Fotbal   •   Liga 1   •   FCSB

FCSB. Gigi Becali a tăiat salariile, a tăiat și rezultatele! Bilanț catastrofal pentru roș-albaștri

+17 Foto
Gigi Becali, finanțator FCSB

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 02 iulie 2020

Regresul FCSB-ului pare surprinzător, dar este explicabil economic: echipele clasate mai bine plătesc salarii mai mari decât sunt acelea pe care le mai achită Gigi Becali (62 de ani). 

FCSB s-a clasat a doua în patru sezoane la rând, un interval de timp în care a cheltuit cei mai mulți bani. Astra, Viitorul și CFR Cluj de două ori au produs surprizele, au depășit clubul cel mai bogat din competiție. Calculul nu mai e valabil și astăzi. 

Clubul lui Becali e al patrulea în clasament, la egalitate de puncte cu a cincea echipă din ierarhie, FC Botoșani, și va disputa sâmbătă o partidă ca un baraj pentru calificarea în Europa League, un duel direct cu moldovenii.

FCSB a cheltuit peste 70 de milioane de euro pentru locul 2


ANCHELTUIELI (euro)LOC ÎN LIGA 1
201619.000.0002
201719.200.0002
201819.400.0002
201913.400.0002
Total71.000.000 

Toți au bani mai mulți decât FCSB

De data asta, situația în care se află roș-albaștrii e firească. Toate formațiile clasate mai bine consumă bani mai mulți. CFR, Craiova, Astra au loturi mai mari și salarii maxime care depășesc pragul pe care l-a impus Gigi la FCSB. Clujul are, de departe, bugetul cel mai mare, consumă mai mult de o jumătate de milion de euro lunar cu salariile.

Craiova îi dă cel mai mult 14.000 de euro lunar unui jucător și are o medie de 11.000 de euro. Astra, care a bătut-o pe FCSB în etapa trecută, e o cheltuitoare și mai mare: Budescu și Alibec câștigă câte 20.000 de euro net în fiecare lună!


Tot 20.000 de euro constituie suma maximă pe care o primește un fotbalist de la CFR. Internaționalul Chipciu, un fotbalist care prinde doar câteva minute în finalurile meciurilor, atât încasează. Djokovici, la fel. Omrani, Arlauskis, la fel.

Fundașii de la FCSB fac cât Alibec

Sunt salarii cum nu mai există la FCSB. Becali a tăiat costurile în lunile recente în toate modurile posibile. A dat afară un lot întreg din toamna trecută până acum, ca să subțieze fondul de salarii.

Din cauza asta s-a ajuns să fie nevoie de juniori pentru completarea lotului, că Vintilă nu mai are 20 de jucători consacrați în prima ligă. Nu mai are nici măcar 13, 14 fotbaliști cu nume și cu CV-uri de Liga 1. Gigi a mai și înjumătățit salariile la începutul pandemiei de coronavirus și a instituit un maximum de 8.500 de euro lunar, cât câștigă căpitanul Florin Tănase.

Pantea, Perianu, copii pe care FCSB i-a folosit de curând în meciuri oficiale, sunt plătiți cu câte 500 de euro lunar. Cel mai bun de la Astra din disputa de luni a fost Alibec. Cu 20.000 de euro lunar, Denis câștigă cât aproape toată apărarea FCSB-ului! Crețu-Miron-Cristea-Popescu, linia defensivă cu care a început Vintilă partida, adună 22.000 de euro pe lună.

GALERIE FOTO. Imagini spectaculoase de la Astra - FCSB, scor 3-2

Diferența din statele de plată a fost confirmată pe teren, Astra a învins cu 3-2, cu două goluri și cu o pasă decisivă a lui Alibec, și a urcat peste FCSB în clasament, a devenit a treia. Norocul lui Becali: clubul lui Ioan Niculae nu a achitat datorii mai vechi, motiv pentru care nu are dreptul de a participa în cupele europene, deci n-are cum să-i ia lui Gigi biletul european.

