DINAMO. Constantin Anghelache, fost președinte al „câinilor” în două perioade diferite din istoria echipei, a disecat la GSP Live cele mai încâlcite subiecte de la clubul condus de Ionuț Negoiță.
Ajuns la 74 de ani, omul adus în fotbal de Mircea Lucescu - în fața căruia își arată recunoștința solemnă în aproape fiecare apariție televizată - continuă să fie la fel de conectat la culisele puterii de la Dinamo, fiind pus la punct cu tot ce mișcă în „Ștefan cel Mare”.
Plecat dintr-o funcție oficială în 2015, Anghelache nu s-a decuplat de la formația pe care a văzut-o în toate ipostazele posibile. E la curent cu neajunsurile din „Ștefan cel Mare” și, cu aura unui om pe care prezentul nu mai are cum să-l surprindă, înaintează judecăți pentru fiecare eveniment în parte. „Unele informații «transpiră», pe altele le citesc din presă”, spune el.
Pe durata celor aproximativ 70 de minute petrecute în studioul Gazetei Sporturilor, Anghelache a parcurs toate temele delicate de la Dinamo. Oferă soluții pentru proiectul socios, arbitrează „meciul” Prunea-Bălănescu, explică de ce nu vinde Negoiță clubul și propune Guvernului să ia poziție vizavi de reconstruirea stadionului.
- Domnule Anghelache, cum vedeți actuala situație de la Dinamo?
- Am fost cinci ani la conducerea lui Dinamo până în 90', am mai fost vreo doi ani și acum. Nu mai înțeleg situația, în sensul în care trebuie găsită o strategie în afara acestui grup socios.
Fără să aibă card de membru, vrea unificarea proiectelor socios
- Apropo, nu v-ați făcut nici până acum card de membru?
- Nu-mi fac card de membru la nicio grupare socios. Nu doresc să folosesc acest prilej ca să se spună apoi «Uite ce a făcut Anghelache». Din punctul meu de vedere, le doresc să găsească soluția prin care cele două grupări să se unifice. Acești suporteri trebuie să fie o singură masă, nu două mase. Au scos ceva bani și cei din «ADPD», ar trebui să-i pună laolaltă. Ceea ce au făcut cei din «DDB», dar și ceilalți, este un element care poate fi stimulator pentru un investitor.
- Dar ce se va întâmpla dacă acel investitor nu va sosi?
- Eu sper să vedem o evoluție biunivocă (n.a - în cadrul proiectului socios «DDB»). Numărul celor care se vor atașa acestui proiect socios va crește. Chiar a fost o propunere a lui Mircea Lucescu, care a spus că cei cu bani pot mări de 10 ori contribuția. Imaginați-vă că, dacă s-ar aduna doar 100 de astfel de oameni, ar însemna 1,9 milioane de euro pe an. Acest fenomen nu e rapid, nu se întâmplă într-o noapte. Pe de altă parte, numărul de susținători va crește după ce echipa va reintra în competiție. Vor mai fi și sponsorizări, în funcție și de rezultatele echipei.
- Intrăm și în acest subiect, dar Dinamo suferă mult la capitolul rezultatelor.
- Asta e din cauza lipsei unei strategii precise și din cauza lipsei unei libertăți care trebuie lăsată antrenorului.
- Cum vi s-a părut numirea lui Adrian Mihalcea?
- Am privit-o bine, îl știu de când era fotbalist. Dar nu e normal ca, în decurs de un an, să ai trei antrenori. Este bine să ai un antrenor timp de trei-patru ani. Numai așa se poate reconstrui o echipă. Lăsând punctul acesta de vedere, am privit bine numirea lui Mihalcea. E fost jucător al lui Dinamo, e un om modest, atașat, un om care dorește și care nu respinge cooperarea.
Anghelache: „Dinamo s-ar fi vândut dacă nu erau trei piedici”
- De ce credeți că Ionuț Negoiță nu reușește să vândă acest club?
- Dinamo s-ar fi vândut de mult timp dacă nu erau trei piedici. Sau trei virgule. Prima e lipsa stadionului. Nu se face din cauze juridice, există niște probleme prin hotărârea de Guvern pe care a dat-o prim-ministrul Adrian Năstase. În consecință, nu se poate face o investiție într-un domeniu supus unui litigiu. Printr-o Hotărâre de Guvern s-a ajuns aici, da? Avem și acum un Guvern care poate da o Hotărâre prin care să se iasă de aici! A doua virgulă e faptul că unii se opresc pentru că nu văd capacitatea brand-ului de a se recondiționa. A treia piedică e că nu putem citi o strategie a acestui club. Mulți se gândesc să tergiverseze cumpărarea așteptând să vadă dacă Dinamo retrogradează.
- Cum ați privit plecarea lui Florin Prunea din club și conflictul pe care l-a avut cu Bogdan Bălănescu?
- Vreau să vorbesc neutru. Din ce «transpiră» și din ce citim, pare că n-a fost o conlucrare bună între cei doi și nu s-a ajuns la acea uniune de idei. Din câte îl cunosc, Bogdan Bălănescu e un băiat admirabil, știe ce are de făcut.
2013-2015a fost ultima perioadă în care Anghelache a activat la Dinamo. A mai fost conducător al „câinilor” înainte de Revoluție
{{text}}