GSP special   •   Publicitate   •   ADVERTORIAL

Superliga turcă oferă cel mai echilibrat final de sezon din campionatele europene

E timpul ca și prima ligă din Turcia să revină, după aproape două luni de pauză. ”Super Lig” mai are de derulat opt etape, dar aceste runde vor fi cu adevărat incendiare.

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 10 iunie 2020

E timpul ca și prima ligă din Turcia să revină, după aproape două luni de pauză. ”Super Lig” mai are de derulat opt etape, dar aceste runde vor fi cu adevărat incendiare. Înaintea etapei a 27-a, lupta la titlu este una foarte intensă. Locul 1 este ocupat de Trabzonspor, cu 53 de puncte, în timp ce Sivasspor, aflată pe 4, are doar patru puncte mai puțin decât liderul. Turcia trimite o echipă direct în grupele Champions League, una în preliminariile Ligii, iar pozițiile 3 și 4 asigură accesul în calificările Europa League. Alege-ți favoriții și plasează pariul câștigător! [Deschide cont și pariază la Superbet!]

Iar ca suspansul să fie complet, pe 3 iunie s-a anunțat că liderul Trabzonspor nu va putea accesa cupele europene în următorii doi ani, deoarece a încălcat regulile UEFA de fair-play financiar! Șefii clubului au anunțat că vor depune apel – cert e că vor urma două luni foarte provocatoare în fotbalul turc!

Cade supremația granzilor din Istanbul?

Actualmente, vârful elitei se prezintă astfel: 1. Trabzonspor 53p., 2. Bașakșehir 53p., 3. Galatasaray 50p., 4. Sivasspor 49. Indiferent dacă va putea juca în UCL sau nu, clubul din nord-estul țării este aproape de a fi prima echipă din afara Istanbulului care ia campionatul, după exact zece ani. Ultima formație care a reușit această ispravă a fost Bursaspor, în sezonul 2009/10. Dacă nu, Bașakșehir ar fi cea care ar putea anula supremația trio-ului local Galatasaray – Fenerbahce – Beșiktaș: acestea sunt cluburile care au amanetat titlul în ultimul deceniu. Echipa preferată a președintelui Erdogan a fost vicecampioană în 2017 și 2019, încă este implicată în acest sezon de Europa League, astfel că Bașakșehir este una din trupele de urmărit în acest final de campionat. [Vezi aici toată oferta pentru etapa din Turcia!]


Nici în subsol nu stau lucrurile prea clar. Vor retrograda trei trupe, iar între locul 12 și ultima poziție, este o distanță de doar șase puncte!

Nici Cupa Turciei nu trebuie ignorată, mai ales în contextul calificărilor continentale. Pe 16 iunie, respectiv 18 iunie, vor avea loc semifinalele din competiția K.O.: Fenerbahce – Trabzonspor, respectiv Alanyaspor – Antalyaspor.

Surprinzătoarele vedete din Superlig

Cel mai bun marcator din elita turcă este norvegianul de 24 de ani Alexander Sorloth, împrumutat de la Crystal Palace. Scandinavul are 19 goluri la activ și a asigurat nu mai puțin de șapte ”assist”-uri în campionat! În plus, Sorloth a marcat patru goluri în Cupă și două în Europa League, el fiind principalul argument al actualului lider. Tot la Trabzonspor evoluează și mijlocașul central de 20 de ani Abdulskadir Omur, cotat deja la 12 milioane de euro. Omur a debutat în națională și la un moment dat a fost conectat cu o posibilă plecare la Liverpool. Trabzonspor este cea mai eficientă formație din elită, având 59 de goluri înscrise.


Bașakșehir își datorează o bună parte din traseu mijlocașului bosniac de 30 de ani Edin Visca, cel care a oferit nouă pase de gol în prezentul sezon. Galatasaray se bazează pe o apărare exactă, în care excelează stoperul gabonez  Mario Lemina, împrumutat de la Southampton. În fine, Fenerbahce, aflată abia pe 7, speră să prindă Europa și datorită atacantului Vedat Muriqi, ajuns la 13 goluri stagionale.

