"În Liga 1, dacă ai întârzieri de 3-4 luni, atunci înseamnă că ești cu salariul la zi. Ce trece peste acest termen se consideră că ai restanțe". Citatul îi aparține lui Petre Grigoraș. A fost rostit în urmă cu câțiva ani și avea darul de a prezenta o realitatea anormală în relația club-angajați. Situația se prezintă și acum la fel. Fotbaliștii care își cer drepturile salariale sunt considerați fără caracter, iar cei care acceptă să joace fără să vadă banii chiar și câte 5-6 luni sunt dați ca exemple de loialitate.
- CONTEXT: Bogdan Planic (28 de ani, fundaș central) a reziliat unilateral contractul cu FCSB. Fundașul susține că are de primit salariul pe două luni și jumătate, aproximativ 38.000 de euro, și va merge la FIFA pentru a-și recupera banii.
Din când în când însă, mai apar și jucători care nu acceptă să pună capul în pământ și să îndure orice din partea unui președinte sau patron care se crede stăpân feudal, nu doar un simplu angajator. Iar exemplul acesta se numește acum Bogdan Planici. Un sârb de 28 de ani, care nu a acceptat bătaia de joc a lui Gigi Becali. În luna martie, i s-a propus diminuarea contractului, iar el nu a acceptat-o sub nicio formă. Ca să se răzbune fiindcă a îndrăznit să nu fie de acord cu așa ceva, Becali l-a notificat că e trimis în șomaj tehnic. Iar de la 15.000 de euro lunar a ajuns să fie plătit, de statul român, cu doar 725 de euro.
Planici a revenit la antrenamente fiindcă regulamentul prevede o perioadă de 60 de zile în care clubul e păsuit și are răgaz să-l plătească. În a 61-a zi, fundașul, prin intermediul avocatului său, a făcut ceea ce trebuie să facă orice fotbalist căruia nu i se respectă un contract. A notificat clubul că nu i-a achitat salariul și a părăsit echipa! O atitudine corectă în fața unui abuz!
Gigi Becali a reacționat și l-a amenințat pe sârb: "Din cauza lui am pierdut punctele în meciul cu Gaz Metan, deci și șansele pe care le mai aveam la titlu. O să plătească scump fiindcă n-a respectat contractul pe care îl avea cu noi". Învățat cu jucători, antrenori și alți subalterni supuși toți și care nu îndrăznesc să-l contrazică, Becali e astăzi oripilat de ceea ce îi face Planici. De fapt, de ceea ce a meritat să-i facă Planici.
Îți bați joc de un fotbalist, pe care îl trimiți în șomaj, doar fiindcă n-a acceptat diminuarea salariului, nu-i respecți contractul, după care îl acuzi pe el că a încălcat înțelegerea! Iată că a trebuit să vină un sârb să ne arate și, mai ales, să le arate tuturor fotbaliștilor din Liga 1, cum trebuie procedat cu astfel de patroni!
E nevoie ca jucătorii să înțeleagă că nu se mai poate continua cu astfel de practici totalitare ale așa-zișilor patroni.
L-am auzit zilele trecute și pe Ilie Poenaru, antrenorul Academicii Clinceni, rostind o mare absurditate după victoria cu Chindia: "Sunt întârzieri salariale de vreo 3 luni, dar jucătorii să aibă răbdare fiindcă oamenii din conducerea clubului au dovedit că sunt capabili". Dacă un antrenor își laudă propria conducere într-un moment în care tot el anunță că sunt restanțe financiare, atunci fotbalul românesc chiar e pe un drum total greșit. Dar nu și fără speranță. Fiindcă Planici a demonstrat că se poate acționa și altfel în fața acestor metode lipsite de orice scrupule ale șefilor cluburilor.
Planici e exemplul cel mai bun că, până la urmă, ține de fiecare fotbalist în parte până unde acceptă să fie călcat în picioare. Jucătorii care vor plânge că sunt neplătiți să meargă pe drumul lui Planici. Au acest model. Care trebuie urmat. Și dacă o vor face, lucrurile vor intra în normal, mai devreme sau mai târziu. Și vor fi și ei, la rândul lor, exemple pozitive pentru alții.
Cei care vor alege alt drum decât cel pe care a pășit Planici, cel deja bătătorit, unde privirea e în pământ și coloana îndoită, atunci își merită soarta. Și în niciun caz nu sunt de compătimit. Ci de dat ca exemplu negativ!
{{text}}