International   •   Stranieri   •   ELVEȚIA

Un român a preluat-o pe Grasshopper Zurich! » Fostul fotbalist de la Dinamo admite: „O surpriză plăcută”

Articol de Iulian Cuibar   —  duminică, 31 mai 2020

Barajul de promovare în prima ligă elvețiană este ținta ex-dinamovistului  Zoltan Kadar (53 de ani), devenit „principal” la Grasshopper.

Trăiește de aproape un sfert de secol în Elveția, de mai multă vreme e în staff-ul lui Grasshopper Zürich. În urmă cu două săptămâni, a făcut pasul către postul de "principal" al celei mai titrate formații din Țara Cantoanelor.

Zoltan Kadar, promovat ca antrenor principal

 „A fost o surpriză plăcută. Am fost antrenorul secund si analistul video al echipei. Am ocupat această funcție din 2012, cu o întrerupere de doi ani, 2017-2019, când am fost pe același post la FC Zürich”, spune Zoltan Kadar, fost fundaș dreapta la Dinamo, U Cluj și FCM Brașov. 


A mai asigurat un interimat la "lăcuste" în 2015, pentru o scurtă perioadă. Acum l-a înlocuit pe austriacul Goran Djuricin, instalat în urmă cu numai 3 luni. Djuricin s-a despărțit de Grasshopper deși apucase să stea pe bancă în doar două meciuri, soldate cu o victorie și un eșec. 

Imposibil să mai prindă locul 1 

Misiunea lui Zoli nu este deloc ușoară. Grasshopper este cel mai titrat club din istora Elveţiei, cu 27 de titluri de campioană, 19 Cupe ale Elveţiei, o Cupă a Ligii şi o Supercupă. Momentan însă, echipa e "scufundată" în liga secundă, pe locul 3, la acelaşi număr de puncte cu ocupanta locului secund, Vaduz, însă la 15 în spatele liderului Lausanne-Sport. 

Campionatul se reia pe 19 iunie, iar din Challenge League mai sunt de jucat 13 etape: „Vrem să facem totul pentru a termina pe locul 2, fapt ce ne-ar da posibilitatea să jucăm barajul pentru promovare. Din păcate, suntem prea departe de lider”. Adversarul din eventualul baraj ar putea fi Lugano, Sion, Xamax sau Thun. 


„Dacă îți vezi de treabă, poți trăi liniștit”

"Facem deja antrenamente normale, dar trebuie să respectăm multe directive de la stat", povestește Zoli. Mai adaugă că pandemia din ultimele luni a trăit-o ciudat, deși s-a bucurat totuși de mai multă libertate: „Nu au fost așa multe restricții ca acasă”. 

Altfel, descrie Elveția ca "o țară minunată, cu un nivel de trai foarte ridicat, în care dacă îți vezi de treabă, poți trăi liniștit!". Pe de altă parte, fotbalul în care activează poate fi comparat cu cel din România, "poate cu o nuanță mai bun cel elvețian". 

„Banul bate tradiția!”

Kadar ajunge rar în țară, nu-i permite timpul, dar are câțiva colegi cu care ține legătura: "De la fiecare echipă la care am jucat, dar și din generația cu care am câștigat Campionatul Republican de juniori, în 1985, cu FCM Brașov". Dinamo, Brașovul si U Cluj, trupele pentru care a evoluat în Divizia A, sunt toate în situații delicate, iar explicația lui Zoli e simplă: „Trăim vremuri în care puterea financiară este mult mai importantă decât tradiția”. 

Bucuros pentru Sepsi 

În schimb, județul în care s-a născut, Covasna, dă acum una dintre echipele respectate în L1, Sepsi. "Mă bucur că oamenii de acolo au reușit să pună pe picioare un club serios, profesionist. Oamenii din regiune sunt mândri că echipa lor favorită joacă în prima divizie. Cu câțiva ani în urmă, meciuri împotriva unora ca Dinamo, Steaua, CFR Cluj sau Craiova erau de ordinul viselor. E frumos când visele devin realitate. Cu Leo Grozavu am fost coleg la Dinamo. Am rămas prieteni, așa că am un motiv în plus să le țin pumnii!".

 A fost comandant de unitate

Zoltan s-a născut pe 4 octombrie 1966, la Ozun, Covasna, iar fotbalul l-a început la Tractorul Braşov. A învățat la Școala 10 din orașul de la poalele Tâmpei, unde pentru notele bune a ajuns comandant de unitate. Un titlu specific elevilor silitori la acea vreme. De altfel, a fost apoi student la Facultatea de Informatică din Cluj, în perioada sezoanelor în care a evoluat pentru U. Braşovenilor le-a rămas la inimă pentru perioada petrecută în tricoul lui FCM, alături de Marin Barbu, Tibor Selymes sau Gyula Tikosi, la începutul anilor ’90. 

 Dinamo l-a luat cu 30.000 $ 

Cea mai bună perioadă a lui Kadar în fotbalul românesc a fost cea legată de Dinamo, preşedintele "câinilor" din anii de după Revoluţia din ’89, Vasile Ianul, plătind 30.000 de dolari Universității Cluj. După perioada în "haită", Kadar s-a retras din nou la Cluj şi a vrut să renunţe la fotbal, însă Gabor Gerstenmajer l-a convins să îl urmeze în Elveţia, în 1996. A mai jucat acolo pentru Schauffhausen şi Frauenfeld, la cea din urmă în calitate de antrenor-jucător. În 2005 s-a retras şi s-a apucat de antrenorat, la Winterthur. 

VIDEO / Klaus Iohannis dă undă verde sportului: „Competițiile se pot relua de la 1 iunie, dar fără spectatori!”

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.