Trăim într-un secol în care puține lucruri mai rezistă nealterate de timp și în care prăpastia dintre sacru și profan e tot mai mică. Nu putem înainta fără repere, iar Rapid a fost pentru mulți, timp de 97 de ani, lumina de la capătul tunelului, evadarea din monoton, barca de salvare, puterea de a spune nu, farmecul vieții. Pentru că cine altcineva în afară de rapidiști ar mai putea prefera o bară frumoasă în locul unui gol urât? În aceste condiții, e ușor să iubești sau să respecți Rapidul. Chiar și rivalele clasice o recunosc, iar dușmănia n-a fost dușmănie decât atunci când din bară, mingea s-a dus în plasă și Giuleștiul le-a concurat pentru trofeu.
Rapid este acum în Liga a 2-a și o așteaptă un play-off de foc, la finalul căruia se dorește cu ardoare promovarea. Aici s-ar potrivi referirea la Pasărea Phoenix, dar în Giulești e deja clișeu plictisitor, având în vedere numărul momentelor în care vișiniul s-a întors de la terapie intensivă, pentru a se bate din nou cu titanii. Nu e politicos să-i spunem la mulți ani unui bătrân venerabil, despre care am auzit doar basme și frânturi de povești. Mai ales tinerii trebuie să știe cine a fost Rapidul, pentru a putea ghici ușor cine poate fi pe viitor! 1+9+2+3 fac 15! 15 lucruri pe care orice iubitor al fotbalului românesc trebuie să le știe despre Rapid. Pentru că Rapid nu e doar parte din fotbalul românesc! Rapid e fotbalul românesc!
1. A fost înființat într-o călduroasă zi de vară a anului 1923, 25 iunie, de către un grup de muncitori de la atelierele Grivița. Primul nume a fost Asociația Culturală și Sportivă CFR. O săptămână mai devreme, Vulcanul Etna erupsese în Sicilia, Italia, iar rapidiștii au glumit mereu pe această temă, spunând că a fost semn divin.
2. Giuleștiul a avut unul dintre cele mai frumoase stadioane din țară, la acea vreme. Acesta era o copie la scară mai mică a „potcoavei” lui Arsenal Londra. Lucrările pentru construcția lui au început în 1936 și s-au încheiat în 1938. A fost inaugurat oficial un an mai târziu, pe 10 iunie 1939, în prezența Regelui Carol al II-lea. Stadionul a rezistat în picioare 80 de ani, până în 2019, când a fost demolat pentru a face loc unei arene moderne.
3. De-a lungul timpului, Rapid și-a schimbat numele de zece ori, de cele mai multe ori având în componență referiri ceferiste, mai ales în perioada comunistă, când s-a numit CFR București și Locomotiva București, după Lokomotiv Moscova. Prima dată s-a numit Rapid în 1937, nume inspirat de sora austriacă, Rapid Viena.
4. Primul sezon al Rapidului în Divizia A a fost 1932-1933. Debutul a fost de poveste, ca toată istoria feroviarilor: 3-2 cu Ripensia Timișoara, una dintre cele mai titrate echipe interbelice.
5. Rapid a câștigat 13 Cupe ale României, fiind una dintre specialistele acestui trofeu. Prima a fost adjudecată pe 6 iunie 1935, după un 6-5 în finala cu Ripensia. Între 1937 și 1942 Rapid a câștigat de șase ori consecutiv trofeul, performanță unică în fotbalul românesc.
6. Golgheterul din toate timpurile al Rapidului este Ion „Puiu” Ionescu, 107 goluri marcate în 8 ani petrecuți la echipă (1960-1968). Acesta este unul dintre primii și puținii fotbaliști români care au ajuns în străinătate în perioada comunistă, fără să fugă fraudulos, ci cu aprobare de la partid. A jucat la Alemannia Aachen (Germania) între 1968 și 1970 și la Cercle Brugge (Belgia) între 1970 și 1972. Ion Ionescu, 82 de ani, este de meserie avocat și a membru al Baroului București.
7. Nicolae Stanciu este jucătorul care a îmbrăcat de cele mai multe ori tricoul Rapidului, de 323 de ori, între 1990 și 2002. Stanciu a fost și mulți ani căpitanul echipei, câștigând un titlu (1999), două Cupe și o Supercupă.
8. Rapid este prima echipă din România care a reușit să se califice în finala unei cupe europene, în 1940. Feroviarii trebuiau să dispute ultimul act al Cupei Europei Centrale în compania maghiarilor de Ferencváros Budapesta, dar meciul a fost anulat din cauza extinderii și în Balcani a celui de-Al Doilea Război Mondial.