Cât încasează lunar titularii de la FCSB (€)

  • A. Vlad 5.000 
  • V. Crețu 6.000 
  • A. Miron 5.000 
  • I. Cristea 5.000 
  • Panțâru 5.000 
  • Oaidă 6.000 
  • Ov. Popescu 6.000 
  • Fl. Tănase 8.500  
  • Man 7.500 
  • Ad. Petre 8.000 
  • Fl. Coman 7.500

69.500 de eurovalorează toate salariile nete ale titularilor. Taxele pentru contractele de activitate sportivă sunt în jurul a 10 la sută, ceea ce înseamnă că FCSB nu consumă mai mult de 8.000 de euro lunar cu plata impozitelor

„Nu mai pot să risc banii în fotbal. Făceam asta din nebunie când eram tânăr, acum refuz să pierd banii familiei! A trebuit să scad costurile ca să nu intru în faliment!” - Gigi Becali, patronul FCSB

2,7 milioane de euroa consumat FC Botoșani, rivala FCSB pentru locul de Europa League, pe salarii în anul 2019. Suma e brută, net înseamnă aproape 200.000 de euro lunar. Taxele pentru cetățenii UE sunt de 11% pe contracte de activitate sportivă, pentru non-UE, 76 la sută pe contracte de muncă

Gigi Becali: „Mai scad și în vara asta”

Becali continuă să subțieze bugetul, anunță că va ajunge la cheltuieli ca ale lui Dinamo dacă echipa lui nu va participa în Europa League: „Fac un buget de 100.000 de euro lunar pentru salarii. Să joace Pantea, Perianu, Trand! Bag copiii!". 

Primele victime pe care le-a anunțat: Miron și Adrian Petre. Fiecare a semnat cu FCSB un contract valabil până la sfârșitul acestui sezon și alt contract pentru încă doi ani. Al doilea acord urmează să fie ignorat, anulat, și jucătorii să fie disponibilizați imediat după ultima etapă din play-off

Miron a venit gratis de la Botoșani, dar în cazul lui Petre e vorba despre o pierdere considerabilă, 500.000 de euro, suma transferului de la Esbjerg.

Dezastru fără Europa pentru FCSB

FCSB a ajuns la salarii mici după doi ani în care nu s-a mai calificat în grupele Europa League. Rapid Viena și Guimaraes i-au oprit pe roș-albaștri în drumul dinaintea grupelor. Clubul a pierdut 30 de milioane de euro din cauza acestor eșecuri, iar consecința a fost reducerea salariilor. 

Împuținarea lotului a fost pornită în toamnă, când Vintilă avea atât de mulți jucători încât nu putea conduce antrenamentele. Înjumătățirea salariilor e valabilă în perioada martie-septembrie, după care fotbaliștii ar începe să fie plătiți cu salariile negociate inițial, adică duble față de momentul acesta. 

Becali e hotărât să nu mai plătească atât. „Cred că Adrian Petre are 17.000 de euro lunar", a spus el în discursul pe care l-a avut la DigiSport după eșecul cu Astra, dar s-a referit și la bani plătiți atacantului în momentul semnării contractului, nu doar la salariu.

Nu se califică, pierd banii

Locul european e important și pentru jucători, nu contează numai pentru club. Când au semnat că acceptau înjumătățirea salariilor, fotbaliștii de la FCSB au fost de acord să recupereze diferența de bani din calificarea în grupele Europa League. Jumătatea din salariile din perioada martie-septembrie ar constitui prima pentru intrarea în grupe. 

Dacă va fi depășită de FC Botoșani în campionat și nu va câștiga Cupa României, FCSB n-o să mai aibă ocazia de a participa în preliminarii. În campionat se află la egalitate de puncte cu Botoșani, în Cupă a câștigat turul semifinalei cu Dinamo, 3-0 în deplasare. În cealaltă semifinală, Sepsi a învins-o pe Poli Iași cu 5-1, deci e aproape clară o finală FCSB-Sepsi, la Ploiești, pe 22 iulie.

Craiova a anulat diferența de investiții!

În acest moment, FCSB a ieșit și din lupta pentru titlu, unde se află însă Universitatea Craiova, o echipă care până acum 2 ani nu conta la vârful clasamentului. Tot până acum doi ani, exista o diferență enormă de sume investite de cele două cluburi în transferuri. 

De exemplu, între 2016 și 2018, FCSB a cumpărat jucători de aproape 15 milioane de euro, în vreme ce Craiova doar de 1,2 milioane. În ultimele două sezoane, situația e aproape egală.

Echipa / sezonul (mil. euro)2016-20172017-20182018-20192019-2020
FCSB6,87,91,83,4
Craiova0,11,12,12,7

Citește mai multe știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.