FRF încearcă să îngroape în tăcere realitatea că UEFA îi dă 4,3 milioane de euro pentru a ajuta fotbalul din România să depășească efectele crizei COVID-19.
GSP insistă pe un subiect deranjant în FRF: banii de la UEFA pentru combaterea efectelor pandemiei. Forul prezidat de Burleanu a tot negat în ultimele luni că ar avea acces la bani de la UEFA.
Federația a respins oficial această posibilitate chiar printr-un comunicat pe site-ul propriu: "Nu există un fond sau fonduri UEFA dedicate efectelor COVID-19 în fotbal!". Apoi, însuși președintele Burleanu a intervenit public, ironizând insistența Gazetei pe acest subiect după ce mai ales directorul Ovidiu Ioanițoaia a tot scris despre refuzul FRF de a ajuta cluburile cu banii promiși de la Nyon.
Gazeta demonstrează însă astăzi că banii de la UEFA pentru ajutorarea fotbalului românesc există. Dar că FRF încearcă să-i țină departe de ochii și pretențiile celor din fotbal, a cluburilor care cedează deja sub presiunea efectelor pandemiei și ar avea nevoie de orice fel de sprijin.
Despre ce sumă este vorba? Forul prezidat de Aleksander Ceferin alocă 236,5 milioane de euro pentru atenuarea impactul negativ creat de pandemie, ceea ce înseamnă că fiecare federație, implicit cea condusă de Răzvan Burleanu, se va alege cu câte 4,3 milioane de euro.
0 euroa oferit FRF ca sprijin pentru cluburile din România de la debutul pandemiei și până în prezent
Prima contradicție Burleanu - UEFA: destinația banilor
Anunțul a fost făcut inclusiv pe site-ul UEFA, pe 27 aprilie. Și el explică într-un mod cât se poate de clar că banii sunt pentru a traversa criza cauzată de criza Covid-19!
În schimb, atunci când a fost întrebat în direct despre acești bani, Burleanu s-a eschivat și a susținut că, de fapt, sumele respective nu au acest scop. "Efortul financiar este ca urmare a amânării Euro! Aceasta este comunicarea UEFA, care nu a pus la dispoziția asociațiilor naționale fonduri suplimentare pentru această criză", a zis el la Digi Sport.
Comunicatul UEFA susține cu subiect și predicat că "UEFA a alocat 236,5 milioane de euro pentru a ajuta 55 de asociații membre să facă față luptei împotriva pandemiei Covid-19 în țările lor".
UEFA informează că aceste sume sunt cele alocate de obicei în programul Hattrick, însă forul de la Nyon repetă de câteva ori în acel comunicat că "deși această finanțare este distribuită de obicei asociațiilor naționale pentru a acoperi costurile de funcționare și pentru a ajuta la dezvoltarea unor zone specifice ale fotbalului intern, UEFA a decis să permită fiecărei asociații să își stabilească propriile priorități, având în vedere impactul negativ al coronavirusului asupra fotbalului la toate nivelurile". Cu alte cuvinte, e un fond din care cluburile afiliate la FRF ar trebui susținute!
A doua contradicție Burleanu - UEFA: plata sumelor
Președintele FRF s-a contrazis singur, în decurs de doar câteva minute, și când a fost întrebat dacă Federația a primit până în acest moment vreo parte din acești bani de la UEFA.
"Răspunsul simplu și direct este «NU»", a zis Burleanu inițial. "Dar dați-mi voie să detaliez, ca să explic". Apoi a recunoscut că în conturile FRF au intrat deja 400.000 de euro.
"Până la jumătatea acestui an se vor achita 0,4 milioane de euro, după care restul, de 3,9 milioane, se vor vira din această vară până în vara lui 2021. Motivul e că toate plățile de solidaritate făcute de UEFA către asociațiile naționale se fac pe sezoane competiționale. Prin urmare, în momentul de față, atât în conturile federațiilor, inclusiv în conturile FRF, au intrat 400.000 de euro". Bani despre care cluburile nu au fost informate oficial. Ba, din contră, FRF se străduiește să păstreze confuzia asupra sumei și a destinației sugerate chiar de UEFA: ajutorarea fotbalului.
"Sportul se confruntă cu o provocare inedită provocată de criza COVID-19. UEFA dorește să-și ajute membrii să răspundă în mod adecvat problemelor care au apărut. Ca urmare, am fost de acord că până la 4,3 milioane de euro pe asociație pot fi folosiți în această direcție, pentru a reconstrui fotbalul. Cred că e o decizie responsabilă pentru a încerca să ajutăm cât putem și sunt mândru de unitatea pe care fotbalul o manifestă pe parcursul acestei crize"
Explicația lui Aleksander Ceferin, președinte UEFA
17 milioane de euroau fost veniturile FRF pe anul 2018, față de 13 milioane de euro pe parcursul anului 2014, cel la începutul căruia Burleanu a devenit președinte
200 de milioane de euroe pierderea UEFA, pe care o estimează Răzvan Burleanu, cauzată de amânarea Campionatului European din 2020 în vara lui 2021
Așa se astupă pierderile Federației?
Criza COVID a lovit, evident, și bugetul FRF. O parte din banii de la UEFA ar putea fi folosiți chiar pentru a acoperi aceste găuri, ceea ce va însemna un ajutor mai mic pentru cluburi. "Pentru acest an noi ne bugetaserăm venituri de 1,5 milioane de euro din ticketing la meciurile echipei naționale, la Supercupă și la partidele din Cupa României, bani pe care nu i-am mai accesat. În plus, s-a înregistrat o pierdere din drepturile TV pentru amicalul cu Anglia, pe care îl aveam programat în luna iunie", a spus Burleanu.
Liga 1, dată la o parte
FRF nu se ocupă de organizarea Ligii 1, care intră sub jurisdicția LPF. Prin urmare, e aproape sigur că toate cluburile din prima divizie vor fi sărite dintr-o eventuală schemă de ajutorare cu banii de la UEFA. "Vrem să creăm un fond de sprijin, dar nu știm acum care va fi valoarea lui. Probabil va fi o sumă fixă pentru fiecare club, fiindcă e aproape imposibil să stabilești care are o nevoie mai mare decât un altul. Fondul va fi distribuit tuturor echipelor care se află în competițiile noastre și care au dificultăți. Liga 1 a început, meciurile se joacă, deținătorii de drepturi TV vor achita toată suma pentru această competiție, deci acolo nu vor fi probleme", a explicat Burleanu.
FRF și-a oprit aproape toate competițiile!
Federația susține că încă mai cântărește cum va oferi sprijin financiar cluburilor, în schimb, a decis să sisteze aproape toate competițiile pe care le organiza. Liga a 3-a a fost oprită definitiv și se vor mai disputa baraje între primele două locuri doar în seriile în care distanța dintre locul 1 și locul 2 e de cel mult 3 puncte. Apoi, la Liga a 2-a, va mai avea loc doar play-off-ul de promovare, între primele 6 clasate, dar și acesta se va disputa într-o singură manșă, nu tur-retur. Practic, din tot ce mai rămăsese de jucat în eșalonul secund, 112 meciuri, se vor mai juca doar 10%, adică 15 confruntări!
{{text}}