Fotbal   •   Liga 1   •   ANALIZĂ

Cum a influențat lipsa spectatorilor rezultatele din alte campionate și la ce ne putem aștepta la reluarea Ligii 1

Articol de Dan Bâra   —  marţi, 02 iunie 2020

Lipsa spectatorilor de pe stadioane pare să influențeze în moduri diferite rezultatele din campionatele care s-au reluat. Bundesliga, spre exemplu, și-a ”inversat polii”, meciurile fiind câștigate acum, cu preponderență, de echipele care evoluează în deplasare.

Cu doar 8 victorii ale gazdelor în 36 de partide, Bundesliga, singurul campionat dintre cele puternice care s-a reluat, a devenit o competiție a oaspeților, care au câștigat jumătate dintre meciuri, 18. Însă situația nu este aceeași în toate competițiile care au revenit. 

Competițiile în care gazdele au rămas în control

Liga a doua germană, Zweite Bundesliga, are o medie decentă de spectatori, 20.000 la fiecare meci și, cu toate că acum se joacă cu tribunele goale, etapele continuă să se tranșeze, în cea mai mare parte, în favoarea gazdelor. Doar una dintre cele 4 etape de la reluare a adus mai multe victorii pentru oaspeți (2-3), în vreme ce celelalte trei au fost în favoarea gazdelor.  


Campionatul din Coreea de Sud și-a început de patru etape noua ediție, tot în fața tribunelor goale, dar acest lucru nu a influențat raportul dintre victoriile gazdelor și cele ale oaspeților. Cu o medie de spectatori de 8000 pe etapă la fiecare meci din sezonul trecut, rezultatele au fost tot în favoarea echipelor care au evoluat acasă, chiar și fără să aibă fanii alături. 

Un campionat mic, cel din Muntenegru, care aducea în tribune aproximativ 370 de spectatori la fiecare partidă, a fost și el reluat în weekendul trecut, iar etapa nu a adus nicio victorie a oaspeților. 

Competițiile în care oaspeții au preluat puterea

În Polonia s-a jucat o singură etapă până acum, iar aceasta a fost în mod categoric în favoarea oaspeților, care au obținut 5 victorii și au pierdut 2 întâlniri. Ekstraklasa aduce în tribune, în medie, aproximativ 9000 de oameni la fiecare meci. 


În Serbia, prima etapă de la reluarea campionatului a adus 2 victorii ale gazdelor și 3 ale oaspeților, media de spectatori fiind de aproximativ 2000 de oameni în mod obișnuit. 

În prima ligă germană, Bundesliga, din 36 de meciuri, în 4 etape, gazdele au câștigat doar de 8 ori. În mod normal, media de spectatori e de aproximativ 40.000 la fiecare meci. 

La ce ne putem aștepta la reluarea Ligii 1

În Liga 1, finalul de sezon se va juca tot în fața tribunelor goale, la fel ca în majoritatea celorlate țări, însă lipsa aportului fanilor s-ar putea să nu fie o mare problemă, deoarece multe dintre echipe erau obișnuite cu priveliștea dezolantă a scaunelor goale. 

Conform transfermarkt, Liga 1 din România are o medie de aproximativ 3500 de spectatori la fiecare partidă, medie ridicată de cei aproximativ 12-13.000 de suporteri de pe „Ion Oblemenco” și de fanii FCSB-ului, aproximativ 7000, și coborâtă de asistențele unor cluburi precum Voluntari, Clinceni sau Astra, ce aduc pe stadioane cam 1000 de oameni. 

Se va schimba raportul dintre victoriile gazdelor și cele ale oaspeților în Liga 1? Cel mai probabil, nu! În Cehia, care are o medie mai apropiată de România, cu aproximativ 5400 de oameni în tribune la fiecare meci, în cele două runde de la revenire, o etapă a revenit oaspeților, iar una a revenit gazdelor. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.