Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

EXCLUSIV El a vrut Dinamo! » Camera ascunsă: lecții de evaziune fiscală și corupție în fotbal, intermediate de Herminio Menendez: „E prietenul prințului Filip. Nimeni nu-l investighează”

Articol de Remus Răureanu, Costin Ștucan   —  joi, 04 iunie 2020

Gazeta publică astăzi în două episoade informații necunoscute până acum despre cei doi spanioli care în ultima lună s-au arătat interesați să preia clubul Dinamo, Herminio Menendez și Juan Jose Melero Marin 

  • Fostul medaliat olimpic, Herminio Menendez, a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce intermedia preluarea unui club spaniol. La discuții erau explicate mecanismele ilegale din care se pot face bani din fotbal 
  • Numele lui Menendez a apărut într-o investigație a Parlamentului brazilian despre o rețea de pașapoarte comunitare false pentru fotbaliștii transferați din Brazilia
  • culisele transferului lui Julio Baptista la CFR Cluj și care a fost negocierea inițială dintre club și Herminio Menendez

De ce ar investi un om de afaceri spaniol în Dinamo București, un club est-european cu tradiție locală, cu un bazin semnificativ de suporteri, dar cu un potențial de dezvoltare limitat de lipsa unui stadion modern, cu un lot slab, un bilanț încărcat de datorii și cu perspective îndoielnice de a ajunge la marea sursă de finanțare din fotbalul actual, banii din Champions League? 

 Printr-o coincidență interesată, Dinamo a atras în ultima lună nu unul, ci doi cetățeni spanioli, pe Herminio Menendez și pe Juan Jose Melero Marin. Între timp, tabăra lui Herminio Menendez - un fost canoist triplu medaliat la Jocurile Olimpice - a ieșit din cărți. 


Acum, Juan Jose Melero - cel poreclit de media din România “Mitică din Spania” datorită anilor petrecuți în conducerea Ligii spaniole - e așteptat să împrumute clubul cu 500.000 de euro până vineri. 

 Gazeta a încercat să discute cu amândoi, însă niciunul nu a răspuns apelurilor și mesajelor ziariștilor.  

Cine sunt cei doi? Pe cine reprezintă cu adevărat? Ce planuri au pentru Dinamo?

 Azi, Gazeta publică informații care au scăpat jurnaliștilor români și, implicit, publicului în această perioadă. Sunt date noi care oferă o dimensiune nouă asupra interesului pentru un club din România.  


Menendez, interfața unui agent controversat 

În 2003, Herminio Menendez, un simbol al sportului olimpic spaniol, avea 53 de ani și se ocupa de impresariat și consiliere, după ce fusese timp de trei ani (1994-1997) director general la Sporting Gijon. Fostul kaiacist colabora cu Figer Sport Spain, firma discretului Juan Figer Svirski, unul dintre cei mai importanți, dar și cei mai controversați impresari mondiali.  

Două exemple de afaceri încheiate de Herminio Menendez se află în baza de date Football Leaks, obținută de jurnaliștii de Der Spiegel și oferită spre consultare partenerilor din European Investigative Collaborations, printre care și un reporter al Gazetei. 

În 2000, Menendez semna în numele Figer Sport un contract în valoare de 220.000 de dolari cu Real Madrid pentru aducerea echipei braziliene FC Santos pentru un turneu amical pe Bernabeu.  Santos venea în Spania adusă de relațiile lui Figer (foto jos)- un fost campion uruguayan de șah devenit impresar și care în anii 80 conducea un Opel complet blindat - , iar Menendez semna actele. 

1997este anul în care Valencia l-a transferat pe Marcelinho Carioca de la Corinthians. Ulterior, Paco Roig, președintele clubului spaniol, a recunoscut că a mascat 15% din comisionul impresarilor lui Marcelinho printr-un transfer fictiv: Pablo Fortes, de la clubul uruguayan Central Espanol, deținut de Juan Figer. Fortes, care era de fapt tâmplar, a costat 1,15 milioane de dolari

 În 2002, Menendez apare ca semnatar într-un alt contract în valoare de 18.000 de dolari dintre Figer Sport Spain și Real Madrid, ca urmare a prelungii contractului tânărului atacant Javier Portillo. 

