În urmă cu 6-7 ani, FCSB producea milioane de euro fiindcă evolua pe Arena Națională, acum va avea o gaură în buget din cauza meciurilor pe care le va disputa fără public pe cel mai mare stadion.
Pentru FCSB, punctul din protocolul impus de FRF prin care se interzice accesul spectatorilor la meciurile de Liga 1 provoacă daune considerabile în buget. Vicecampioana va fi nevoită să susțină toate meciurile din acest final de sezon pe Arena Națională, unde va achita o chirie imensă față de ceea ce suportă alte echipe din Liga 1.
Chiar dacă nu va avea fani în tribune, chiria pentru un meci de Liga 1, dar și celelalte cheltuieli aferente, inclusiv asigurarea firmei de pază la porți, Jandarmerie, Poliție, serviciul de ambulanță, dar și cel de curățenie, poate depăși 30.000 de euro. Iar încasările vor fi zero!
O partidă normală de campionat, înainte de pandemie, susținută pe cel mai mare stadion din România, o obliga pe FCSB la costuri chiar și mai mari, în jur de 40.000 de euro, însă acest efort financiar putea să fie acoperit în cazul în care veneau la stadion măcar 5.000 de spectatori.
Cum media din acest sezon e în jur de 7.000, FCSB a reușit nu doar să-și acopere cheltuielile de organizare, în care e inclus și baremul arbitrilor și observatorilor, dar a și bifat un profit mic. În schimb, acum va trebui să ia în calcul pierderi masive. În jur de 150.000 de euro pentru acest final de sezon, atât cât e nivelul bugetului de salarii al clubului pe o lună întreagă.
Încasările din bilete s-au prăbușit
Pe parcursul anului trecut, în care echipa n-a reușit să ajungă în grupele Champions League, FCSB a raportat încasări extrem de mici de pe urma fanilor. Doar 580.000 de euro, ceea ce reprezintă aproape 30% din cât încasa clubul în 2017, an în care a bifat, cu Dică antrenor, calificarea în grupele Europa League, unde echipa a avut o evoluție bună și s-a și calificat în primăvară.
- 2017: 1.500.000 de euro
- 2018: 1.350.000 de euro
- 2019: 580.000 de euro
FOTO. Imagini spectaculoase de la CFR Cluj - FCSB
Și Craiova pierde bani
Un alt club care va fi lovit din plin de lipsa spectatorilor e Universitatea Craiova. Clubul patronat de Mihai Rotaru nu achită o chirie la fel de mare ca FCSB, însă a avut încasări mult mai mari din vânzarea biletelor. Craiova suporta în jur de 20.000 de euro pentru un meci de Liga 1, dintre care jumătate reprezintă exclusiv chiria, iar restul sunt cheltuielile auxiliare.
Mihai Rotaru, cel care conduce clubul din Bănie, a dezvăluit la startul pandemiei că era nevoie de o asistență de 7.000 de spectatori pentru acoperirea tuturor cheltuielilor cu un joc în Liga 1.
1.100.000 de euroau fost veniturile Universității Craiova exclusiv din vânzarea biletelor la meciuri în anul 2019
FCSB, peste Dinamo și CFR la un loc!
Chiar dacă nu este lider în clasamentul mediei spectatorilor în actualul sezon, FCSB stă mult mai bine față de două dintre rivale. A adus la stadion de două ori mai mulți fani decât campioana en-titre CFR Cluj, aceeași diferență fiind și față de adversara tradițională, Dinamo.
Ierarhia spectatorilor
- 1. U Craiova: 11.600
- 2. FCSB: 7.200
- 3. CFR: 3.500
- 4. Chindia: 3.200
- 5. Viitorul: 3.100
- 6. Dinamo: 3.000
Stadionul, gazdă pentru testare Covid-19
Săptămâna trecută, Arena Națională a fost locația pe care Primăria Capitalei a ales-o pentru programul pe care Gabriela Firea îl anunța cu mare fast: testarea masivă a populației din București pentru a se afla gradul de imunizare la infecția cu coronavirus.
Prima zi în care s-au realizat astfel de teste a fost miercurea trecută, dar în aceeași zi, proiectul Primăriei a fost blocat de Ministerul Sănătății, care a anunțat că nu există autorizație de laborator pentru a pune în practică o astfel de acțiune. Stadionul e acum disponibil pentru disputarea de meciuri, după ce a fost dezinfectat în urma acelei zile în care s-au realizat teste.
{{text}}