Liga 1

EXCLUSIV VIDEO Cerința ocultă a „creierului” Stelei care a dominat Europa: „L-a întrebat pe Ceaușescu dacă are bani negri” + dezvăluiri despre culisele războiului Steaua - Dinamo

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Friday, 19 June 2020

Ion Alecsandrescu, zis „Sfinxul”, este conducătorul care a stat în spatele performanțelor Stelei din anii ‘ 80 și ’90. Pentru asta, fanii l-au declarat „Omul Secolului XX”. În direct la GSP Live, fostul acționar dinamovist Vladimir Cohn (76 de ani) a făcut, însă, o dezvăluire despre metodele oculte folosite de Alecsandrescu.

Campion de 5 ori cu CCA ca jucător, golgeter al Diviziei A în 1956, apoi secretar general al FRF după retragere, Ion Alecsandrescu a revenit la Steaua în 1982, când avea 54 de ani. Cu el în conducere, echipa Armatei a câștigat 11 titluri de campion în Divizia A, Cupa Campionilor Europeni și a mai jucat o finală de CCE în 1989. 

Deși metodele „Sfinxului” au fost lăudate de jucătorii și antrenorii Stelei din perioada în care a fost conducător, un fost acționar de la Dinamo, Vladimir Cohn, a dezvăluit în direct un fragment dintr-un raport întocmit de Securitate: 

„Și Dinamo, și Steaua sunt de felicitat pentru ceea ce au făcut atunci. Au creat două echipe puternice, cu antrenori foarte buni, cu jucători excepționali, dar campionatul intern era o dispută între Dinamo și Steaua. Mai era o echipă a Miliției, mai era o echipă a unui șef de pe la Pașapoarte, prostii din astea.  

Dar Steaua și Dinamo manipulau campionatul sută la sută! Ar fi o prostie să spui că aceste echipe nu manipulau campionatul. E la mintea cocoșului. Rezultatul acestei manipulări e, însă, indiscutabil. Cei de la Steaua spun: «Noi n-am aranjat un meci niciodată!». Ion Alecsandrescu, Dumnezeu să-l ierte, a fost un mare contribuitor la succesele fotbalului românesc. Dar i-a pus o întrebare lui Ilie Ceaușescu (n.r. - general de Armată, fratele lui Nicolae Ceaușescu) prin 1984: «Tovarășe general, aveți bani negri? Așa putem juca fotbalul foarte bine». Asta a fost întrebarea-cheie” .

VLADIMIR COHN VORBEȘTE DESPRE CULISELE RĂZBOIULUI STEAUA-DINAMO

„Pot să spun despre Dumitru Dragomir doar că Ion Alecsandrescu a vrut să-l aducă la Steaua la un moment dat și eu i-am zis că Dragomir e băiat de treabă, dar că e mai bine să stea la treaba lui” 
- Valentin Ceaușescu, în 2006

- Domnule Cohn, de unde știți lucrul ăsta? E credibil?
- Discuția era într-un raport făcut de fostul șef al Contrainformațiilor de la Dinamo, colonelul Ilie, pentru un ministru. A zis: „Uitați ce se întâmplă la Steaua!”. Echipele se spionau la greu. Banii negri erau destinați pentru primele jucătorilor.  

- Adverși? 
- Nu. Probabil că se mai împărțeau și pe la adversari, dar în principal se premiau jucătorii clubului.

1986. Ion Alecsandrescu, între Anghel Iordănescu și Emeric Ienei

-  De ce aveau nevoie de bani negri? 
- Aveau nevoie de ei. Cine zice că nu e adevărat că nu se aranjau meciuri, că nu se dădeau telefoane care să trimită un jucător de la un club la altul, spune povești de adormit copiii. Exista o circulație a banilor negri foarte puternică.  

Vladimir Cohn a vorbit și despre declarațiile recente ale lui Mircea Lucescu, fostul antrenor al lui Dinamo care a susținut că echipa sa era victima influenței lui Valentin Ceaușescu, protectorul Stelei:

„E o temă acum dacă Valentin știa de blaturile care se făceau. Mă îndoiesc că el nu știa. La finala de la Sevilla, am fost și eu întâmplător acolo, Vardinogiannis(n.r. - Iorgos Vardinogiannis, finanțatorul lui Panathinaikos) era cel care organiza la greu întreaga situație. Vardinogiannis a avut o mare contribuție la succesele Stelei. Avea o relație intensă cu Iordănescu, așa l-a cunoscut și pe Valentin, iar Valentin i-a deschis niște uși pe care n-ar fi putut să le deschidă singur. Dar Vardinogiannis a avut o mare, mare contribuție la succesul Stelei. În special financiară”. 

De-a lungul anilor, au existat mai multe mărturii legate de influența lui Vardinogiannis asupra arbitrului finalei de la Sevilla, Michel Vautrot, pentru a asigura un tratament corect Stelei în meciul cu Barcelona.  

Cornel Dinu, "bravură de clasa a șaptea"

Cohn a făcut și o comparație între parcursul Stelei în drumul spre Cupa Campionilor și cel al lui Dinamo, din sezonul 1983-1984: 

„Steaua e singura din România care a avut această performanță europeană, e de felicitat. Dar, uite, Dinamo, cu Nicolae Nicușor și cu Cornel Dinu, a avut adversari grei de tot până la semifinale. Parcursul cuplului Nicușor-Dinu a fost senzațional”

 - Dar ați citit dezvălurile lui Dinu legate de banii negri pentru arbitri. Coruperea arbitrului olandez de la meciul cu Hamburg… 
- Mi-e drag Cornel Dinu. Am citit și eu ce a declarat. Mi se pare puțin o bravură de clasa a șaptea. Mă îndoiesc mult că ar fi dat acei bani unui arbitru. Greu să cred, dar e adevărat și că la vremea aia era o haiducie în fotbal. Dinu a declarat asta într-un moment de sinceritate care nu știu dacă a fost dimineața sau seara.

Adversarele lui Dinamo în Cupa Campionilor, 1983-1984

Kuusysi Lahti1-0, 3-0
Hamburger SV3-0, 2-3
Dinamo Minsk1-1, 1-0
Liverpool0-1, 1-2

Adversarele Stelei în Cupa Campionilor, 1985-1986

Vejle BK1-1, 4-1
Honved0-1, 4-1
Kuusysi Lahti0-0, 1-0
Anderlecht0-1, 3-0
Barcelona 0-0, 2-0 d. penaltyuri

„Adevărul e bun oricând e spus. Nu mai produce efecte, dar arată situația care exista în realitate. Situația care s-a perpetuat, poate se mai perpetuează. Nu cred că mai sunt atât de mulți bani negri în fotbalul din România și în cel din afară. Dar mai sunt”
- Vladimir Cohn, fost acționar la Dinamo

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.