Scandalul pașapoartelor false 

O altă tranzacție, de data asta controversată, se află în arhivele Parlamentului brazilian.  În vara lui 2000, mijlocașul brazilian Edu - jucător impresariat de Figer - ateriza la Londra înainte de a semna actele transferului de la Corinthians la Arsenal. Pe Heathrow, ofițerii de la vamă au descoperit că pașaportul portughez prezentat de jucător era fals.  

Câteva săptămâni mai târziu, alți doi jucători impresariați de Figer, Warley și Alberto, erau arestați pentru scurt timp la Varșovia pentru că au prezentat pașapoarte comunitare false la intrarea în Polonia pentru un meci european al lui Udinese.  

Cele trei cazuri au declanșat o anchetă parlamentară în Brazilia, iar concluziile raportului au arătat  că persoanele care au obținut pașaportul fals pentru Edu erau Herminio Menendez și partenerul său sârb, Miroslav Nestorovic.  Cei doi administrau în sudul Spaniei baza de pregătire Marpafut, fostul nume al Marbella Football Centre, locul în care multe echipe de top din Europa, dar și cluburi din Liga 1, își fac acum pregătirea de iarnă. 

Edu, în duel cu Ganea, într-un meci Wolverhampton - Arsenal din Premier League. Sursă: GettyImages

În timpul investigației, Herminio Menendez a declarat prin avocați că s-a oferit să-l ajute pe Figer în cazul pașaportului lui Edu după o discuție avută la baza Marpafut cu un cetățean portughez, numit Caldeira, care a susținut că poate obține documentele necesare transferului în schimbul a 400 de dolari.  

Menendez și Nestorovic s-au disculpat, susținând că au acționat cu bună credință și că vor face o plângere în Portugalia împotriva lui Caldeira. Figer s-a declarat și el nevinovat.  Din cauza izbucnirii scandalului pașapoartelor false, transferul lui Edu a căzut în vara lui 2000 și s-a realizat de-abia jumătate de an mai târziu. 

 Menendez și lecțiile de spălare de bani 

 Peste doar doi ani, numele lui Herminio Menendez avea să apară într-un caz și mai serios. În 2003, reporterii Canal 9, o stație locală din Valencia, au realizat un documentar, filmat cu camera ascunsă, despre practicile ilegale din fotbalul spaniol. 

VEZI AICI FRAGMENTE DIN DOCUMENTARUL CANAL 9

Un ziarist s-a dat drept om de afaceri, interesat să investească la un club din Spania. Investitorul deghizat l-a contactat pe Herminio Menendez, iar acesta s-a oferit să intermedieze afacerea și i-a propus două variante: Granada și Sporting Gijon, ultimul club de fotbal la care lucrase fostul kaiacist.  

Însoțit de Menendez, ziaristul a avut întâlniri cu președintele lui Gijon, Juan Arango, cu directorul general Alfredo Garcia Amado și cu acționarul Jose “Pepin” Fernandez. Din aceste întâlniri filmate pe ascuns, jurnalistul a aflat de la interlocutorii săi că:  

  • investițiile în fotbalul spaniol nu sunt rentabile, decât dacă echipele sunt folosite ca vehicule de spălat bani negri
  •  jucătorii și comportamentul lor reprezintă cea mai mare problemă din fotbalul spaniol 
  • arbitrii pot fi cumpărați 
  • un club de fotbal poate deschide porți către cercuri politice de influență 
  • Gijon a aranjat mai multe meciuri în sezonul respectiv 

În plus, la o discuție la care a participat și Nestorovic - partenerul lui Menendez din povestea pașapoartelor false - , jurnalistul a aflat de la sârb că baza Marpafut poate fi folosită și pentru contracte fictive pentru cantonamente. Investitorul deghizat este asigurat, însă, de Nestorovic că nu va avea probleme cu autoritățile pentru că “Herminio este prieten cu prințul Filip (n.r. - actualul rege Filip al VI-a al Spaniei) și nimeni nu va investiga această afacere”.  

