„Când am plecat în China, Brașovul juca în Cupa UEFA cu Inter Milano, cu Ronaldo, Zanetti, Adriano, echipa aia era cum e Barcelona azi. Iar acum fotbalul din oraș este unde este!”. Acesta este marele of al lui Marian Ivan, care își dorește să schimbe cumva situația la poalele Tâmpei, la Brașov!
„Tot e un restart în lume, după pauza forțată de coronavirus, poate e momentului unui restart și în fotbalul brașovean! Pentru că are nevoie din plin! În iarnă, Primăria a câștigat licitația asupra mărcii FC Brașov. Apoi a venit pandemia și s-au închis toate, inclusiv sportul, însă încercăm să facem ceva în perioada următoare!”, promite fostul golgheter al „galben-negrilor”.
Din Liga 4 sau Liga 5
Ce vrea să facă, mai concret? Să pornească un nou proiect, „de jos”, prin reînființarea lui FC Brașov. Are în plan să lucreze cu foști colegi sau foști fotbaliști din diferite generații ale „galben-negrilor”.
„Municipalitatea a intrat în posesia mărcii, în urma unei licitații. Îi felicit pe cei care au reușit acest lucru, pentru că așa e normal! Echipa orașului să fie cu adevărat a orașului, a brașovenilor. În continuare, ne dorim reînființarea echipei pentru care eu am jucat, la fel ca multe alte generații de «stegari», echipa noastră fanion. Să fie a municipalității și noi să muncim în slujba ei. Va trebui să pornim din ligile inferioare și ușor, ușor să readucem clubul în prim planul fotbalului românesc. Vreau să fim implicați toți cei care am jucat și putem să punem umărul în acest moment”, spune Ivan, care pe 1 iunie a împlinit 51 de ani.
"Orașul este cel mai frumos din țară, are și potențial economic și sunt convins că vom reuși să atragem oameni potenți, dacă proiectul este unul transparent, care reprezintă pe FC Brașov"
Nu ar ține „de scaun”
Marian Ivan a inițiat deja discuții, deocamdată preliminare, cu reprezentanții municipalității pentru a porni noul proiect însă afirmă că nu este neapărat ca el să fie omul de decizie în noul club.
„Avem mulți jucători talentați în Brașov, jucători care termină junioratul sau încă sunt juniori. Aceștia ar putea să reprezinte clubul fanion al orașului și al județului. Eu m-am retras la 33 de ani, sunt sigur că mai puteam juca, dar am lăsat loc și altor generații. La fel în cazul de față, dacă voi fi implicat, nu voi sta o veșnicie”, spune acesta.
"Am încă entuziasm și cred că putem face treabă, alături de cei cu care deja am vorbit, simboluri ale fotbalului brașovean. Dar la un moment dat, vom lăsa locul celor ce vor veni din urmă. Mai mult, dacă nu va fi nevoie de mine, însă treaba va porni, eu voi fi mândru că am reușit să mișc lucrurile"
Datorie morală
Fostul atacant, în prezent observator al Ligii Profesioniste de Fotbal pentru meciurile de Liga I, consideră că are o datorie morală față de fotbal, în special cel brașovean: „Fotbalul mi-a dat totul în viață, iar de la echipa asta am ajuns să particip la un Campionat Mondial. Nu sunt mulți oameni care jucând la FC Brașov au ajuns să fie selecționați la echipa națională, d-apoi la un Campionat Mondial. Au fost trei în 1970, în Mexic, Nicolae Pescaru, Stere Adamache și Mihai Ivănescu, apoi eu în SUA, în 1974. Mă simt dator să fac tot ce ține de mine, să încerc să vorbesc cu oamenii care iau decizii!”.
„Avem de apărat onoarea de a fi stegari!”
Echipa fanion a Brașovului are o Cupă Balcanică în palmares, „dar și multe generații superbe și jucători mari, de la Pescaru, Ivăncescu, Gyorffy, Cadar, Adamache, la Lăcătuș și mai târziu la Buga sau Surdu”.
Ivan povestește că o relație specială a avut-o cu Nicolae Pescaru, cel mai mare jucător din istoria fotbalului de la poalele Tâmpei. „M-a plăcut de când am venit și m-a ajutat mereu. Înainte să plece dintre noi a spus un lucru mare: «Aveți de apărat onoarea de a fi stegari!». Când faci ceva cu sufletul, îți și iese! Vom munci pentru emblema pe care eu o pupam atunci când dădeam goluri!”.
Invidios pe alte orașe din țară
Acum o vreme, în oraș erau, pe lângă FC în Liga I, alte 5-6 echipe în Divizia B. „Era o plăcere să merg dimineața la meciurile acestora. Astăzi, mă întâlnesc în calitate de observator și nu numai, cu foști colegi. Toți mă întreabă ce se întâmplă la Brașov? Nu știu ce să le răspund! Văd exemple frumoase în alte orașe și sunt invidios, frustrat că acasă nu avem ce au ei! Mă uit la clipuri video, de când stadionul era plin. Vreau să simțim iar atmosfera aceea de meci în tot orașul. În țară, echipele cu suporteri, care au lipsit atât de mult fotbalului, par să revină unde le este locul”, spune fostul fotbalist, care dă exemplele celor de la Rapid, FC Argeș, Farul Constanța, Petrolul Ploiești, U Cluj sau UTA cluburi care au repornit „de la zero” și în cazul cărora se văd deja rezultatele.
Își dorește unitate
Brașovul fotbalistic este reprezentat în acest moment doar la nivelul Ligii a 3-a, de către SR, echipă înființată în 2017, după falimentul FC-ului, de către suporteri. În campionatul județean, orașul mai are patru echipe: CSM Corona Brașov, Colțea Brașov, Steagu Roșu Brașov și Aripile Brașov.
„Sunt câteva cluburi la acest nivel. Chiar îi felicit pe suporteri pentru inițiativa lor! Eu chiar nu îmi doresc dezbinare și cred că toată suflarea fotbalistică brașoveană poate munci pentru renașterea și ridicarea echipei fanion a orașului”, precizează Ivan.
„Echipa e singura mea «rudă de sânge» la Brașov!”
„Veți spune că s-a trezit Ivan într-o dimineață cu gândul ăsta. Nu e așa! Mă macină de mult situația și sunt sigur că brașovenii simt la fel. Nu pot dormi liniștit în situația asta! Eu m-am născut la București, am făcut junioratul la Steaua, dar am rămas aici pentru echipă și pentru oraș. Echipa a fost singura mea «rudă de sânge» la Brașov. Stau aici de aproape 30 de ani, pot spune deja că îi cunosc pe brașoveni. Se urnesc mai greu, dar când o fac, duc treaba până la capăt! Sunt convins că vom strânge rândurile și nu cred că vrem imposibilul!”.
{{text}}