Despărțirea lui Edi Iordănescu (41 de ani) de Gaz Metan a deschis multiple căi de continuare a carierei pentru tehnicianul de 41 de ani. Și, în afara variantelor deja vehiculate, între care Astra și Panathinaikos, încă o pistă-surpriză se conturează pentru fiul Generalului: PAOK Salonic.
De câteva zile, Iordănescu jr. e pe lista scurtă a patronului Ivan Savvidis. Chiar dacă mai are contract până în vara lui 2022, portughezul Abel Ferreira ar urma să fie demis la finalul actualului sezon din pricina unor tensiuni cu miliardarul de origine rusă. Lusitanul e omul care i-a succedat lui Răzvan Lucescu pe banca lui PAOK.
Edi Iordănescu, propus la PAOK Salonic
Experiența miraculoasă avută cu Lucescu jr. (două Cupe, un titlu după 34 de ani și primul event din panoplia clubului) îl îndeamnă pe Savvidis să ia din nou în calcul un tehnician din România. Ar fi împlinirea peste ani a unui proiect secret cu un alt Iordănescu.
În vara-toamna lui 2003, pe când România se afla pe finalul campaniei pentru Euro 2004, cu Generalul pe bancă, Savvidis a fost la un pas să-l aducă pe Puiu Iordănescu la FC Rostov, club pe care-l conducea la momentul respectiv. Istoria neștiută o povestește azi impresarul Arcadie Zaporojanu, care a intermediat la vremea respectivă legătura Iordănescu sr. - Savvidis: „FC Rostov jucase în finala Cupei Rusiei în 2003, pierdută cu Spartak Moscova, iar Savvidis prinsese gustul înălțimilor. I-a plăcut Iordănescu, cu care, la începutul lui august 2003, am mers într-o vizită-fulger de 24 de ore la Rostov pentru a le face cunoștință".
Paranteză. Momentul coincidea cu un sfârșit pe muchie de cuțit pentru „tricolori" în drumul spre Euro 2004. La începutul lui septembrie 2003, România mai avea meciurile cu Luxemburg (a) și Danemarca (d), după care putea obține biletele pentru CE din Portugalia.
Finalmente, le va rata dramatic în prelungirile celebrei partide de la Copenhaga. Prin urmare, cu o lună înaintea acestei duble, Iordănescu făcea o expediție incognito în Rusia pentru a tatona un eventual contract viitor la FC Rostov.
„Venise cu 12-13 oameni"
Revine povestea lui Zaporojanu: „Savvidis l-a reîntâlnit apoi pe Iordănescu la Donețk, în finalul lui august 2003, când România a disputat un amical cu Ucraina. După câteva zile, înainte ca Puiu să intre sub presiunea ultimelor două partide din campania cu naționala, a venit cu un charter la București, însoțit de o echipă de 12-13 oameni, între care angajați din departamentul economic al lui FC Rostov. Intenția era să-l determine pe Iordănescu să semneze și să-l și ia în Rusia pentru a prelua pe loc echipa".
Selecționerul avea să reziste însă presiunilor lui Savvidis, refuzând o derulare-flash a evenimentelor, ceea ce ar fi însemnat să lase descoperită naționala fix în punctul de maximă tensiune al calificărilor pentru CE 2004. Zaporojanu explică: „Iordănescu i-a mulțumit pentru interes, i-a explicat că e imposibil să plece imediat la Rostov și a existat inclusiv o condiție legată de faptul că o calificare cu România l-ar fi obligat să meargă apoi la turneul final. Asta ar fi însemnat ca Savvidis să mai aștepte aproape un an pentru a-l aduce pe Iordănescu. Era o variantă greu de acceptat".
Miza pe sentimentalisme
Peste ani, Savvidis dă din nou târcoale familiei Iordănescu. Zaporojanu admite că el l-a propus recent pe Edi la PAOK, mizând pe calitatea profesională de azi a lui Iordănescu jr., dar și pe două laturi sentimentale pentru patronul de la Salonic: experiența ratată in extremis cu Anghel Iordănescu în 2003 și semnele de legendă lăsate la PAOK de un alt român, Răzvan Lucescu.
7 cluburiare Iordănescu jr. în CV din 2013 până în prezent, cu o singură experiență externă, 3 luni la ȚSKA Sofia (2016)
{{text}}