Ieri, la Olimpia, s-a aprins flacăra, însă protestatarii tibetani au perturbat ceremonia
Un ritual care se repetă o dată la fiecare patru ani. Flacăra olimpică se aprinde în antica localitate Olimpia, după care torţa îşi începe traseul prin lume. Un traseu care anul acesta se va încheia la Beijing, gazda Jocurilor de vară 2008. Ieri, vremea frumoasă a permis desfăşurarea ceremoniei conform vechilor tradiţii: flacăra s-a aprins, cu ajutorul unei oglinzi parabolice, de la soare. Apoi, torţa a trecut în mîinile lui Alexandros Nikolaidis, medaliat cu argint la Atena la taekwondo, care a devenit primul ei purtător. El i-a predat-o chinezoaicei Luo Xuejuan, campioană olimpică la înot. Drumul flăcării va fi lung de 137.000 de kilometri şi va străbate cinci continente.
Ceremonia de ieri a fost perturbată de protestul cîtorva activişti ai organizaţiei "Reporteri fără frontiere", care militează împotriva represiunii politice exercitate de China în Tibet. Ei au încercat să ajungă în preajma lui Liu Qi, preşedintele Comitetului Organizator al JO de la Beijing, în timp ce-şi ţinea discursul, dar numai unul a reuşit să se apropie, fiind însă reţinut imediat de oamenii de ordine. Poliţia a operat mai multe arestări.
Nu crede în boicot
Jacques Rogge, preşedintele CIO, a declarat că nu se teme de un boicot al Jocurilor Olimpice din China pentru că liderii politici nu sprijină o atare acţiune. "Bush nu vrea aşa ceva, nici Sarkozy şi nici Gordon Brown", a spus Rogge. "Respect activitatea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, însă ele nu sînt reprezentative pentru ţările lor. Cred că Olimpiada este o forţă în serviciului binelui. Deschiderea porţilor Chinei către lume prin intermediul a 25.000 de ziarişti va duce la schimbarea ei".
{{text}}