Românii țin fruntea sus 

Campionatul turc este unul în care românii au o prezență semnificativă. Marius Șumudică o ține Gaziantep pe locul 9, antrenorul care a luat campionatul cu Astra Giurgiu fiind extrem de apreciat în orașul din Anatolia. Gaziantep nu pare să aibă probleme în acest final de sezon. Șumudică este în funcție de exact un an, fiind singurul tehnician străin la ora actuală din Super Lig, alături de Robert Prosinecki. Să specificăm însă că antrenorul croat a venit la Kayserispor abia în decembrie 2019.

Alin Toșca este integralist ca prezențe la Gaziantep, celălalt român de acolo, Alexandru Maxim, împrumutat în ianuarie de la Mainz, având șapte prezențe și două goluri.

Florin Andone evoluează la Galatasaray, sub formă de împrumut de la Brighton, punctând de două ori în opt prezențe pentru clubul din Istanbul. La Kayserispor, Silviu Lung are 21 de prezențe stagionale între buturi, în vreme ce veteranul Cristian Săpunaru a jucat de șase ori în acest sezon.

De asemenea, Paul Papp are trei jocuri în acest campionat la Sivasspor.

Dar, cea mai influentă prezență pe teren o are Bogdan Stancu, cel care la Genclerbirligi are un bilanț stagional excelent: în 17 jocuri, a marcat de 12 ori și a dat trei pase decisive!

Primele jocuri, pe 12 iunie

Fenerbahce – Kayserispor (12 iunie, ora 21:00)

 Dacă vrea să prindă măcar Europa League prin intermediul campionatului, Fener nu are voie să nu bată în duelul cu ultima clasată, care are numai 22 de puncte la activ. Galben-albaștrii sunt pe 7, cu 40 de puncte și la prima vedere sunt favoriți cerți. Kayserispor are doar o victorie în deplasare, acolo unde a încasat nu mai puțin de 42 de goluri!

Fenerbahce are șase meciuri la rând fără victorie în campionat și oferă dueluri pe muchie de cuțit: ultimele ei opt dueluri oficiale au avut rezultate strânse. Altfel, ambele combatante oferă partide spectaculoase, ele având câte 17 meciuri cu ”Over 2,5 goluri” în 2019/20. [Instalează gratuit cea mai tare aplicație de pariuri sportive din România!]

Goztepe – Trabzonspor (12 iunie, ora 21:00)

Echipa din Izmir stă liniștită pe locul 8, cu 37 de puncte, în vreme ce liderul are o poziție instabilă, cu 53 de puncte, exact ca și ocupanta locului secund, Bașakșehir. Trabzonspor are cea mai bună situație externă din campionat, cu 23 de puncte scoase până acum. În plus, liderul nu a mai peirdut în campionat din 16 decembrie 2019, 1-2, acasă, cu Denizlispor.

Bașakșehir – Alanyaspor (13 iunie, ora 18:30)

Dacă bat gazdele, ele rămân cu șanse intacte în cursa pentru titlu, fiind acum pe locul 2, cu 53 de puncte. Alanyaspor nu este însă o trupă confortabilă, cu 43 de puncte pe poziția a 6-a, având perspectiva deloc imposibilă a accesului în eurocupe. Gazdele nu au pierdut în acest sezon decât un singur meci pe propria arenă, ultima lor înfrângere în liga internă fiind înregistrată pe 25 ianuarie, 0-2 la Fenerbache.

Ultimele trei ”directe” s-au terminat nedecis: au fost două remize albe la Alanya, respectiv un 1-1 în fief-ul gazdelor de sâmbătă.

Bașakșehir are argumente clare înaintea acestui meci: în ultimele șase etape, a adunat nu mai puțin de 16 puncte.

