar și cei de la nivelul Ligii 1, nu au parte de un salariu, ci sunt plătiți doar dacă arbitrează partide.

Vor fi plătiţi până pe 31 mai


Iar de la jumătatea lunii martie, niciunul dintre ei n-a mai avut parte de delegări și, implicit, nici de sumele pe care le încasau din barem. Cum toți activează pe PFA-uri, persoană fizică autorizată, Guvernul le-a permis, după ce a revizuit forma inițială a Ordonanței privind posibilitatea accesării șomajului tehnic, să aplice și ei pentru această formă de ajutor.

În prima fază, de la Palatul Victoria se anunțase că cine are PFA, dar e și angajat cu contract de muncă la o anumită societate nu poate intra în șomaj tehnic, după care s-a revenit și s-a dat undă verde tuturor celor cu PFA a căror activitate a fost fie afectată, fie suspendată.

Și arbitrajul a fost oprit definitiv din cauza suspendării tuturor meciurilor de fotbal de la nivelul României. Muți dintre arbitri, chiar și de la nivelul Ligii 1, au aplicat, pe platforma deschisă de Guvern, încă de la început și cum prim-ministrul a anunțat că deși starea de urgență nu mai există, șomajul tehnic a fost extins, arbitrii vor putea beneficia chiar până la data de 31 mai. Vor fi, în total, două luni și jumătate în care această indemnizație de ajutor social se va apropia de 2.000 de euro! De unde provine această sumă, care nu e deloc de neglijat?

Peste 1.800 de euro în două luni și jumătate


„Pentru aceste categorii, PFA, drepturi de autor, contracte de activitate sportivă, s-a stabilit că statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indemnizaţie fixă brută egală cu 75% din salariul mediu brut pe economie", a fost explicația celor din Guvernul Orban.

Pe 2020 s-a stabilit că salariul mediu brut e de 5.429 lei. Astfel, 75% din această sumă este de 4.071 de lei, dar şi aceste indemnizaţii vor fi supuse impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale, conform Codului Fiscal.

Cum fiscalitatea pentru contractele de activitate sportivă e extrem de relaxată, rezultă că:

  • sportivii vor lua ca indemnizaţie socială suma de 3.519 de lei net, adică 725 de euro lunar
  • persoanele intrate în şomaj tehnic, cărora le-a fost suspendat contractul de muncă, vor primi doar 2.381 de lei net, în jur de 490 de euro lunar
  • astfel, arbitrii vor strânge pentru perioada 16 martie - 31 mai un total de aproape 1.815 euro.

763 de euroe media unui barem al unei brigăzi de Liga 1: un „central" și doi asistenți

293 de euroe media unui barem al unei brigăzi de Liga 2

725 de euroe indemnizația de ajutor social pe care un arbitru, indiferent că e "central" sau asistent, a încasat-o pentru fiecare lună în parte

Suma nu doar că nu e mică, dar mai ales pentru cei care activau la Liga a 2-a sau care erau asistenți la Liga 1 reprezintă aproape cât nivelul încasărilor pe care le-au avut în aceeași perioadă de anul trecut. Practic, un asistent care în 2019, în același interval de timp, a avut două jocuri de Liga 1 și două de Liga 2 a accesat 1.830 de euro!

Din barem se suportă toate cheltuielile

Un arbitru trebuie să-și suporte singur toate costurile de deplasare, cazare și masă atunci când merge să oficieze la un meci. Spre exemplu, un asistent de Liga 1, care are un barem de 645 de euro, poate cheltui cu toate aceste lucruri în jur de 150 de euro, astfel că la final, îi rămân numai 500 de euro. Foarte puțini dintre arbitri și asistenți pot atinge, într-o lună, o medie de 3 meciuri de Liga 1 la care să fie delegați de către Comisia Centrală a Arbitrilor.

Feșnic, 3.000 de euro în 5 luni!

Unul dintre arbitrii importanți din România, care e și pe lista FIFA, clujeanul Horațiu Feșnic a avut doar 3 meciuri în acest an. Pentru care s-a ales cu 3.000 de euro, din care însă a și cheltuit, mai ales că deplasările au fost lungi: Craiova, București, Târgoviște. 

În cele două luni și jumătate, în care Liga 1 a fost oprită din cauza pandemiei cu coronavirus, Feșnic n-a avut niciun venit din arbitraj, în vreme ce anul trecut, în același interval, 15 martie - 31 mai, a condus nu mai puțin de 5 confruntări de Liga 1 și una de Cupa României, deci încasări de 6.000 de euro.

Cât sunt baremurile la primele două ligi

Nivel„Central”Asistent
Liga 11.000645
Liga 2340270
  • *sumele sunt în euro

4.000 de cereri pentru șomaj tehnica primit Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, până la începutul lunii mai, din partea structurilor sportive pentru cei pe care îi avea remunerați pe contract de activitate sportivă

218 structuri sportive din Româniaau aplicat, până la începutul acestei luni, pentru indemnizația de 75% din salariul mediu brut, pentru cel puțin unul dintre sportivii săi

FOTO „Arcul de Triumf”, stadionul râvnit de Gigi Becali, e aproape de finalizare

VIDEO Helmut Duckadam a dezvăluit că după tăierea salariului mai primește doar 2.000 de lei

Citește mai multe știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.