Liga 1

FCSB a ajuns la TAS! Cine e fostul fotbalist cu care se judecă

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Costin Ștucan  —  vineri, 12 iunie 2020

Lukasz Gikiewicz, un atacant achiziționat în urma unei vizite a lui Becali la un schit, s-a transformat într-o datorie pe care FCSB o tot rostogolește. Polonezul și avocatul lui au insistat că roș-albaștrii nu meritau licența europeană, pe care au primit-o, până la urmă.

Lukasz Gikiewicz este, pentru FCSB, mai degrabă numele unui litigiu, nu al unui fotbalist. Polonezul a jucat foarte puțin în România, a apărut doar în trei partide din Liga 1 și doar pe una a jucat-o întreagă. Cu el pe teren, echipa a pierdut mereu: 1-2 cu Astra, 1-3 cu FC Voluntari, 1-2 cu Poli Iași. E simplu de constatat că randamentul atacantului în vârstă de 32 de ani e unul dezamăgitor, mai complicată e despărțirea de el. 

Gikiewicz merge la TAS 

Clubul l-a dat afară și jucătorul a deschis un proces, în care FIFA i-a dat dreptate. FCSB i-a achitat în aprilie salariul pentru luna august din 2019, federația internațională a constatat că Becali mai are să-i achite 80.000 de euro, suma înregistrată în contract pentru restul colaborării. Gikiewicz și reprezentanții lui sperau că evaluarea pentru licența europeană constituia un prilej să primească banii, dar nu s-a întâmplat așa. 

FCSB a căpătat dreptul de participare în cupele europene fără să achite datoria către polonez, întrucât procesul nu-și consumase și ultima instanță posibilă. De aceea n-a fost luată în calcul datoria în procesul de licențiere. 

Vicecampioana mai are posibilitatea să continue litigiul la TAS și a achitat deja taxa de judecare în Elveția. Dacă nu ar fi făcut-o, ar fi trebuit să îi plătească lui Gikiewicz cei 80.000 de euro pe parcursul acestei luni. 

Becali l-a șicanat degeaba 

„UEFA a stabilit că următoarea dată de control financiar va fi 30 iunie, deci FCSB ori îi achită jucătorului banii până la data aceasta, ori achită taxa de judecată la Tribunalul de la Lausanne", explică Georgi Gradev, avocatul atacantului polonez. 

Cluburile participante în cupele europene sunt verificate și la date intermediare, nu doar în momentele în care solicită licențe pentru Champions și pentru Europa League. 

Gikiewicz semnase în august un contract valabil pentru un an, însă Becali a fost dezamăgit și l-a dat afară. Ca să-l convingă să renunțe la drepturile din contract, clubul l-a șicanat cum a putut: i-a luat mașina, l-a dat afară din camera pe care o ocupa în baza de pregătire din Berceni. Polonezul nu a renunțat însă la bani nici sub "tortură" și nu renunță nici acum. 

38 de goluria marcat Gikiewicz în nouă sezoane pe care le-a petrecut în Europa. A plecat din Polonia, de la Slask, și a mai bifat Cipru, la Omonia și la AEL, Bulgaria, la Levski, și Kazahstan, la Tobol. Au urmat Thailanda, Iordania, Arabia Saudită

195 de minutea jucat pentru FCSB polonezul față de care Becali are acum o datorie de 80.000 de euro. În medie, Gigi trebuie să-i achite lui Gikiewicz 400 de euro pentru fiecare minut pe care acesta l-a petrecut pe teren

Recrutat la Schitul Darvari 

Becali l-a luat pe Gikiewicz la recomandarea lui Florin Motroc. Fostul fundaș al Rapidului din anii '90 îl antrenase pe polonez la Al-Faisaly, în Iordania, și i l-a recomandat lui Gigi după ce ei doi făcuseră cunoștință în timpul unei vizite la Schitul Darvari. 

Atacantul evoluase la Fajer, în liga a doua din Arabia Saudită, înainte să semneze cu FCSB. Becali a fost atât de impresionat de religiozitatea lui Motroc, încât i-a oferit și postul de antrenor al FCSB. "Sunt rapidist, toată familia mea e legată de Rapid, mi-ar fi greu să trădez", i-a răspuns antrenorul. După refuz, Gigi l-a angajat pe Vintilă, recrutat tot datorită apropierii sale de biserică. 

Plătește fiindcă n-a mai avut răbdare 

Când a semnat cu FCSB, Gikiewicz a fost de acord, ca și Tsoumou, un alt atacant, să semneze și rezilierea de la 1 ianuarie 2020. A fost o metodă prin care Becali căuta să-i testeze pe jucători și să poată să scape de ei dacă nu era mulțumit. 

Regulamentul interzice semnarea unor contracte mai scurte de 12 luni în mercato din vară, doar iarna pot exista angajamente pe șase luni. Strategia FCSB constituia un truc pentru a-i putea da afară pe Gikiewicz și pe Tosumou mai devreme dacă evoluțiile lor nu-l satisfăceau pe patron. Cu Tsoumou chiar așa a procedat Gigi, a renunțat la el la începutul acestui an. N-a mai avut răbdare și cu Gikiewicz, de aceea polonezul a câștigat în procesul de la FIFA banii pentru toată durata contractului, până la 30 iunie 2020.

VIDEO / Derby la reluarea Ligii 1! Totul despre CFR Cluj - FCSB

Citește și alte știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.