În urma difuzării documentarului, Herminio Menendez s-a apărat, spunând că e o manipulare menită să-i distrugă reputația.  Federația spaniolă a anunțat că deschide o investigație, dar cazul a fost băgat sub preș de președintele federației, Angel Maria Villar, prietenul la cataramă al lui Mircea Sandu care avea să fie arestat în 2017 pentru deturnare de fonduri.  

Au vrut să ia CFR. “Tunul” Baptista

Cariera de impresar a lui Herminio Menendez a intrat într-un con de umbră. În 2015, apărea ca președinte la ilustra echipă Cacereno, din liga a treia spaniolă.   

Acum o lună, însă, el a apărut ca reprezentantul unui fond de investiții necunoscut, interesat de Dinamo. Curios este faptul că acum doi ani, același Herminio Menendez venea la Cluj, însoțit de un impresar român, stabilit în Spania, Toni Curea, pentru a prelua CFR, dar în spatele lor nu era niciun alt investitor. 

950.000 de eurole datorează Dinamo societăților lui Ionuț Negoiță. Suma constituie aproape o treime din totalul datoriilor pe care le înregistrează clubul. Negoiță ar renunța la acțiuni gratis acum, cu condiția ca viitorul proprietar să își asume achitarea tuturor debitelor, inclusiv pe a acelora care nu apar în contabilitate deocamdată

Cei doi au încercat să-l convingă pe patronul Neluțu Varga să-i lase pe ei să asigure managementul sportiv, fără să intre în discuție vreo contribuție financiară a impresarului ori a prietenului spaniol.  

Maqueda, un fost fotbalist la Real Madrid, ar fi devenit antrenorul CFR, Herminio Menendez ar fi fost președinte, în timp ce Curea s-ar fi ocupat de transferuri.  

Figer (stânga) și Herminio Menendez (primul din dreapta), alături de Jose Maria Del Nido, președintele Sevillei

Planul a căzut, dar Curea și Menendez au reușit să-l plaseze la CFR pe Julio “Bestia” Baptista, fostul atacant de la Real Madrid, Arsenal și Roma. Brazilianul - impresariat în anii de glorie de Juan Figer, colaboratorul lui Menendez - avea 37 de ani și se lăsase de fotbal din 2016. Varga a fost fascinat de prezentarea făcută de Curea, astfel că jucătorul a semnat fără vizită medicală un contract lunar de 50.000 de euro. 

Ulterior, CFR a descoperit că suferea de bronșită, o afecțiune a căilor respiratorii, și de bursită, o boală a genunchiului. După doar 47 de minute jucate în 3 meciuri, “Bestia” a acceptat rezilierea contractului.  

Rămâneți pe GSP.ro. În scurt timp, puteți citi al doilea episod despre investitorii spanioli de la Dinamo În al doilea episod, Gazeta vă va prezenta date noi despre partenerul lui Herminio Menendez, Toni Curea, și despre Juan Jose Melero Marin. Legăturile lor cu un cerc comun de impresari.

CITEȘTE AICI DEZVĂLUIRILE GAZETEI DESPRE ALȚI INVESTITORI INTERESAȚI DE DINAMO

Aici au sediul miliardarii care vor să ia Dinamo! Secretul din firma indienilor: un român din Panama Papers, fost vicepreședinte în PMP și amic cu Elena Udrea

Cum să păcălești jucătorii naivi de pe bursă » Indianul propus de Mutu la Dinamo și afacerile sale cu un canadian din industria pariurilor bănuit de legături cu mafia italiană

De la “cine te plătește?” la “bem o cafea prietenească” și apoi la “te dăm în judecată” » Interviu tensionat despre planurile indianului care vrea să investească la Dinamo

El este cel care vrea să cumpere Dinamo: avocat-impresar, apărătorul oligarhilor și al capilor mafiei din Rusia

Dinamo în pericol? Avocatul-impresar care consultă investitorii misterioși, palmares nebulos: cluburi excluse sau retrogradate, falsuri și condamnări

„Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.