9. Rapid a câștigat primul titlu de campioană a României în 1967, după ce trei sezoane consecutive a încheiat pe locul al doilea. A fost o performanță de neimaginat în acele vremuri, în care Dinamo, Universitatea Craiova și Steaua s-au clasat în spatele giuleștenilor, deși aveau echipe senzaționale. Din acea echipă făceau parte Rică Răducanu, Dan Coe, Teofil Codreanu, Puiu Ionescu, Bebe Năsturescu, Nicki Dumitriu și Sandu Neagu.
10. Rapid a jucat două sferturi de finală a unor cupe europene. În sezonul 1972-1973 a pătruns până în sferturile Cupei Cupelor, fiind eliminată de Leeds United, din Anglia. În sezonul 2005-2006 a ajuns până în sferturile Cupei UEFA, fiind eliminată dramatic de Steaua.
11. Elocvente pentru boemia în care s-a jucat fotbal la Rapid sunt cele nu mai puțin de14 locuri 2 obținute în prima ligă, în cei 97 de ani de istorie. Pentru boemie, dar și ca pedeapsă pentru că ”Galeria lui Rapid n-a fost membră de partid”. Doar Dinamo și Steaua au mai multe „titluri” de vicecampioană în palmares.
12. Idolii au fost la modă mereu și au un rol crucial în crearea noilor generații. Tocmai din acest motiv, nu trebuie să uităm figurile proeminente ale Giuleștiului, chiar dacă pentru mulți nu există decât în poze alb-negru. Astfel, păstrați-i în minte și în suflet pe Dan Coe, Vintilă Cossini, Ștefan Filote, Rică Răducanu, Bazil Marian, Iuliu Baratky, Ion Ionescu, Culae Lupescu, Nicki Dumitriu, Nae Staciu, Daniel Pancu și pe mulți alții nemenționați aici, dar care merită la fel de mult!
13. Marketingul de azi se făcea diferit în secolul trecut, dar Rapid a avut agenți și brand ambasadori de primă clasă! Să nu uităm de personalitățile marcante din cultură și politică, figuri care au pus serios umărul la crearea mitului Rapid: Jean Constantin, Dem Rădulescu, Florian Pitiș, Colea Răutu, Fănuș Neagu, Horia Brenciu, Mitică Popescu, Puiu Călinescu, Ion Dichiseanu, Dan Grigore, Nicolae Văcăroiu, Mircea Geoană și alții.
14. Dacă suporterii sunt al 12-lea jucător, atunci Rapid a jucat mereu în teren cu câte 13 sau 14. Asta pentru că din tribune spre gazon s-a rostogolit mereu o energie care a creat o reacție chimică explozivă, în momentul în care s-a mixat cu jucătorii în alb și vișiniu. Cea mai frumoasă perioadă a fost însă de departe cea în care galeria a fost condusă de Constantin Mincea, zis Geamgiul, care a fost cel mai longeviv şef de galerie din istoria unei echipe de fotbal din România: 25 de ani, între 1974 si 1999. A fost singurul șef de galerie ofertat de comuniști să schimbe tabăra și să facă galerie Victoriei București, echipă de partid. A refuzat!
15. Rapid este una dintre cele 4 echipe care au reușit să câștige Cupa României din eșalonul secund: sezonul 1974-1975. Victimă a fost atunci Universitatea Craiova, iar scorul final a fost 2-1. Pentru Rapid a înscris de două ori legenda Nicolae Manea, iar pentru olteni a marcat un alt jucător emblematic, Ion Oblemenco.
„Un strigăt din vechea Troie!”
„Ahooeee!”
„Pentru faima lui Dan Coe”!
„Ahoe!”
„Și-nc-o dată, c-avem voie!”
„Ahoe”
„Haaai, Rapiduu’!”
Încasează bonusurile de bun venit!
Ca să guști la maxim meciurile Rapidului, dar și lupta pentru promovarea din eșalonul secund, deschide cont online la Superbet și încasează Bonusul de Bun Venit Sport, care poate ajunge până la 500 de lei! Adaugă-l și pe cel de Casino, care poate ajunge până la 1.200 de lei, și pregătește-te pentru SuperCâștiguri. Iar ca totul să fie super, am eliberat încasările tale! Din 14 mai, beneficiezi de retrageri fără limită de sumă, dacă optezi pentru transfer bancar! Pentru retragerile pe card, suma maximă a crescut de la 45.000 de lei la 200.000 de lei. SuperDistracția continuă la Superbet. Vino online sau în agenții, acolo unde te așteptăm să joci în SuperSiguranță!
de Gigi Stancu, Superbet
{{text}}