Dan Gîrleanu, fostul mare jucător al României, medaliat cu bronz la JO de la Moscova 1980, vrea să candideze la șefia FR Volei. Are de trecut însă două prevederi votate de oamenii actualului președinte la Adunarea Generală din 2019
Cine poate candida și cine nu la președinția FR Volei? O intrebare la care oamenii din volei românesc nu prea au răspuns. Multe cluburi spun că vor schimbarea, dar actualul președinte, Gheorghe Vișan, s-a pus la adăpostul câtorva prevederi din statut care-l fac greu de învins.
Ce s-a întâmplat? La ultima Adunare Generală Ordinară, din 2019, au fost votate două prevederi care să-l ajute pe Gheorghe Vișan să rămână în funcție.
„Sunt două măsuri anticonstituționale, ilegale. În 35 de minute, atât cât a ținut Adunarea Generală din 2019, oamenii actualului președinte au votat aceste măsuri de neînchipuit. Un candidat la șefia FR Volei trebuie să aibă minimum 10 ani de vechime în structurile afiliate federației de volei, iar a doua, să nu fi adus prejudicii imaginii federației și oficialilor care o conduc. Sunt două prevederi votate cu dedicație", acuză Dan Gîrleanu, cel care dorește să candideze și el la următoarele alegeri de la FR Volei.
Dan Gîrleanu este acum antrenor la minivolei la CSM București
Și-a scos cei mai periculoși contracandidați
În lumea voleiului, se vorbea tot mai clar de candidatura Cristinei Pârv, fosta mare jucătoare a României. Prin prevederile votate, Pârv a fost însă exclusă din această listă, neavând acea vechime de 10 ani în structurile FRV. „E inimaginabil ce se întâmplă! O să mă adresez Consiliului pentru Discriminare. Dau un exemplu: dacă la federație vine un om cu bani, gen Becali sau Cataramă, care vrea să ajute? Nu poate candida! Acest Vișan e malefic", a subliniat Gîrleanu.
„Ați văzut cum s-a votat la Adunarea Generală din 2019, pe bază de delegații. Păi, vă spun caz concret. Județul Arad a avut 7 cluburi la Adunarea Generală, dar pentru 6 au fost delegații în alb. Au votat oamenii președintelui. Federația Română de Volei e o caracatiță formată din arbitri și observatori. Ei sunt delegați la meciuri și votează ce li se spune. Uite, federațiile de atletism și gimnastică au în statut o prevedere care interzice participarea la alegeri pe bază de delegație. Ca să nu se poată face manevre", a declarat Gîrleanu.
Au vrut să-l dea afară din volei
Fost secretar general al FR Volei, în perioada 1994-1996, fostul internațional român a avut clinciuri cu actualul președinte și în trecut.
„Am postat pe contul meu de Facebook o caricatură. S-a ridicat un om de-al lui Vișan, de la Cluj, cum că este o ofensă la adresa FRV. Marius Țig, Dumnezeu să-l odihnească, tatăl jucătoarei de tenis Patricia Țig, s-a ridicat să mă suțină. Și Horia Gardoș de la Timișoara, care ulterior a fost și el scos din volei. Vă dați seama au fost 4 voturi pentru scoaterea mea, 4 împotrivă și 95 de abțineri! Acum sigur o să spună că am adus prejudicii federației, dar eu îmi susțin afirmațiile", a punctat Dan Gîrleanu.
„Soția mea a fost dată afară de la CSM București în 2015. Domnul Vișan a amenințat-o atunci și i-a spus că e la doar un telefon distanță să o dea afară. Și acel telefon a venit"- Dan Gîrleanu
„Cine se ridică împotriva actualei conduceri este ostracizat, defăimat, pus jos. Ca să nu poată să ridice capul" - Dan Gîrleanu
Federația se contrazice
Președintele FRV, Gheorghe Vișan, a declarat, în urma dezvăluirilor făcute de Gazetă cu privire la delegările arbitrilor și observatorilor din București la Adunările Generale din 2018 și 2019: „Conform statutului, fiecare club poate să trimită pe cine vrea la Adunările Generale, nu are nicio implicare federația!".
Pe de altă parte, Gazeta a intrat în posesia unei adrese semnate de către secretarul general Costel Ipsas, trimisă de FR Volei către un club din București, în care forul din Vasile Conta cere clubului ca reprezentantul în relația cu federația să fie angajat cu contract de muncă în organigrama clubului și să aibă studii de specialitate în domeniu.
{{text}}