Beșiktaș - Antalyaspor (13 iunie, ora 21:00)

Alb-negrii sunt la nouă lungimi de prima poziție, pe 5, cu 44 de puncte, astfel că realist vorbind se gândesc mai degrabă cum să prindă cupele europene. Antalyaspor este pe 11, cu 30 de puncte, un eventual insucces ținând-o destul de aproape de zona fierbinte a tabelei.

Beșiktaș are un bilanț domestic bun, cu 27 de puncte scoase în 13 dispute, dar nici cei din Antalya nu stau mai rău. Oaspeții de sâmbătă au un singur eșec suferit în ultimele 12 partide.

Yeni Malatyaspor – Kasimpașa (13 iunie, ora 21:00)

 Va fi un veritabil derby de retrogradare: locul 15, cu 25 de puncte contra locului 13, cu 26 de puncte. Marea problemă pentru gazde e că au nu mai puțin de opt runde succesive fără victorie, în acest șir ele pierzând de șapte ori! În plus, cei din Malatya nu au mai învins acasă în Super Lig din 27 octombrie 2019, 4-0 cu Kayseri.

Kasimpașa stă ceva mai bine, venind după două victorii repurtate înaintea întreruperii, ambele acasă, 5-1 cu Kayserispor și 2-0 cu Goztepe.

Genclerbirligi – Konyaspor (14 iunie, ora 18:30)

Un alt duel esențial pentru zona fierbinte. Gazdele sunt pe 12, cu 28 de puncte, iar vizitatorii sunt cu două poziții mai jos, cu două puncte mai puțin. Genclerbirligi are trei etape la rând fără izbândă, dar cei din Konya stau mai bine cu scorurile de dinaintea întreruperii, atunci când au înșirat trei egaluri și o victorie.

Genclerbirligi a câștigat în ultimele două vizite ale grupării din Konya, cu 2-0 și 2-1. Konyaspor este echipa cu cele mai multe egaluri în această ediție, 11.

Gaziantep – Ankarugucu (14 iunie, ora 21:00)

Formația lui Șumudică are patru etape la rând fără triumf și este pe poziția a 9-a, cu 32 de puncte. Formația din capitală este într-o situație disperată: Ankaragucu este pe penultimul loc, cu 23 de puncte. Oaspeții au un traseu liniar: în ultimele șase runde, au consemnat trei victorii, respectiv trei eșecuri. În tur, Gaziantep s-a impus cu 2-1.

Rizespor – Galatarasay (14 iunie, ora 21:00)

 Meci esențial pentru ambele echipe.  Amfitrionii sunt chiar sub linia salvatoare, pe 16, cu 25 de puncte, în timp ce campioana en-titre stă pe 3, cu 50 de puncte. Pentru ambele trupe, este evident că marja de eroare pentru următoarele etape va scădea masiv în cazul unui nou pas greșit.

Rizespor mizează pe traseul domestic bun, 17 din cele 25 de puncte fiind scoase acasă. Galata a irosit multe puncte afară, acolo unde a bifat trei înfrângeri și patru ”draw”-uri în 2019/20. În plus, Rizespor nu are nicio victorie contra oaspeților de de duminică în ultimele zece ”directe”.

Galatasaray are cea mai bună defensivă din Super Lig, cu numai 20 de goluri încasate până acum.

Sivasspor – Denizlispor (15 iunie, ora 21:00)

 Gruparea din Sivas visează să egaleze performanța din 2009, atunci când a terminat pe locul 2. Șansele nu sunt de neglijat: gazdele de luni sunt pe 4, cu 49 de puncte, și sunt unica echipă care în acest an nu a pierdut vreun meci pe teren propriu. Dar, Denizlispor stă bine în deplasare, acolo unde a bifat patru victorii și cinci egaluri. Apropo de oaspeți, este interesant că șase din ultimele lor șapte dispute s-au terminat cu ”0-2 goluri” în total.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.