Nationala

30 de ani de la România - Argentina » Mărturiile „tricolorului” care l-a anihilat pe Maradona la Mondialul din 1990: „Mi-a stat inima, mi-a aruncat tricoul pe jos de nervi”

Azi se împlinesc 30 de ani de la remiza România - Argentina 1-1 (CM 1990)

Articol de Justin Gafiuc  —  joi, 18 iunie 2020

Azi se împlinesc 30 de ani de la remiza cu Argentina de la CM 1990, 1-1, singurul meci oficial în care România l-a avut adversar pe Diego Maradona. Iosif Rotariu (57 de ani) l-a „păzit” perfect pe argentinian, împotriva căruia a făcut probabil cel mai mare meci din carieră.

La CM 1990, Iosif Rotariu a fost omul care, în urmă cu 30 de ani, l-a avut în grijă și l-a anihilat pe Maradona chiar pe stadionul unde a scris istorie în Italia, la Napoli. Azi, timișoreanul rememorează orele teribile trăite cu ocazia meciului împotriva unui geniu al fotbalului mondial: „Mi-aduc aminte că se terminase antrenamentul oficial desfășurat cu o zi înaintea jocului și am mai rămas cu Lung să execut niște lovituri libere. A rămas și nea Imi cu noi pe teren. Obișnuia să se mai consulte cu Silvică, pentru că era căpitan și îl interesa să asculte și părerea lui. L-a întrebat: «Ce facem mâine cu Maradona?». «Îl marchează «fratele» meu, Roti!». Nea Imi s-a întors către mine: «Poți să faci asta?». «Sigur!». Am dat un răspuns pe moment, din instinct". 

Iosif Rotariu

„Mi-a stat inima la ocazia lui Caniggia"

Și continuă cu detalii de la partidă: „Înainte de întâlnire, m-am dus pe culoar să-l văd mai de aproape pe Maradona. Era ceva mai scund decât mine, dar cu o masă musculară impresionantă. A început să jongleze cu mingea, să facă duble pe cap, s-o mângâie cu călcâiul. Sincer, am intrat în panică! Iar dinspre public se auzea din ce în ce mai tare vuietul: «Diego, Diego, Diego!». Mi-au trebuit vreo 15 minute să intru în ritm. Dar prin minutul trei mi-a stat inima. 

A preluat o minge, i-a servit o pasă excelentă lui Caniggia, care însă a ratat. Eram speriat și pentru felul în care începuse partida. Dar m-am adunat repede, am încercat să văd cum pot să stau cât mai aproape de el, să anticipez și să nu-i dau voie să se desfășoare. Am început să ies la intercepții. Nu venea după mine. Mă mai demarcam pe faza ofensivă, după care mă duceam în zona lui".

„Mi-a aruncat tricoul în iarbă"

Roti admite că „am jucat contra lui la limita regulamentului, iar la final i-am cerut să facem schimb de tricouri. Era foarte nervos. Mi-a luat tricoul și l-a aruncat în iarbă. Cred că aș fi reușit să-l obțin dacă aveam un pic de răbdare, să se calmeze. Pînă la urmă, a făcut schimb cu Hagi la cabine și e mai normal așa. A fost un gest între doi mari jucători ai lumii, care vor rămâne etern în istoria fotbalului mondial".

„Dacă l-aș reîntâlni azi pe Maradona, nu și-ar aduce aminte de mine, cu siguranță. Dar i-aș povești un pic despre meci și ar realiza cine sunt. În primul rând, mi-aș cere scuze pentru faulturile comise asupra lui, dar am fost obligat să apelez și la această metodă pentru a-l bloca"

VIDEO. Rezumat România – Argentina 1-1 (0-0)

  • Au marcat: Balint (68) / Monzon (63)
  • Stadion: „San Paolo", Napoli
  • Spectatori: 52.733
  • Data: 18.06.1990

România: Lung – Rednic, Andone, Gh. Popescu, Klein – Sabău (82 Mateuț), Rotariu, Lupescu, Hagi – Lăcătuș, Balint (72 Lupu)
Antrenor: Emeric Ienei

Argentina: Goycoechea – Serrizuela, Monzon, Simon, Olarticoechea – Burruchaga (60 Dezotti), Basualdo, Batista, Maradona – Caniggia, Troglio (53 Giusti)
Antrenor: Carlos Bilardo

  • Cartonașe galbene: Lăcătuș (4), Hagi (8), Lupescu (32) / Serrizuela (72), Batista (86)
  • Arbitru: Carlos Silva Valente (Portugalia)

Citește mai multe știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.